Kotimaa Maahanmuutto

Irakilaisnainen asui Ruotsissa vuodesta 1995 alkaen – haki turvapaikkaa Suomesta

Helsingin hovioikeuden seinää. Kuva Gunnar Finne / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vuona 2015 Suomeen vyöryi yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Suuri osa oli lähtenyt liikkeelle kolmansista maista, mutta eivät suinkaan kaikki.

Merkittävä osa Suomeen vuonna 2015 saapuneista turvapaikanhakijoista tuli Ruotsin kautta. Yksi turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuneista oli Iltalehden artikkelin mukaan irakilaisnainen, joka oli liikkeellä kolmen lapsensa kanssa.

Nainen ja lapset sijoitettiin vastaanottokeskukseen, missä nämä oleilivat puolitoista vuotta. Turvapaikkahaastattelussa nainen kertoi tulleensa Irakista.

Kun naisen taustoja tutkittiin tarkemmin kävi ilmi, että naisella oli kaksi henkilöllisyyttä eri syntymäajoilla. Ruotsiin nainen oli saapunut jo vuonna 1995 ja saanut maan kansalaisuuden jo vuonna 2001.

Asian todellisen tilan paljastuttua tapausta tutkittiin törkeänä petoksena, ja nainen päätyi käräjille.

Oikeudessa nainen kertoi puolustuksekseen, että lähipiiri oli vainonnut häntä Ruotsissa kristinuskoon kääntymisen vuoksi. Lisäksi nainen kertoi uskoneensa saavansa Suomessa samat taloudelliset edut kuin Ruotsissa.

Maahanmuuttovirasto oli arvioinut naisen aiheuttamiksi kuluiksi 150 000 euroa, mutta Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi naisen korvaamaan 77 000 euroa.

Helsingin hovioikeus puolestaan alensi naisen maksettavaksi tulevat korvaukset 45 000 euroon.

  • 844
    Shares