Eurooppa

Huono ruotsinkielen osaaminen on saattanut vaikuttaa koronahoitoon

Kuva Wallpaper Flare.

Ruotsin Hoidon ja hoivan tarkastuslaitos (Inspektionen för vård och omsorg, Ivo) epäilee, että terveydenhuollon työntekijöiden huono kielitaito on voinut olla osasyy vanhusten massakuolleisuuteen COVID-19 -virukseen. Työntekijät eivät ole omaksuneet kirjallisia ohjeita, joten on päädytty kokeilemaan tiedon jakamista videoiden avulla.

Aftonbladet kertoo, että Ivo on usean vuoden korostanut ongelmaa, joka johtuu vanhusten hoidon parissa työskentelevien huonosta ruotsinkielen osaamisesta. Viranomainen sanoo hoitolaitosten johtajien vahvistavan kommunikaatio-ongelmat.

Anna Karin Nyqvist Ivo:sta kertoo, että laitosten johtohenkilöiltä saatujen tietojen mukaan on ollut vaikeuksia saada henkilöstö ymmärtämään kuinka toimia koronan kanssa.

– Tiedon jakamisessa henkilöstölle oli erityisiä haasteita koska siellä oli ymmärtämisvaikeuksia kielimuurin vuoksi, Ivo:n yksikönpäällikkö Nyqvist toteaa.

Tästä huolimatta Ivo ei ole vielä tutkinut, missä määrin kielimuurilla on ollut seurauksia koronapandemian aikana. Siksi Ivo ei halua vielä kommentoida kieliongelmien merkitystä tartunnan leviämisessä vanhustenhoidossa.

– On mahdollista, että näemme sellaisia ​​asioita, kun menemme pidemmälle ja teemme perusteellisen katsauksen … Olemme nähneet sellaisia ​​ongelmia muun tyyppisissä tarkastuksissa aiemmin, sanoo Nyqvist.

Laajalle levinneiden kieliongelmien vuoksi laitokset ovat joutuneet kokeilemaan uusia menetelmiä ohjeiden jakamiseksi. Kirjallisen materiaalin sijaan on tehty videoita, jotka opastavat käytännönläheisesti kuinka on toimittava viruksen leviämisen estämiseksi.

Liberaalipuolueen terveydenhuoltopolitiikan tiedottajan, parlamenttiedustaja Lina Nordquistin mukaan kielimuuri on ongelma.

– Olisi outoa, jos se ei pandemian aikana ole enää ongelma. Se on ollut ongelma jo useita vuosia aiemmin, hän sanoo.

Hoitoalalla hygieniarutiinien ymmärtäminen on erittäin tärkeää ja silloin kielen ymmärtämisen merkitys korostuu.

– Terveys- ja hyvinvointilaitoksen on tiukennettava kielen osaamista koskevia vaatimuksia, Nordquist muistuttaa.

  • 84
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset