Kotimaa Maahanmuutto

Irakilaiset suurin perheenyhdistämisen hakijaryhmä – hakijoita yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna

Irakilaiset ovat nykyään selkeästi suurin oleskelulupaa perhesiteen perusteella hakeva ryhmä.

Vuoden alun ja syyskuun lopun välisenä aikana irakilaiset jättivät yhteensä 1 359 ensimmäistä oleskelulupahakemusta perhesiteen perusteella, kun vuonna 2016 vastaavaan aikaan oli tullut 665 hakemusta.

Myös syyrialaisten hakijoiden määrä on kasvanut merkittävästi. Syyrialaiset ovat nyt viidenneksi suurin ryhmä perhesideperusteisten oleskelulupien hakijoina. Syyskuun loppuun mennessä syyrialaiset olivat jättäneet 405 hakemusta. Kuluvan vuoden alusta syyskuun loppuun mennessä syyrialaiset jättivät 156 perheenyhdistämishakemusta.

Yhteensä ensimmäisiä perhesidehakemuksia on syyskuun loppuun mennessä jätetty 8 872.

Turvapaikanhakijamäärien kasvu vuonna 2015 vaikuttaa perhesidehakemusten määrään

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten hakemusmäärien kasvussa näkyy vuonna 2015 Suomeen tulleet turvapaikanhakijat. Tänä vuonna kaikista oleskelulupaa perhesiteen perusteella hakeneista 24 prosenttia on kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäseniä.

Suurin osa perheenyhdistämistä hakeneista on edelleen muun kuin kansainvälistä suojelua saaneen ulkomaalaisen perheenjäseniä. He ovat jättäneet yhteensä 49 prosenttia kaikista perhesideperusteisista hakemuksista, ja 27 prosenttia on Suomen kansalaisen perheenjäsenten jättämiä hakemuksia.

Lakimuutos toimeentuloedellytyksestä ei näy vielä selkeästi tilastoissa

Perhesidehakemusten toimeentuloedellytystä laajennettiin 1.7.2016 koskemaan myös kansainvälistä suojelua tai tilapäistä suojelua saaneiden vanhoja perheenjäseniä. Vanha perheenjäsen tarkoittaa, että perhe oli olemassa jo ennen kansainvälistä suojelua saavan Suomeen tuloa, tai kiintiöpakolaisen kohdalla ennen hänen hyväksymistään Suomeen pakolaiskiintiössä.

Pakolaisaseman saaneen perheenjäsenet voivat edelleen hakea perhesideperusteista lupaa ilman toimeentuloedellytystä. Heidän täytyy kuitenkin jättää hakemus kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun Suomessa oleva perheenjäsen on saanut tiedoksi päätöksen hänelle annetusta turvapaikasta tai hyväksymisestä Suomeen pakolaiskiintiössä.

Lakimuutoksen vaikutusta perhesidehakemusten päätösjakaumaan on vielä vaikea sanoa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa