Kotimaa

Ilotulitteet työllistivät Pohjanmaan poliisilaitosta viime viikonloppuna – kieltämistä venetsialaisten yhteydessä tulisi harkita

Kuva Pxhere.

Pohjanmaan poliisilaitos joutui hoitamaan viikonlopun aikana kaikkiaan 82 ilotulitteisiin liittynyttä tehtävää. Ilotulitteita ammuttiin viikonlopun aikana kohti toisia ihmisiä, kohti ajoneuvoja ja liian lähellä rakennuksia tai kohti rakennuksia. Samoin ilotulitteiden ampumiseen määrättyä aikarajoitusta rikottiin yleisesti koko viikonlopun ajan.

Ilotulitteiden käytöstä aiheutui vahinkoja ja vaaratilanteita eri puolilla Pohjanmaata. Kokkolassa lauantaina 28.8.2021 illalla hieman ennen puolta yötä syttyi palamaan Koivuhaan Perhepuistossa oleva noin 100 m2 kokoinen päiväkotitoiminnassa varastotilana ollut rakennus. Paikalle hälytetty Pelastuslaitos onnistui sammuttamaan tulipalon, mutta joutui purkamaan osittain rakennuksen hirsiseinää palon sammuttamiseksi. Paikalta oli poistunut useita nuoria, joista osa oli ollut sammuttamassa paloa ennen paloautojen saapumista paikalle. Palojälkien perusteella oli epäiltävissä, että seinän alaosassa oleviin rakoihin oli asetettu ilotulitteita, joista palo oli ilmeisesti saanut alkunsa. Poliisi tutkii asiaa vahingontekona. Tällä hetkellä poliisilla ei ole tiedossaan epäiltyjen henkilöllisyyttä.

Lauantaina noin kello 01.15 aikaan Kokkolan Isokadulta tuli ilmoitus, jonka mukaan kadun varrella ollut auto on syttynyt sisätiloistaan palamaan. Tehdyn ilmoituksen mukaan ohikulkeneet henkilöt olisivat heittäneen autoon sisälle avoinna olleen oven tai ikkunan kautta ilotulitteita, joista takapenkki oli alkanut kytemään aiheuttaen penkkiin vaurioita ja sisälle autoon savuvahinkoa. Poliisi tutkii asiaa vahingontekona. Epäiltyjen henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Vaasassa ilotulitteita aseteltiin postilaatikoihin siten, että postilaatikossa olleet postit sekä postilaatikot kärsivät vahingoista. Ainakin yhdestä tapauksesta Vaasan Keskuskadun varrelta on tässä vaiheessa tehtynä rikosilmoitus vahingonteosta. Postilaatikon palon havaitsi sivullinen henkilö, joka sai palon omatoimisesti sammumaan.

Seinäjoella Suupohjantien varrelta poliisi sai lauantaina ilmoituksen kello 23 jälkeen, että paikalla ollut nuoriso ampuu raketeilla autoja kohti. Ainakin yhteen ajoneuvoon tuli tapauksen yhteydessä maalivaurioita. Tässä vaiheessa ei ole tietoa onko asiasta tehty rikosilmoitusta.

Poliisilla ei ole tiedossaan onko väkijoukkoon tai toisia ihmisiä kohti ammuttujen ilotulitteiden ampumisen yhteydessä syntynyt henkilövahinkoja.

Poliisi kertoo, että heidän näkökulmastaan katsoen ja kuluneen viikonlopun tapahtumat huomioiden olisi jatkossa syytä vakavasti harkita ilotulitteiden käytön kieltämistä kokonaan syksyisten venetsialaisten juhlinnan yhteydessä.

Tilaa
Ilmoita
guest
23 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Minuhe Kerettiläinen

Kun Suomi jatkaa politrukkien puheista huolimatta ruotsin tiellä, iloiset tulitushetket tulevat lisääntymään.

Anonyymi

Jos metsäpalo olisi syttynyt, syynä olisi ollut ilmastonmuutos.

vesku

Toista se oli 70-luvun alussa kun NS. TYKIN JYSKY JYSÄHTI KOURAAN,,,UUTENA VUOTENA,,, Vähän irvisteltiin ja otettiin Ryypyt,,,,se oli laillista,,,

Jupi

Kun olin nuori sai sellaisia puolikkaan dynamiittipötkön kokoisia paukkuja jossa oli hyvällä tuurilla 2 sekunnin lanka. Yheltä kaverilta lähti puolet sormesta kun niistä väsättiin vielä isompia paukkuja. Kukaan ei sentään kuollut, vaikka nyt kun miettii niin ihmettelen kyllä asiaa.

vesku

Tottakai se oli kova tälli,,,mutta me nuoret pojatkin oltiin karastuneita ja kovaluontoisia,,,lääkärissäkin käytiin,,,mutta kellään ei ollut Nutturaa eikä Poninhäntää,,, naiset silti kiinnosti,,,kauniit,, ei rasvaleuat eikä ratapölkky reidet,,,,

Ilkka Forsten

Mutta kuinka kävi myöhemmin ? Muuttuiko se kaunis prisessa niin että sittemmin hänellä on suora tukka ja luonnonkiharat sääret ?

Ilkka Mänttäri

Kukaan ei sanonut että pitää olla typerä, no ehkä nuoruus.

Ilkka Forsten

Tiedän henkilön, ( en minä ) mutta jotakuinkin minun ikäiseni, joka päätti olla ” panostaja ” ja hoidella kesämökin lähistöllä olleen suuren kiven pois sijoiltaan. Tuolloin sai vielä ostaa dynamiittia jos haki luvan vallesmannilta ja perusteli tarpeen.

No niin, ja sitten itse toimeen. Tuota, tuota , paljonkohan sitä nyt kärsisi laittaa yhdellä kertaa että kivi edes halkeaisi ? No tuon verran…. Tai ei se riitä… No nyt ehkä, tai ei vieläkään, vähän lisää no nyt.. Lanka palaa, hengenlähtö lähellä !!!

PUMMMM !!!! Tulos. Kivi oli paikoillaan, ei edes mennyt halki, mutta kesämökistä meni kaikki ikkunat tuusan säpäleiksi sillä paineaalto oli ” vähän ” liikaa lasipinnoille. Mikä on tarinan opetus, se minkä oletat sopivaksi on aina liikaa, ja olisi kannattanut palkata ammattimies hoitamaan kivi pois niin ei olisi tullut lasitustalkoita.
Hyvät naiset ja herrat, samoin kuin Tapio Rautalapion korttipakka kappaleen lopussa sanotaan, ” Tämä tarina on tosi.”

Minuhe Kerettiläinen

Tai sitten olisi pitänyt käyttää poravasaraa, ja samutettua kalkkia. Tai puutappeja ja vettä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Minuhe Kerettiläinen
Ilkka Forsten

Yhden sekunnin lanka on miehekäs, vähän samaan tapaan kun jarrut jotka on autossa pelkureita varten.

Rullattu

Ei paljoa kyllä olisi irvistelty ja ryypätty, sillä ko jytkyt oilsi repinyt käden jauhelihaksi.

Hätätila tai väärinymmärrys

Muistuttaa Ruotsia kun poliisilla ei ole epäiltyjä eikä tietoa tapahtumista. Ollaan saavutettu taas uusi etappi matkalla kansainvälisyyteen.

Outoa

Maalla monetkin ampuvat ilotulitteita monesti milloin huvittaa, mikäli niitä on jäänyt uudestavuodesta. Tosin en muista, että niitä olisi näin käytetty kuten uutisessa. Taisi olla Ruotsissa samanlaista toimintaa, mitä siis on pääteltävissä.

Ilkka Forsten

Mikä vi****un VENETSIALAINEN JUHLINTA ? Epäiltyjen henkilöllisyys ei ole tiedossa, mutta syntämäaika niillä on sama, sen minäkin tiedän

Kaino-Vieno Huttunen

Uusi termi ”paikallinen nuoriso”. Onhan ne paikalle tuotu, olipa tuoja sitten haikara tai lentokone.

Tuumailija

Parempi olisi ottaa kokonaan myynnistä pois moiset kapineet ja antaa ammattilaisten hoitaa tulitukset. Tänä päivänä ei ole funktiota siviileille myydä, kun eivät kerran osaa käyttää ja päätyvät alaikäisten sekä muuten vain luonnostaan idiootien käsiin.
Pitkä penni säästyisi kun ilkivalta ja silmäpolikäynnit vähenisivät huomattavasti.

Ilkka Mänttäri

No vähän samaa mieltä. Voisihan noiden ilotulitteiden vahingoittavuutta vähän laskea. Se on jo tehty. Siis vanhemmille. On kuitenkin joitakin joita ei voi ottaa pois vanhemmila tai kasvatukselta.Kun nyt olen tuollainen 70-luvun lapsi. Aika kivaa se kuitenkin oli kun valtio ei kontorroloitunetb muistakaa se.

John Quiman

Myynnin ja hallussapidon sekä käytön voisi poistaa intersektionaalisen uhrihierarkiakartan haavoittumimmilta eli valkoiset sortajat ja taakankantajat saisivat vapaasti ostella ja muille tulisi rajoituksia värikartan tummenemisen mukaan. Ei noit aongelmia ollut ennen, joten miksi kanta-asukkaita rangaistaisiin kuokkavieraiden touhuista.

Yllä oleva on tietysti niin rasistista ajattelua, että oksat pois viherpunapuusta. Tosiasia kuitenkin on, että tuo määritelmä uhrihierarkiasta on vihervassujen oma ja se sattuu olemaan yhtenevä kyseessä olevan ongelman kanssa.

John Quiman

Ruotsissa näin käytännössä miten vastaava ilmiö rantautui Ruotsiin. Tismalleen samat kujeet ja tekijät olivat suvakkien lemmikkejä, eikä noita touhuja Ruotsissa oikein ketkään muut harrastele.

Ei ole kohtuutonta pitää todennäköisenä, että jos poliisi haluaa löytää tekijät, on paikallaan käyttää etnistä profilointia, jotta olisi edes pieni mahdollisuus tekijöiden löytämiseen.

Tuskin kuitenkaan tekevät niin, vaan julistavat tämän kaltaiset puheet vihapuheeksi ja miettivät, että mitähän ovea pitäisi käydä koputtamassa, jotta tämä vihapuhuja saataisiin tuomiolle.

Kata

Ilotulitteitahan on yritetty saad pois vapaasta käytöstä koska ”koirat pelkäävät”.No aina ne on pelänneet tai osa lemmikeistä mutta näin ei haluta kertoa oikeaa syytä eli tämä tekopyhyys se vaan jatkuu!
Kunnes joku saa tulitteen naamaansa….muistan 2016(olisko ollut Wienissä) oli kuvaa kun heittelivät raketteja vaakasuoraan kaduilla….ihqua!Nyt olis Afganistanissa matskua…

Ilkka Forsten

Aikoinaan eurooppaa uhkasi Tsingiskaani, nyt Afgaani.

Rullattu

Oma koira sopisi pommikoiraksi aikakin sillä persuteella että kun kuuluu ilotulituksen pauketta ja välkettä koira innostuu onnensa kukkuloille.
Varsinkin mitä isompi ja kovempi on ukonilma sitä enemmän koira nauttii.

Irmeli

Kuullostaa käytös ihan suvakkien lemmikeiltä…ei mitään tapoja.