Kotimaa Rikos

Huumekaupat maksettiin väärennetyllä rahalla – myyjä huomasi ja sai puukosta

Keski-Suomen käräjäoikeus. Jyväskylän oikeustalo. Kuva Tiia Monto / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Epäonnistuneet huumekaupat Jyväskylässä syyskuussa 2019 johtivat puukotuksiin ja pahoinpitelyihin.

Syyskuussa 2019 viisi ulkomaalaismiestä saapui Jyväskylässä erään nimensä perusteella Afrikasta lähtöisin olevan ulkomaalaismiehen asunnolle ostamaan huumeita. Mohammed Noori ja Javad Hosseini menivät afrikkalaisen asuntoon tekemään kauppaa 40 gramman marihuanaerästä, kun taas kaksi keskiaasialaista ja yksi lähi-itäläinen jäivät autoon odottamaan.

Maksuksi marihuanasta Noori antoi afrikkalaiselle 600 euroa, mutta raha oli väärennettyä, minkä afrikkalaismies huomasi välittömästi. Asiasta syntyi riita.

Afrikkalaisen väitellessä Noorin kanssa, Hosseini löi afrikkalaista pitkävartisella selkään. Riitapukarit siirtyivät ulos, ja seuraavaksi Hosseini yritti lyödä afrikkalaista lampulla päähän. Mies sai lampun pois Hosseinilta, mutta silloin riita eskaloitui pahemman kerran, ja Hosseini sekä Noori vetivät veitset esille.

Hosseini uhkasi lyödä afrikkalaista veitsellä, mutta sen sijaan kumauttikin tätä lampulla otsaan. Seuraavaksi Hossein turvautui sittenkin veitseen ja puukotti afrikkalaismiestä takapuoleen. Sitten Noori puukotti tätä alavatsaan. Hosseini yritti viimeistellä työn puukottamalla afrikkalaista selkään.

Veitsimiehet lähtivät tämän jälkeen karkuun, mutta afrikkalaismies sisuuntuneena säntäsi perään ja kumautti Hosseinia haltuunsa saamallaan lampulla päähän.

Puukkojunkkarit pakenivat paikalta, ja afrikkalaismies palasi asuntoonsa. Hän tunsi itsensä hieman huonovointiseksi ja päätti hankkiutua sairaalahoitoon.

Vammat olivat kohtalaisen vakavia, sillä kahden pakarassa olevan haavan lisäksi vasemmassa lapaluussa oli pistohaava, nivuseen työnnetyn puukon aiheuttama haava ulottui vatsaonteloon saakka ja myös ohutsuolesta löytyi vaurioita.

Keski-Suomen käräjäoikeus asian käsiteltyään tuomitsi vuonna 1999 syntyneen Javad Hosseinin 3 vuoden 8 kuukauden vankeusrangaistukseen. 1999 syntynyt Mohammed Reza Noori tuomittiin huumausainerikoksesta, rahajäljitelmän levityksestä sekä tapon yrityksestä 3 vuodeksi 8 kuukaudeksi vankeuteen.

Erilaisia korvauksia miehet joutuvat yhteisvastuullisesti korvaamaan afrikkalaismiehelle 12 450 euroa.

Afrikkalainen puolestaan tuomittiin 30 päiväksi ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksesta ja pahoinpitelystä. Hosseinille hän joutuu korvaamaan kivusta ja särystä 300 euroa.

Kolme muuta ulkomaalaismiestä tuomittiin 72 – 300 euron sakkoihin huumausainerikoksista ja huumausaineen käyttörikoksista.

Asianajajien palkkioita oikeuskäsittelyssä syntyi kaikkiaan noin 22 000 euroa. Kustannus jää kokonaisuudessaan veronmaksajien tappioksi miesten taloudellisten olosuhteiden vuoksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lähde Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa