Kotimaa Rikos

Ilman matkalippua matkustanut ulkomaalaismies väitti potevansa AIDS:a ja puri järjestyksenvalvojaa viiltosuojahansikkaan läpi

Kuva Shutterstock.

Ulkomaalaismies saatiin hallintaan vasta neljän järjestyksenvalvojan voimin ja pippurikaasun avulla.

Kaksi järjestyksenvalvojaa oli helmikuussa avustamassa matkalipuntarkastajia bussissa Espoossa. Osoittautui, että eräällä matkustajalla, ulkomaalaismies Ahmedilla (nimi muutettu), ei ollut matkalippua. Koska Ahmed kieltäytyi näyttämästä henkilöllisyystodistustaan, kutsuttiin paikalle poliisipartio.

Bussin pysähdyttyä matkalipuntarkastajat ja järjestyksenvalvojat poistuivat autosta Ahmedin kera, jolloin mies yritti paeta. Järjestyksenvalvojat saivat Ahmedin kiinni, ja vastustelun vuoksi miehelle päätettiin laittaa käsiraudat.

– ”Ahmed” vastusti käsirautojen laittoa voimakkaasti, ja hän oli erittäin kykenevä vastustelemaan, käräjäoikeuden asiakirjoissa kerrotaan.

Ahmed onnistui tarttumaan toisen järjestyksenvalvojan radiojohtoon ja kietoi johdon järjestyksenvalvojan kaulan ympärille. Tämän jälkeen Ahmed puraisi järjestyksenvalvojaa kädestä.

Käsirautojen laittaminen onnistui vasta neljän miehen voimin, kun paikalle oli saapunut toinen kaksimiehinen järjestyksenvalvojapartio. Ahmedin rauhoittamiseksi järjestyksenvalvojat käyttivät pippurikaasusumutetta.

Raudoittamisen jälkeen Ahmed sanoi, että hänellä on AIDS. Järjestyksenvalvojilla olleet viiltosuojakäsineet estävät muun muassa lasinsirujen aiheuttamat haavat, mutta Ahmedin puraisulta ne eivät kuitenkaan suojanneet. Kun järjestyksenvalvoja otti suojakäsineet kädestään, hän huomasi, että Ahmedin puraisu oli aiheuttanut vertavuotavan haavan.

Purtu järjestyksenvalvoja joutui käymään HIV-testeissä ja aloittamaan varmuuden vuoksi määrätyn HIV-estolääkityksen. Myös Ahmedia käytettiin hepatiitti- ja HIV-testeissä järjestyksenvalvojalle mahdollisesti aiheutuvien terveydellisten seuraamusten selvittämiseksi.

Purruksi tulleen järjestyksenvalvojan työpari kertoi oikeudessa muistavansa huonosti tapahtumia sekä työparinsa vammat, sillä ”kyseessä oli yksi työpäivä muiden joukossa”.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Ahmedin 60 päiväsakkoon sekä korvaamaan järjestyksenvalvojalle kaulan ympärille kieputettaessa hajonneen radiojohdon.

Lähde Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiolauselma

  • 622
    Shares