Eurooppa Politiikka

Humanitaariset viisumit kaatuivat EU-parlamentissa kahvitaukoon

Kuvakaappaus Youtube.
Euroopan parlamentti on harkinnut pitkään humanitaarista viisumia, minkä avulla turvapaikanhakijat voisivat kotimaastaan käsin hakea turvapaikkaa haluamastaan EU-maasta. EU-parlamentti äänesti 14.11 lakialoitteesta ja hylkäsi sen. Syy hylkäämiseen oli odottamaton – kahvitauko.

Espanjalainen MEP Juan Fernando López Aguilar teki heinäkuussa 2018 Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnassa (LIBE) lakialoitteen humanitaarisesta viisumista.

Aloitteen mukaan turvapaikanhakijat voisivat anoa humanitaarista viisumia kotimaassaan minkä tahansa EU-maan lähetystössä tai konsulaatissa. Aquilarin mukaan 90 prosenttia maahanmuuttajista joutuu nykyään käyttämään laittomia tapoja päästäkseen Euroopan mantereelle. Epäilijöiden mukaan prosessi auttaisi kiertämään varsinaiset viisumit, jolloin turvapaikkaa humanitaarisen viisumin avulla hakevat pääsisivät Schengen-alueelle ilman mitään muuta laillista dokumentaatiota.

Historia on pitkä ja mutkikas

Humanitaarisen viisumin historia EU-parlamentissa on pitkä ja mutkikas, ja äänestyksessä 14.11 se sai vielä uusia odottamattomia käänteitä.

Hanke alkoi alun perin laajana EU-komission vetämänä viisumien uudistuksena, mutta EU-parlamentti veti hankkeen takaisin vuoden kestäneiden neuvottelujen jälkeen, sillä Euroopan unionin tuomioistuin ei puoltanut asiaa Belgian valitettua siitä. Belgian mukaan EU-maita ei voida pakottaa myöntämään kyseessä olevan kaltaisia dokumentteja.

Viimein EU-parlamentti äänesti 14.11 Aquilarin aloittteen mukaisesta humanitaarisesta viisumista – ja hylkäsi lakialoitteen. Kyllä-äänien odotettiin ennakkoon voittavan, mutta toisin kävi. Syynä tähän oli se, että suuri osa parlamenttiedustajista poisti äänestyskorttinsa ja lähti kahvitauolle ennen äänestystä.

Tapahtunut kirvoitti kitkeriä kommentteja lakialoitetta puolustavien parlamenttiedustajien taholta. He muun muassa vaativat äänestyksen uusimista seuraavana päivänä.

– Arvoisat toverit, olette kaikki kokeneita meppejä. Ei ole minun tehtäväni kertoa, milloin kortin saa poistaa, EU-parlamentin puheenjohtaja Antonio Tajani selvitti.

Lakialoitteesta saatetaan äänestää uudelleen joulukuussa.

Videon on suomeksi tekstittänyt Junes Lokka.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa