Muu maailma

Irakin entinen pääministeri syyttää Barak Obamaa ISIS:n auttamisesta

Nouri al-Maliki.

Irakin entisen pääministerin mukaan Yhdysvaltojen edellinen presidentti Barak Obama mahdollisti ISIS:n syntymisen ja auttoi sitä valtaamaan suuren osan Irakia.

Nouri al-Maliki, Irakin pääministeri vuosina 2006-14 kertoi sunnuntaina irakilaisen TV-kanavan ohjelmassa, että Yhdysvaltojen edellisen presidentin hallinnolla oli merkittävä rooli ISIS:n syntymisessä ja Irakin alueiden valtaamisessa.

Maliki sanoi, että Irak sai Yhdysvalloilta tiedustelutietoja ja ilmakuvia Irakin rajalle ryhmittyneistä ISIS-joukoista. Hänen mukaansa ISIS-joukot odottivat marssikäskyä Irakiin, kunhan Syyrian presidentti Bashar al-Assad olisi syösty vallasta.

Tuohon aikaan Irakilla oli pula hävittäjäkoneista, jotka olisivat kyenneet iskemään ISIS:n asemiin. Asemat olivat lisäksi taisteluhelikopterien toimintasäteen ulkopuolella. Tämän vuoksi Irak kääntyi Yhdysvaltojen puoleen ja pyysi Barak Obaman hallinnolta hävittäjäkoneita maiden välisen vuonna 2008 solmitun turvallisuussopimuksen nojalla.

Yhdysvallat kuitenkin kieltäytyi antamasta aseapua ja pyysi Irakia kääntymään Jordanian puoleen, mikä ei tullut kysymykseen, sillä Irakin ja Jordanian välillä ei ollut sopimusta sotilaallisesta yhteistyötä.

Irak joutui lähettämään armeijansa 7. divisioonan ISIS:ä vastaan ilman ilmatukea. Divisioona sai ensin aikaan menestystä, mutta sai sitten todeta joutuneensa keskelle hävitystä, jolloin sen komentaja kaatui ja lähes koko divisioona tuhottiin.

Maliki väittää, että Yhdysvaltojen tuki ISIS:lle ei suinkaan päättynyt tähän. Yhdysvallat lakkautti helikopterien varaosien ja muiden sotilasvarusteiden toimitukset Irakiin sekä kieltäytyi sopimuksen mukaisesta velvoitteestaan toimittaa Irakille jo maksettuja F16-hävittäjiä.

Obama kieltäytyi pommittamasta ISIS:n asemia

Entinen pääministeri ei voi edelleenkään ymmärtää, miksi Obaman hallinto teki edellä mainitut päätökset ja kieltäytyi pommittamasta ISIS:n asemia maan rajalla.

Maliki yhtyy täysin Donald Trumpin vaalikampanjan aikana esittämiin kommentteihin, joissa tämä sanoi Barak Obaman olevan ISIS:n perustaja. Yhdysvallat evakuoivat joukkonsa Irakista väärään aikaan ja sallivat näin ISIS:n miehityksen.

Obama veti joukot pois Irakista vuonna 2011, ja vuoden 2013 huhtikuuhun mennessä ISIS:n kalifaatti kattoi jo laajoja alueita Irakista ja Syyriasta. Samana vuonna Obama määräsi joukot takaisin Irakiin torjumaan ISIS:n aiheuttamaa jatkuvasti kasvavaa uhkaa.

– Yhdysvaltojen joukot eivät olisi pystyneet kääntämään kehitystä, mikä johti ISIS:n nousuun: uskonnollista agendaa ajava hallitus Bagdadissa; brutaali diktaattori Syyriassa, joka oli menettänyt hallinnan suureen osaan maata; sosiaalinen media, jonka ulottuvilla oli maailmanlaajuinen värvättävien joukko sekä horjuvat Irakin turvallisuusjoukot, Obama sanoi vuonna 2016.

Asiasta kertoi Al-Masdar News.

  • 944
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset