Kotimaa Maahanmuutto

Ilmasto- ja ympäristötekijät ajavat siirtolaisuuteen tulevaisuudessa

Kuva Joachim Seidler / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Kansainvälisten muuttajien määrä on kasvanut voimakkaasti yli puoli vuosisataa. COVID-19 -pandemia pysäytti liikkeen, mutta pian odotettavissa on liikkuvuuden vilkastuminen. Yksi liikkeelle laittava tekijä saattaa olla ilmastonmuutos.

Siirtolaisuusinstituutin mukaan ilmasto- ja ympäristötekijät vaikuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän yhteiskuntien sisäiseen ja kansainväliseen muuttoliikkeeseen. Muuttoliikkeiden seurauksia Suomessa ei vielä pystytä täysin arvioimaan, sillä siihen vaikuttavat monet asiat.

– ­Ilmastonmuutokset vaikutukset väestön liikkuvuuteen Suomen sisällä jäänevät pieniksi verrattuna moniin muihin maihin. Sen sijaan ilmastonmuutoksen vaikutukset muualta maailmalta saattavat nousta merkittäviksi. Näitä ovat esimerkiksi ilmastomuutoksen liikkeelle sysäämät ympäristön tilan, poliittiset ja taloudelliset muutokset, toteaa Ilmatieteen laitoksen ryhmäjohtaja Heikki Tuomenvirta.

Joukko suomalaisia tutkijoita on pohtinut yhdessä ilmastonmuutoksen ja kansainvälisen liikkuvuuden yhteyksiä ja julkaisut alan kehittämistarpeista julkilausuman.

– Pidän tärkeänä, että eri alojen tutkijat tekivät yhteistyötä, sillä ilmastonmuutoksen haasteet ylittävät tieteenalojen rajat. Luonnontieteilijät tuntevat hyvin ilmastoon liittyvät asiat, mutta jo nyt tiedämme, että yhteiskunnat voivat valita erilaisia strategioita ilmastonmuutoksen kanssa pärjäämiseen. Siksi monitieteellinen yhteistyö on välttämätöntä, muistuttaa maantieteen professori Jukka Käyhkö Turun yliopistosta.

Suomessa on tärkeää olla perillä muun maailman tapahtumista, sillä ilmastonmuutoksen seuraukset ylittävät kansallisvaltioiden rajat, Siirtolaisuusinstituutin tiedotteessa korostetaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa