Kotimaa Maahanmuutto

Irakin ja Somalian turvallisuusarvioiden päivitys lisäsi myönteisiä päätöksiä

 

Myös turvapaikkastatuksia on annettu yhä enemmän

Syyskuun lopussa ilmoitettiin, että Suomella on selvästi löysempi linja Irakin ja Somalian kohdalla verrattuna muihin Pohjoismaihin ja Irakin ja Somalian turvallisuusarvio päivitetään. Sisäministeri Petteri Orpo arvioi 20.10. turvallisuusarvioiden päivityksen jälkeen, että turvapaikkakriteerien tarkistaminen vaikuttaa merkittävästi hyväksyttyjen hakemusten määrään. Maahanmuuttoviraston luvut antavat kuitenkin päinvastaisen kuvan. Turvallisuusarvioiden jälkeen yhä useampi somalialainen ja irakilainen on saanut myönteisen päätöksen.

Kun vielä vuonna 2014 irakilaisten myönteisten päätösten osuus tutkituista tapauksista oli hieman yli 70 %, oli se turvallisuusarvion päivityksen jälkeen neljännellä kvartaalilla jo lähes 90 %. Vuonna 2014 noin 90 % somalialaisista sai myönteisen päätöksen. Turvallisuusarvion päivityksen jälkeen jo lähes 100 % on saanut myönteisen päätöksen.

Turvallisuusarviolla on ollut kiristävää vaikutusta vain suojelukategorioiden näkökulmasta. Kun vielä vuonna 2014 suurin osa somalialaisten päätöksistä oli toissijaista suojelua, on sen määrä pienentynyt ja yhä useampi on saanut humanitaarista suojelua. Näiden kahden suojelukategorian välillä ei käytännössä ole kuitenkaan mitään muuta eroa kuin nimi, sillä molemmilla saa yhtä pitkän oleskeluluvan ja samat etuudet. Myös irakilaisten kohdalla humanitaarisen suojelun osuus on kasvanut toissijaisen suojelun kustannuksella.

Suomen hallitus suunnittelee humanitaarisen suojelun kategoriasta luopumista, sillä se on kansallisesti määritelty suojelun muoto, jota EU-direktiivit eivät vaadi. On kuitenkin mahdollista, että myönteisten päätösten osuus ei tuonkaan jälkeen laske, koska maahanmuuttovirasto voi yhä myöntää oleskelulupia muilla perusteilla, kuten esimerkiksi inhimillisiin syihin perustuen. Lisäksi jos lakimuutos tulee voimaan vasta kesällä kuten perheenyhdistämiskriteerien kiristykset, niin siihen mennessä suurin osa viime vuoden hakemuksista on ehditty jo käsitellä nykyisillä löysemmillä kriteereillä.

Turvapaikkojen osuus on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2014 sekä irakilaisten että somalialaisten kohdalla. Jo yli puolet myönteisistä päätöksistä on turvapaikkoja. Turvapaikka on korkein suojelun muoto, jonka saaneita henkiköitä eivät koske esimerkiksi perheenyhdistämisen kriteerien tiukentamiset, vaan he saavat jatkossakin tuoda perheensä ilman toimeentulo- tai muita vaatimuksia Suomeen.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan yhtä myönteistä turvapaikkapäätöstä kohden tehdään keskimäärin kolme perheenyhdistämishakemusta.

64990_tp-hakijat_2015
62974_tp-paatokset_tammi_syys_2015

22.1.2016
Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit