Kotimaa

Ilotulitekauppaa rajoittava kansalaisaloite on hukkunut hallinnon rattaisiin

Kuva Pxhere.

Kansalaisaloite kuluttajille myytävien ilotulitteiden rajoittamiseksi meni eduskuntaan jo yli vuosi sitten, mutta siitä ei ole sen jälkeen kuulunut mitään. On ymmärrettävää, että esimerkiksi koronaan liittyvät asiat ovat kiilanneet käsittelyjonossa, mutta aloitteesta olisi syytä saada aikaan sääntelyehdotuksia. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat viisi sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa ja sytyttivät yli sata tulipaloa.

Ilotulitteet aiheuttavat haittaa niin ihmisille, eläimille kuin luonnollekin.

Ilotulitteiden ampujille ja sivullisille aiheutuneista vammoista uutisoidaan joka vuosi vuodenvaihteen jälkeen. Kolmasosa ilotulitteista silmävammoja saaneista on lapsia. Ilotulitteet voivat aiheuttaa myös käsi-, kuulo- ja palovammoja sekä ruhjevammoja kasvoihin. Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua kemikaalikimarallaan ja voivat pahentaa ilmansaasteille herkkien henkilöiden sairauksia.

Ympäristöä ilotulitteet kuormittavat muunmuassa ilotuliteroskan muodossa. Ilotulitteista lähtevät äänet ja valot stressaavat monia seura-, tuotanto- ja luonnoneläimiä.

Kansalaisaloite, jonka tavoitteena on rajata luokkiin F2 ja F3 kuuluvien ilotulitteiden käyttö siirtymäajan puitteissa vain ammattilaisten käyttöön, sai yli 65 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite oli eduskunnan lähetekeskustelussa vuosi sitten marraskuussa, mutta sen jälkeen aloite on odottanut käsittelyä talousvaliokunnassa.

– Iso joukko järjestöjä, Finanssialan lisäksi esimerkiksi Lääkäriliitto, kannattaa ilotulitemyynnin rajoittamista. Pelastusopiston selvityksessä erityisesti patamalliset ilotulitteet paljastuivat ongelmallisiksi. Ne jäävät kytemään pitkäksi aikaa ja saattavat sytyttää esimerkiksi roskiksen tuleen, huomauttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

­Turvallisuus ja kemikaaliviraston (Tukes) Taloustutkimuksella teettämän kansalaiskyselyn vastaajista vain 13 prosenttia aikoo käyttää uutenavuotena ilotulitteita. Luku on laskenut kiitettävästi, sillä edellisen kyselyn aikaan vuonna 2017, 25 prosenttia vastaajista aikoi paukutella.

– Jos räiskimään kuitenkin aikoo lähteä, pitää suojalasit olla päässä sekä ampujilla että katsojilla, ja ilotulitteen mukainen suojaetäisyys tulee muistaa, Mero sanoo.

Tukesin teettämän kyselyn vastaajista 89 prosenttia aikoo käyttää suojalaseja tänä uutenavuonna. Vuonna 2017 näin vastasi 81 prosenttia.

Yleisin vammaan johtanut tapahtuma on ilotulitteen räjähtäminen lähietäisyydellä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit