Kotimaa Rikos

Irakilainen ”rekkamies” yritti vaihtaa ajokorttiaan suomalaiseen – KRP: ”Väärennös vahvimmalla johtopäätösasteikolla”

Kuorma-auto Irakissa. Kuva US Army / public domain.

Irakilaismies halusi suomalaisen ajokortin. Helpommalla asia sujuisi vaihtamalla suomalaiseen irakilainen kortti, jonka hän toimitti ajokorttilupahakemuksen yhteydessä todistaakseen ulkomaisen ajo-oikeutensa. Ajokortin vaihtaminen ei kuitenkaan sujunut kuin Strömsössä.

Kolmansista maista saapuneet turvapaikanhakijat yrittävät monin keinoin saada ajo-oikeuden Suomessa suorittamatta ajo-opetusta. Usein yritetään ulkomaisen ajokortin vaihtamista suomalaiseen. Monissa tapauksissa ajokorttia kuitenkin yritetään saada vilpillä tarjoamalla väärennettyä ajokorttia todistukseksi ulkomaisesta ajo-oikeudesta. Väärennökset ovat monissa tapauksissa tökeröitä, joskus jopa tehty mustesuihkutulostimella.

Myös irakilaismiehen tapauksessa Trafissa heräsi epäilys ajokortin aitoudesta, joten virasto tutkitutti dokumentin keskusrikospoliisin teknisessä laboratoriossa. Kuinka ollakaan, ajokortti alkoi vaikuttamaan väärennökseltä.

Trafi lähetti miehelle kirjeen ja vaati irakilaisen ajokortin todistamista oikeaksi. Mies luovutti vaihtoyrityksen, jätti vastaamatta Trafin kirjeeseen ja meni suosiolla autokouluun.

Trafi ei kuitenkaan jättänyt asiaa sikseen vaan eskaloi väärennysepäilyn poliisille.

Esitutkinnassa mies väitti, että Irakissa ei ole autokoulua. Oikeudessa mies muutti lausuntoaan ja sanoi, että kun ”Irakissa menee hakemaan ajokortin, pitää suorittaa koulutus”.

Mies väitti saaneensa ajokortin Irakissa Mosulin kaupungista. Hän sanoi käyneensä kotimaassaan autokoulun eikä ajokortin saaminen Suomessa pitäisi olla hankalaa, olihan hän sentään omien sanojensa mukaan ollut rekka-auton kuljettaja Irakissa.

Autokoulu Irakissa oli miehen mielestä sillä lailla erinomainen, että se ”oli käytännön autokoulu”. Lisäksi piti tosin tehdä kirjallinen koe. Ajokortin hintaa irakilainen ”ei muistanut”.

Trafin mukaan ajokortti erosi useilta kohdin aidosta ajokortista. Ajokortti oli tulostettu eikä painomenetelmin valmistettu. Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion lausunnosta ilmeni, että ajokortti oli ”väärä tai väärennetty vahvimmalla johtopäätösasteikolla”.

Käräjäoikeus ei uskonut miehen väitteitä, etteikö hän olisi tiennyt ajokortin olevan väärennetty. Väärennöksestä ja rekisterimerkintärikos toivat irakilaismiehelle 40 päiväsakkoa yhteensä 240 euroa.

Lähteet Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

need dissertation help https://help-with-dissertations.com/

Jane Tarzan

Vääräuskoisten huijaaminen ei ole syntiä, se on jopa hyvä juttu ialamissa.

trackback

fortnite weapon slots https://slotmachinegameinfo.com/

trackback

google free slots https://www-slotmachines.com/

trackback
trackback

facebook free slots games https://slot-machine-sale.com/

trackback

shaved models slots https://pennyslotmachines.org/

trackback
trackback

triple seven slots free https://freeonlneslotmachine.com/

trackback

2branding

Peter Kreisler

Vaaditaanko Irakissa ajokortti?

Jorma Metrinen

Toivottavasti nämä ”lääkärit” ja ”insinöörit” syynätään taidoiltaan tarkoin, ennen kuin päästetään hoitamaan potilaita tai mitoittamaan siltarakenteita.

Tonttu

Kyllä tämän jutunkin kaveri olisi saattanut saada melkoista jälkeä aikaan, mikäli ko. irakilainen ajokortti olisi nykymallin mukaan muutettu vain suoraan suomalaiseksi. (toivottavasti ei nyt sentään rekkakorttiakin…!!!)
Hirvittää ajatellakaan, kuinka moni vastaava ajokorttihakemus on mennyt läpi…
(Näin äkkiseltään voisi helposti myös kuvitella, ettei irakilaisissa autokouluissa esim. liukkaankelin harjoituksia juurikaan pidetä…)

Kaipa edes kirjallisen kokeen omalla kielellään suorittamisen vaatiminen olisi sitä razismia.

Eipä taida olla liikennevakuutusmaksut lähiaikoina ainakaan laskemaan päin…