Kotimaa Rikos

Irakilaismies sai huijaamalla asumistukea – jätti ilmoittamatta vaimon palkkatulot

Oulun oikeustalo. Kuva Petri Saarela.

Irakilaismies erehdytti Kansaleläkelaitosta maksamaan hänelle perusteettomasti asumistukea yhteensä 7694 euroa.

Erehdyttäminen tapahtui niin, että pitkään Oulun seudulla asunut mies jätti ilmoittamatta puolisonsa palkkatulot kahdessa yrityksessä. Tulojen ilmoittamatta jättäminen jatkui kahden vuoden ajan syyskuusta 2014 alkaen.

Oulun käräjäoikeus katsoi, että miehen on täytynyt huomata asumistukipäätösten virheellisyys puolison tulojen osalta. Puolison saamat palkkatulot syytteessä ylittivät selkeästi sen määrän, josta miehen olisi tullut ilmoittaa Kansaneläkelaitokselle.

Irakilaismies ei kuitenkaan oikaissut asiaa Kansaneläkelaitokselle, kuten hänen velvollisuutenaan olisi asumistukipäätösten mukaan ollut. Sen sijaan irakilaismies allekirjoittamissaan ja oikeiksi vakuuttamissaan asumistukihakemuksissa väitti Kansaneläkelaitokselle puolisonsa saavan Kansaneläkelaitoksen työttömyyspäivärahaa /työmarkkinatukea.

Myöskään irakilaismiehen irakilainen puoliso ei ilmoittanut saamistaan palkkatuloista Kansaneläkelaitokselle.

Mies kiisti syytteen petoksesta. Kyse ei ollut tahallisesta menettelystä. Oulun käräjäoikeus kuitenkin katsoi irakilaismiehen syyllistyneen menettelyllään petokseen ja tuomitsi miehelle 4 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Koska oikeutta asumistukeen ei olisi ollut lainkaan, Kansaneläkelaitos on päättänyt periä perusteettoman tuen takaisin.

Lähde Oulun käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa