Muu maailma

Ihmissalakuljettajat taistelevat Marokon hallitusta vastaan ilmaisilla matkoilla Eurooppaan

Kuva Pixabay.
Unelma El Doradosta saa tuhannet aikuiset ja alaikäiset vyörymään Pohjois-Marokkoon etsimään pääsyä vauraaseen, anteliaan sosiaaliturvan Eurooppaan. Nyt ihmissalakuljettajat tarjoavat jopa ilmaismatkoja.

Marokon hallitus ja merivartiosto ovat huolestuneita ihmissalakuljettajien pikaveneistä, joilla Eurooppaan pyrkivät laittomat siirtolaiset tekevät matkansa, nykyään jopa ilmaiseksi, kertoo Morocco World News.

Tyypillisesti matka maksaa vähintään 5 000 euroa vastaavan summa, mutta salakuljetusmafiat tarjoavat palvelujaan nyt jopa ilman veloitusta. Syyn arvellaan olevan hallituksen ja merivartioston pyrkimyksissä estää laiton siirtolaisuus Eurooppaan. Tarjoamalla ilmaista pääsyä Eurooppaan ihmissalakuljettajat aiheuttavat hämmennystä ja kiihdyttävät entisestään ryntäystä Pohjois-Marokkoon.

Marokkolaisia ajaa laittomaan siirtolaisuuteen työpaikkojen ja huvittelumahdollisuuksien puute

Eurooppaan pyrkivistä laittomista siirtolaisista noin 13 prosenttia on marokkolaisia. Marokkolainen ihmisoikeusaktivisti Bilal Jouhari tuo esille syitä marokkolaisten laittomaan siirtolaisuuteen.

Yksi syy Jouharin mukaan on työpaikkojen puute ja matalat ansiot.

Toiseksi merkittäväksi syyksi hän nostaa huvittelumahdollisuuksien puuttumisen: Marokossa ei ole kovin paljon huvittelumahdollisuuksia kuten teattereita, urheilukenttiä ja kulttuurikeskuksia. Ihmiset käyttävät nykyään internetiä saadakseen tietoa, ja he näkevät Euroopan tarjoamat mahdollisuudet, mikä saa heidät lähtemään vaaralliselle taipaleelleen Välimeren yli.

Vaikka vasta hyväksytyn lakiesityksen mukaan maassa aloitettavan pakollisen asevelvollisuuden on arveltu olevan yksi maastamuuton syy, Jouhari ei allekirjoita tätä väitettä.

Marokkolaiset vaativat vapaata laitonta siirtolaisuutta Eurooppaan

Vain vähän aikaa sitten Marokon poliisi esti satojen laittomien siirtolaisten matkan Eurooppaan Martilissa. Siirtolaiset eivät hyväksyneet viranomaisten toimia ja vaativat oikeutta vapaaseen maahanmuuttoon Eurooppaan.

– The people want free herga, he huusivat. Iskulauseen suora käännös kuuluu “Kansa haluaa vapaata määräysten vastaista siirtolaisuutta”.

Marokon hallitus ja merivartiosto yrittävät kuitenkin saada laitonta siirtolaisuutta hallintaan, nyt myös aseiden avulla.

Marokon laivaston alus avasi viime viikolla tulen kohti ihmissalakuljettajien alusta. Alus oli matkalla Marokosta Espanjaan kyydissään joukko salakuljetettavia laittomia siirtolaisia.

Ampumisen seurauksena yksi pressujen alla piilossa ollut salakuljetettava nainen kuoli ja kolme salakuljetettavaa miestä loukkaantui. Poliisi vangitsi salakuljetusalusta ohjanneen miehen.

  • 289
    Shares

Liity kannattajajäseneksi