Eurooppa Maahanmuutto

Ihmissalakuljettaja vahvistaa: ”Kyllä, olemme yhteydessä Sea Watchiin”

Sea Watch 2 ajaa ulos Hampurin satamasta matkallaan Välimerelle 2016. Kuva Wikimedia Commons.

”Välimerellä pelastamiseen liittyvät odotukset eivät selvästi saa ihmisiä lähtemään matkalle kohti Eurooppaa, vaan syynä ovat heidän kotimaidensa köyhyys ja näköalattomuus”, ilmoitti Saksan ulkoministeriö vielä muutama päivä sitten Twitterissä. Ulkoministeri Heiko Maasin (sosiaalidemokraatit, SPD) virkamiehet yrittävät hälventävää näin väitteitä, joiden mukaan afrikkalaissiirtolaiset lähtevät vaaralliselle Välimeren ylitysmatkalle nimenomaan ei-valtiollisten organisaatioiden – kuten Sea Watchin ja vastaavien – pelastustoimien johdosta. Italian tv:n maanantaina tekemän paljastuksen johdosta ministeriön näkemystä on korjattava perusteellisesti.

Sisäministeri Matteo Salvini (Lega) ilmoitti jo viikko sitten TV4:n Quarta Repubblica -ohjelmassa, että on havaittu viitteitä ihmissalakuljettajien ja ei-valtiollisten järjestöjen (NGO) välisestä yhteistyöstä. Samassa ohjelmassa esitettiin 5 minuutin pituinen video. Siitä ilmeni, kuinka ihmissalakuljettajien veneessä pelastamistaan odottavat siirtolaiset juhlivat samalla huutaen ja musiikkia kuunnellen sekä soittaen kotiinsa ja ilmoittaen olevansa kohta Euroopassa. Vastaavia juhlatunnelmaa kuvaavia siirtolaisvideoita on kiertänyt jo pitkän aikaa Facebookissa.

Puhelinnumeroiden joukossa oli Sea Watch

Eräs siirtolaisista kertoi, että tavallisesti tällaisia videoita on kaksi, yksi lähdöstä Libyan Zuwarasta ja toinen Italiaan saapumisesta. Niiden tarkoitus on osoittaa, että kaikki sujui hienosti.

– Mafia [Libyan] lahjoi Libyan poliisin, jotta se ei pysäyttäisi venettä.

Viranomaiset näkivät ihmissalakuljettajat rannalla, mutta he eivät tehneet mitään, koska oli olemassa sopimus. 21-vuotias libyalainen, joka oli itse päässyt Italiaan muutama viikko sitten, nimesi yhteysmiehen: Lokman Zwari (tai Lukman Zauari). Hän järjestää Facebookin suljetussa ryhmässä matkoja Libyasta Italiaan.

– Kyllä, teen yhteystyötä Välimerellä ihmisiä pelastavien laivojen kanssa – yhteysmies oli libyalaisen mukaan sanonut kysyttäessä, oliko meren ylittäminen turvallista. Hän oli sanonut sellaisia laivoja olevan paljon.

Toimittaja halusi varmistaa kuulleensa oikein, että yhteysmies oli sanonut olevansa yhteydessä pelastajiin Välimerellä.

– Kyllä, kyllä, hän sanoi olevansa yhteydessä useisiin pelastajiin. Sea Watch ja monia muita, joiden nimeä en enää muista.

Yhteysmies tietää paikat, joissa nämä laivat ovat odottamassa, muun muassa Sea Watch. Jos jotakin sattuisi, niin hän ilmoittaisi siitä Sea Watchille. Hän oli näyttänyt kännykästään useita eri organisaatioiden puhelinnumeroita.

– Noin 4-5 numeroa, joiden joukossa oli Sea Watch.

”Jos sattuu jotakin, niin sinä soitat heidät pelastamaan meidät?”

Toimittajat soittivat Lokmanille syöttiä käyttäen. Syötti esittäytyi marokkolaiseksi siirtolaiseksi, joka halusi päästä Italiaan. Keskustelua jatkettiin salauksella suojatussa Viber-chattipalvelussa.

– Välimeren ylitys maksaa 1 600 euroa, ilmoitti ihmissalakuljettaja.

Kun valesiirtolainen sanoi olevansa hyvin huolestunut merimatkan takia, totesi Lokman siihen: – Olen vakavasti otettava ja ammattimaisesti toimiva henkilö. (…) Olemme yhteydessä Sea Watchiin, mutta nyt liikkeellä oleva laiva on Open Armsin.

Syötti kysyi sitten: – Sinä siis olet yhteydessä heihin ja jos jotakin sattuu, niin sinä soitat heidät pelastamaan meidät?

– Kyllä, kyllä, minä olen yhteydessä heihin.

Seuraavaksi Lokman esitti ”todisteita” ihmissalakuljettajan ammattimaisesta työstä – kuvia onnellisista Italiaan saapuneista siirtolaisista, kuvia lähellä odottavien NGO-alusten sijaintipaikoista ja kuvakaappaus Open Armsin kanssa käydystä keskustelusta. Hän antoi myös tämän espanjalaisen NGO:n puhelinnumeron. Lyhyen puhelinsoiton aikana kontaktille Open Arms väitti, ettei siellä tunneta ketään Lokmania.

Ihmissalakuljettajien ja ei-valtiollisten järjestöjen välisestä yhteistyöstä tuskin saadaan koskaan pitäviä todisteita, vaikka myös Frontex on äskettäin jo julkaissut tätä koskevia viitteitä. Italian tv:n erikoisreportaasin jälkeen on kuitenkin aivan selvää, että ihmissalakuljetusjärjestelmä on hyvin vahvasti riippuvainen ei-valtiollisten järjestöjen toimista ja näiden GPS-paikannettavista sijaintipaikoista.

Asiasta kertoi Junge Freiheit.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit