Kotimaa Rikos

Irakilainen teki rakennustöitä kotimaassaan ja nosti samaan aikaan sosiaalitukea Suomesta

Turun oikeustalo. Kuva Petri Saarela.

Irakilaismies oli kotimaassaan vuonna 2016 puolen vuoden ajan. Mies ei suinkaan lomaillut Lähi-idässä – sen sijaan hän teki siellä rakennustöitä. Tekeillä olevan talon oli tarkoitus valmistua joko hänelle itselleen tai sukulaiselle.

Samaan aikaan irakilainen nosti Suomesta työmarkkinatukea yli 6200 euroa, jota ei olisi maksettu, jos Kansaneläkelaitokselle (Kela) olisi ilmoitettu ulkomaanmatkasta.

Sosiaaliturvahuijaus oli vähällä jäädä paljastumatta, sillä Kela sai tapahtumista tiedon toiselta viranomaiselta erään muun samaa miestä koskevan rikostutkinnan yhteydessä kuukausi sen jälkeen, kun tämä oli palannut Suomeen.

Oikeudessa irakilainen väitti ilmoittaneensa Kelalle lähtevänsä kolmeksi kuukaudeksi matkoille ja saaneensa siihen Kelalta luvan. Kelassa ei kuitenkaan tiedetty tällaisesta mitään. Sen sijaan mies ei ollut työttömyysturvaa koskevissa ilmoituksissa maininnut millään lailla oleskelua ja työskentelyä ulkomailla.

Käräjäoikeuden mielestä keskeistä asiassa oli se, että ollessaan Irakissa rakennustöissä, irakilainen ei voinut Suomessa aktiivisesti hakea työtä tai koulutusta taikka osallistua TE-toimiston järjestämiin työvoimakoulutuksiin, -valmennuksiin tai työkokeiluihin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi nelikymppiselle irakilaiselle petoksesta 50 päivän vankeusrangaistuksen. Koska irakilainen oli tuomittu Suomessa aiemmin vasta yhden kerran ehdolliseen vankeusrangaistukseen, voitiin tämäkin vankeusrangaistus tuomita ehdollisena.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lähde Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit