Kotimaa Maahanmuutto

Ihmissalakuljettaja: Emme lähetä enää turvapaikanhakijoita Norjaan, vaan Suomeen

 


suomi

 

Suomi ei aio ryhtyä pikakäännyttämään Norjan tapaan Venäjältä tulleita turvapaikanhakijoita

Norjaan ei ole tällä viikolla tullut enää yhtään turvapaikanhakijaa Venäjän kautta, uutisoi NRK. Muutos on nopea, sillä vielä viime viikolla Venäjän rajan yli tuli 314 turvapaikanhakijaa. Tilanne on seurausta Norjan kiristyneestä maahanmuuttopolitiikasta, jonka johdosta Norja on alkanut pikakäännyttää turvapaikanhakijoita Venäjälle, jonka Norja katsoo olevan turvallinen maa.

NRK, eli Norjan yleisradio, haastatteli alkuviikosta facebookissa pakettimatkoja turvapaikanhakijoille myyvää ihmissalakuljettajaa. NRK kysyi ihmissalakuljettajalta miksi he kertovat ihmisille, että on mahdollista tulla Norjaan, kun Norjan hallitus nyt lähettää turvapaikanhakijat takaisin. Ihmissalakuljettaja vastasi

Emme lähetä ihmisiä enää Norjaan, vaan Suomeen

Suomeen onkin alkanut tulla turvapaikanhakijoita Venäjän rajan yli kiihtyvällä tahdilla, uutisoi Kaleva, vaikka kelit ovat huonommat kuin aiemmin. Norjaan tuli muutama viikko sitten yli 1000 turvapaikanhakijaa viikossa Venäjän rajan yli, joka voi odottaa Suomeakin, kun kelit taas paranevat.

Iltasanomien haastatteleman sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtajan Jorma Vuorion mukaan Suomi ei voi seurata Norjan mallia, sillä EU:n turvapaikkamenettelydirektiivi ja perustuslain 9. pykälä eivät mahdollista vastaavien lakimuutosten tekemistä eduskunnassa. Suomi tulkitsee perustuslakia siten, ettei se voi palauttaa turvapaikanhakijaa Venäjälle, ellei ole täyttä varmuutta siitä, ettei häntä palauteta edelleen turvattomiin oloihin. Perustuslaissa ei tosin näin jyrkkää kieltä käytetä. Norja puolestaan katsoo, että koska Venäjä on liittynyt kaikkiin voimassaoleviin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, se on turvapaikanhakijoiden palauttamisen näkökulmasta turvallinen valtio. Epäselvää on, miksi Suomi ei voi tehdä samaa tulkintaa. EU:n turvapaikkamenettelydirektiivissä puolestaan määrätään, että turvapaikanhakijoilla on oltava muutoksenhakuoikeus käännytyspäätökseen. EU:n ulkopuolisessa Norjassa valitusoikeutta ei enää ole.

5.12.2015
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa