Eurooppa Maahanmuutto

EU-ihmisoikeusvaltuutettu: EU-maiden kotiutettava Syyriassa ISIS-leireillä vangittuina olevat kansalaisensa epäinhimillisen ja halventavan kohtelun estämiseksi

Dunja Mijatovic. Kuva Bengt Oberger / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Perjantaina 2. heinäkuuta Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu kehotti järjestön jäsenvaltioita palauttamaan kotimaahansa vangitut kansalaisensa Syyrian leireiltä.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen allekirjoittaneiden valtioiden kansalaiset, jotka ovat vangittuina Syyrian leireillä,  kuuluvat em. valtioiden lainkäyttövaltaan, sanoi Euroopan neuvoston  ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatović Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (ECHR) lähetetyissä huomautuksissa.

Mijatovićin on määrä tutkia tapauksia, joissa naiset lähtivät ISIS-jihadistijärjestön riveihin Lähi-itään ja jotka nyt ovat vangittuina lastensa kanssa Syyriassa.

– [leireissä] vallitseva terveys- ja turvallisuustilanne vaarantavat siellä pidätettyjen, erityisesti lasten, elämän sekä fyysisen ja henkisen terveyden, ja se on vastoin kidutuksen ja epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kieltoa, ihmisoikeusvaltuutettu selittää.

Hänen mukaansa sopimusvaltioille ainoa hyväksyttävä tapa estää niiden lainkäyttövaltaan kuuluvien ihmisten epäinhimillinen tai halventava kohtelu on kotiuttaa kansalaisensa Syyriasta.

– Tiettyjen sopimusvaltioiden kieltäytyminen haittaa todennäköisesti tehokasta oikeuden käyttöä, jonka tulisi tähdätä näiden henkilöiden yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamiseen, jatkaa Mijatović.

Ihmisoikeusvaltuutetun mukaan kaikkien ulkomaalaisten lasten poistaminen leireistä on ehdoton ja pakollinen tehtävä ja ”äidit on kotiutettava heidän kanssaan”.

Viime aikoina Saksa, Suomi ja Alankomaat ovat suorittaneet ISIS-naisten ja -lasten kotiutuksia. Tanska ja Belgia puolestaan ovat ​​ilmoittaneet valmistautuvansa vain lasten kotiuttamiseen.

Lähde Le Figaro.

Tilaa
Ilmoita
guest

25 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Meri Kreikan

Mun mielestä näitä ”ihmisiä” voi halventaa. Koska itse käyttäytyvät siten.

John Quiman

Niin, milläpä asenteella ovat toimineet ja puhuneet vääräuskoisista, mm. eurooppalaisista.

marko

Suomeen voidaan kotiuttaa ne lapset jotka puhuvat suomea, ne äidit saavat jäädä sinne ja kansalaisuus pois, ovat tienneet kun ovat sinne menneet että mitä tekevät.

juha II

Kelläpä niitä ”ihmisoikeuksia” on eniten tavallisten kuolevaisten jpoukossa kuin päiden katkojilla.
On todella oksettavan sairasta, kieroutunutta ja irvokasta, mikä kuvaa kuvottavalla tavalla läntisen maailman alennustilaa, joka hakee vertailukohtansa Rooman valtakunnan loppuaikojen rappiotilasta!

John Quiman

Kansalaisuuden peruminen on paikallaan niiden kohdalla, jotka eivät ole syntymäperäisiä kansalaisia. Sillä ratkaistaan jo suuri osa näistä vastuista kansalaisten osalta.

Jäljelle jäävien auttaminen pois vankeudesta pitää tehdä vasta sen jälkeen, kun on kerätty todisteet tulevaa oikeudenkäyntiä varten.

Gulermo

aivan ihanaa, nämä islamilla aivopestyt terroristit on nyt keinolla millä hyvänsä saatava rikastuttamaan tylsiä sivistysmaita

Ani

Isis-leirillä koulutetaan murhaamaan toisinuskoisia ts kristittyjä eurooppalaisia. Näin EU sahaa oman oksan. Murhaaminen on isisläisten ”ihmisoikeus”. Brutaaliudella ja moraalittomuudella ei ole mitään rajaa.

Seppo-Sisko

Vai pitäisi terroristien yksityis- ja perhe-elämää kunnioittaa..

Pitäisikö kuitenkin vastavuoroisuutta noudattaa ja unohtaa kummalliset ulkomaisten terroristien yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamisvaatimukset?

Eikö nämä ulkomaiset jumalan valtakunnan rakentajat nimenomaan menneet sinne vallaten vääräuskoisten kodit ja siinä samalla siivoten edelliset omistajat ja asujat ties minne?

Eli samanlaista kunnioitusta näitä kohtaan kuin nämä muita ovat kunnioittaneet.

John Quiman

Kun noita on tullut Eurooppaan, ovat ne olemuksellaan tyhjennelleet haluamiaan lähiöitä.

Jussi Hämäläinen

Minusta on törkeää ja väkivaltaista puuttumista ihmisen elämään, jos ihminen väkisin tuodaan pois maasta ja olosuhteista, jonne aivan erityisesti on hakeutunut ja vapaaehtoisesti muuttanut. Ihminen on vapaa, suvereeni yksilö, joka itse tekee omat päätöksensä. Ja koska nämä päätökset eivät haittaa tai vaaranna ulkopuolisia, ei niilläkään perusteilla tule puuttua yksilön valintoihin.

Ihmisellä on oma tahto ja erikseen vielä uskonnon vapaus, joten viranomaisten ei tule puuttua tilanteisiin, joissa ihminen omaa tahtoaan noudattaen asuu siinä yhteisössä, jonka on valinnut uskonnollisin ja maailmankatsomuksellisin perustein.

Toivotan vakaumuksellisille ISISläisille kaikkea sitä parasta, jota he muillekin ovat toimillaan suoneet.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jussi Hämäläinen
pöh

Suomessakin joku sateenkaari Haavisto puhuu ”pakolaisleiristä”
Ei se ole mikään pakolaisleiri, vaan vankileiri terroristeille jotka tappaisi Haavistonkin silmää räpäyttämättä.

Ilkka Mänttäri

Lanseeraankin tässä uuden sanonnan ”sokea kuin Haavisto”. Haavisto on jopa rikkonut lakia että saa omat tarkoitusperänsä toteutettua. Niin ei oikeusvaltiossa toimita, mutta senhän te jo tiedätte. Enemmän minua ihmetyttää että edes oikeuskansleri tai eduskunta ei puutu näihin lainrikkomuksiin. Suomi ei ole oikesvaltio.

Jupi

Pukit kaalimaan valvojana, se on maan tapa.

Kata

Voi dunja dunja sä…
Olet entisestä Jugoslaviasta…ja nyt latelet päättömyyksiä kuten kaverisi ylväyrzyläkin.
He menivät sinne”uuteen valtakuntaansa” ITSE!Vapaaehtoisesti!
Myötähäpeää tunnen naissukupuolen takia.
Jotenkin muistutatkin ylvää…haha!
Ota niitä äityliinejä kotiisi ainakin tusina,jooko?
Ai ei se käy…puolueellista, no voivoi…riittää niitä änzelällekin ja muilleKIN ettei kateus iske!Me emme heitä kaipaa!

John Quiman

Menivät itse tieten tahtoen ja tietäen mitä siellä oli.

Kaino-Vieno Huttunen

Toisen maailmansodan lopulla liittoutuneet vapauttivat natsi-Saksan leireiltä henkilöt, jotka natsi-Saksa oli vanginnut katsoessaan heidät valtion vihollisiksi. Sodan aikana he olivat ehkä toimineet liittoutuneiden hyväksi. Koska liittoutuneet olivat sodan voittajia, on edeltävät 80 vuotta nyyhkitty keskitysleireillä olleiden epäinhimillistä ja halventavaa kohtelua. Se, miten liittoutuneet kohtelivat sodan jälkeenbSaksan ja muiden akselivaltojen siviiliväestöä on totaalisesti unohdettu.

Tällä samalla logiikalla mietin, voittiko ISIS sodan, vedettiinkö sen armeijan pääjoukot Syyriasta jo 2015 – 2016 ja nyt vuorossa on vain jälkeen jäänyt haaremiosasto. Ainakin joitakin ylläpidetään ja suojellaan samalla tavalla kuin valloittaja-armeijaa.

Ilkka Forsten

Onko sillä mitään väliä kuinka heidän elämänsä nyt sujuu, sillä he halusivat kalifaattia jossa on pelkkää kieltoa ja alistamista eikä lainkaan ihmisoikeuksia. He ovat nyt omassa paratiisissaan, jopa oikeassa paikassa maantieteellisesti että pysykää siellä me emme ole teille mitään velkaa.

Halventava kohtelu oli heidän tavoitteensa muiden ihmisten suhteen, nyt ollaan siis tasoissa. Naapurikseni ette tule, ette edes koko kylälle jossa asun. Tämä pläntti on ja pysyy valkoisena ja islamista vapaana vyöhykkeenä, me emme kumarra allahia emmekä julista profeetan oppeja.

John Quiman

Voisi otsasuoni pullistella Ilkalla, jos kuulisi, että naapuriin aletaan rakentaa moskeijaa sellaisella tornilla, josta kailotetaan rukoushuutoja pitkin päivää, joka tunti.

Ilkka Forsten

Niin epäilemättä tapahtuisi, mutta tuntien oman nukumalähiöni etnisen puolen olen hyvin luottavainen sen suhteen, ettei moskeijaa eikä moskeijan rakentajia nähdä katukuvassa. Valkonormatiivisuus ja rakenteellinen rasismi on sen verran syvään juurtunutta tällä kulmalla, ettei imaamikonklaavi löydä omaa persettään vaikka hakisi kaksin käsin, ja mehän emme auta.

markku korhonen

Esimerkillä näitä hommia pitäisi johtaa, eli sinne omaan kotiin vaan reippaasti niitä rahtaamaan, luulen että mieli muuttuisi.

John Quiman

Johan kohta joku suvakiperhe ottaa leiriläisiä kotiinsa asumaan, jotta lapset oppisivat monikulttuurisiksi ja suvaistevaisiksi.

Ilkka Mänttäri

Ja sitten saamme lukea aamun lehdestä seuraavasta murhenäytelmästä ja ihmetellä että mikähän noihinkin ihmisiin meni kun noin toimivat.

Horace Smith

Murhenäytelmä omalle kohdalle taitaa olla ainoa asia, millä umpiluusuvakki ymmärtää mikä on homman nimi.
Kun joutuu omissa nahoissa kokemaan rajattoman suvaisevaisuusen ilot, niin ehkä asioita oppii miettimään muistakin näkökulmista.

John Quiman

Ehkä jotkut oppii, mutta on ihan tavallista, että saa suvakin lasten väkikuksimisen jälkeen kuulla kuinka vanhemmat ymmärtävät tekijää ja potevat valkoisen miehen taakan painon sekä tekijän uhriaseman olevan tapahtumaa suurempi tekijä.

Jupi

Edes pää kainalossa ei suvakko tajua mitä meni pieleen.