Kotimaa Rikos

Irakissa tapetuksi väitetyn miehen eloonherääminen johti ehdottomiin vankeusrangaistuksiin

Helsingin käräjäoikeus. Kuva: MakeF / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Irakissa tapetuksi väitetyn ja sittemmin eläväksi todetun irakilaismiehen tytär ja tämän entinen aviomies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen niin sanotussa EIT-petosjutussa.

Tytär saapui Alin kanssa Irakista Suomeen erään toisen perheenjäsenen kanssa. He hakivat turvapaikkaa syyskuussa 2015 ja heidät sijoitettiin vastaanottokeskukseen.

Lokakuussa 2015 tuolloin 19-vuotias tytär avioitui sharia-lain mukaisesti itseään 12 vuotta vanhemman miehen kanssa ja muutti tämän luo asumaan. Avioliitto solmittiin virallisesti elokuussa 2016. Ali ja tytär saivat joulukuussa 2016 kielteiset turvapaikkapäätökset ja heidät käännytettiin Irakiin.

Molemmat valittivat päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus hylkäsi Alin valituksen syyskuussa 2017. Tyttären valitus hylättiin samana päivänä osittain, mutta asia palautettiin Maahanmuuttovirastoon uudelleen arvioitavaksi käännyttämisen osalta. Tässä vaiheessa tyttärellä ja aviomiehellä oli kaksi lasta, ja vuonna 2012 Suomeen Irakista tulleelle aviomiehelle oli jo myönnetty pysyvä oleskelulupa.

Maahanmuuttovirasto käännytti tyttären ja tämän lapset Irakiin marraskuussa 2017 antamallaan päätöksellä. Ali palasi vapaaehtoisesti Irakiin vain muutama päivä tämän jälkeen.

Ali ”kuoli” räjähdyksessä ja ampumalla

Tyttären aviomies otti 3.12.2017 yhteyttä Yleisradion naistoimittajaan ja kertoi, että Ali oli kuollut Irakissa taloonsa kohdistuneessa räjäytyksessä. Seuraavana päivänä Ylen toimittaja otti yhteyttä asianajajaan, joka otti vastaan toimeksiannon tyttären ja tämän lasten valituksen laatimiseksi hallinto-oikeuteen Maahanmuuttoviraston marraskuussa 2017 antamasta käännytyspäätöksestä.

Joulukuun lopulla 2017 asianajajalle lähetettiin tyttären aviomiehen sähköpostiosoitteesta kuvat Alin kuolemaan liittyvistä arabiankielisistä asiakirjoista, jotka asianajaja toimitti Helsingin hallinto-oikeuteen valituksen täydennykseksi. Asiakirjojen käännökset asianajaja toimitti hallinto-oikeuteen tammikuussa 2018. Asiakirjojen mukaan Ali oli tapettu ampumalla Bagdadissa 17.12.2017.

Alin kuolemasta tuomio Suomelle

Alkuperäiset, sittemmin väärennetyiksi havaitut asiakirjat toimitettiin Irakista Suomeen tammikuun lopulla 2018, ja asianajaja sai ne haltuunsa 12.3.2018. Helsingin hallinto-oikeus hyväksyi Maahanmuuttoviraston päätöksen hylätä tyttären ja tämän lasten perhesideperusteisen  oleskelulupahakemuksen ja katsoi 18.1.2019 antamallaan päätöksellä, että tyttärelle ja tämän lapsille tuli myöntää oleskeluluvat ”yksilöllisestä inhimillisestä syystä” ja kumosi näiden käännyttämisen Irakiin.

– [tyttären] isän on esitetty saaneen surmansa ampumavälikohtauksessa Bagdadissa joulukuussa 2017, [tyttären] veli on kadonnut eikä [tyttären] äidin olinpaikasta ole varmaa tietoa, joten kahden pienen lapsen yksinhuoltajana [tytär] ei luultavasti olisi kotimaassaan sukulaistensa muodostamaa vakinaista turvaverkkoa, hallinto-oikeus perusteli ratkaisuaan.

Asianajaja oli alkuvuodesta 2018 yhteydessä tuttavaansa, Pakolaisneuvonta ry:n lakimieheen, joka otti tyttäreltä vastaan toimeksiannon valituksen tekemiseksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT), jonne valitus toimitettiin 30.5.2018. EIT:n tuomio annettiin 14.11.2019 ja siitä tuli lopullinen 14.2.2020.

Tuomiossa Suomen tasavallan katsottiin rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 ja 3 artiklaa. EIT velvoitti Suomen tasavallan maksamaan tyttärelle hyvityksenä aineettomasta vahingosta 20 000 euroa ja kuluista 4 500 euroa.

Kuoleman jälkeinen elämä johti ehdottomiin vankeusrangaistuksiin

20.2.2020 eräs asioiden todellisesta tilasta perillä oleva kolmas osapuoli teki tyttärestä rikosilmoituksen Suomen valtion huijaamisesta.

Helsingin käräjäoikeudessa tyttärelle ja tämän entiselle aviomiehelle syyksi luetut syytteet olivat törkeä väärennys ja törkeä petos. Käräjäoikeus tuomitsi tyttären 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja entisen aviomiehen 1 vuoden ja 11 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tyttärelle luettiin syyksi perätön lausuma viranomaismenettelyssä. Hän oli 5.11.2015 turvapaikkakuulustelussa antanut väärän tiedon väittäen olleensa isänsä kanssa hengenvaarassa Irakissa.

Lähde Helsingin käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

online nursing dissertation help https://dissertations-writing.org/

trackback

business dissertation help https://mydissertationwritinghelp.com/

trackback

dissertation essay help https://help-with-dissertations.com/

trackback

dissertation help in houston https://dissertationwriting-service.com/

trackback

casino 888 free slots https://slotmachinegameinfo.com/

trackback

free slots for fun https://411slotmachine.com/

trackback
trackback
trackback
trackback

3actuated