Kolumnit

Iran-sopimus alusta lähtien farssi – Iranilla ollut ydinpommi jo 10 vuotta.

Kuva publicdomainpictures.net

Iran-sopimus avasi iranilaiset atomilaitokset tarkastuksille, mutta jätti sotilaalliset laitokset edelleen suljetuiksi laitoksiksi. Saksan liittotasavallan puolustusministeriössä ennen työskennellyt (nykyinen NATOn palkollinen) Hans Rühle sanoo, että Iran-sopimus oli alusta lähtien farssi. Sopimuksen solmimishetkellä Iranilla oli ollut ydinase jo 10 vuotta.

Iranin islamilaisen vallankumouksen jälkeen 1979 maa unohti hetkeksi ydinaseen kehityshaaveet, mutta vuonna 1983 projektia herätettiin henkiin. Vallankumouskaartin (Pasdaran) ja kapinajohtaja Khomeinin suorassa alaisuudessa alkoi aseohjelman tutkimus- ja kehitystyö uudestaan.

Vuonna 1984 tuolloinen presidentti Ali Khamenei ilmoitti salaisessa kokouksessa, että Ajatollah Khomeini oli päättänyt avata ohjelman uudestaan ja pyrkiä kohti toimivaa atomiasetta. Toimintaa peittämään perustettiin Iranin atomienergiaviranomainen, joka keskittyi ensisijaisesti siviilikäyttöön tarkoitetun atomivoiman kehittämiseen. Toissijainen tarkoitus oli kätkeä organisaation sisään uraaninrikastuslaitokset.

Ongelman ratkaisu hiljaisuudella

Atomivoimaprojektin sotilaallinen osa toimi salaisena vallankumouskaartin alaisuudessa.

”Jo 90-luvun alussa oltiin läntisissä tiedustelupiireissä varmoja, että Iran käyttää atomiohjelmaansa sotilaalliseen käyttöön.”

Tästä huolimatta jäivät lännen poliittiset reaktiot puuttumaan. Ainoa näkyvä teko oli kansainvälisen atomienergiaviranomaisen (IAEA) tarkastukset tuotantolaitoksissa. Näissä tarkastuksissa ei löytynyt mitään epäilyttävää.

Ensimmäisen vihjeet raskasvesituotannosta tulivat vuonna 2002. Tuolloin huhut kertoivat raskasvesituotannosta Arak:issa ja uraaninrikastuslaitoksesta Natanz:issa, jotka lopulta osoittivat Iranin suuren vedätyksen todeksi.

”Suurin osa länsivalloista ratkaisi ongelman hiljenemällä asiasta totaalisesti”.

Vain Israel piti asiaa pinnalla. Vuonna 2003 käytiin neuvotteluja Saksan, Ranskan ja Iso-Britannian kanssa. Neuvotteluja käytiin vain Iranin tunnettujen laitosten ja vanhojen P1-luokan sentrifugien osalta.

Iran testasi ydinasettaan Pohjois-Koreassa

Iranin kanssa käydyissä neuvotteluissa ei otettu huomioon sitä, että Iran oli hankkinut käyttöönsä uudemman ja tehokkaamman P2-luokan sentrifugin.

Vuodesta 2003 on olemassa tiedonmurusia siitä, että Iran käytti Pohjois-Korean testialuetta aseensa testaamiseen. Vuodesta 2004 oli jo varmaa, että Iran teki yhteistyötä Pohjois-Korean kanssa ns. ”kylmien atomitestien” tekemiseksi.

Kylmässä testissä testataan saako taistelukärki sytytettyä atomilatauksen tasaisesti. Jos testi onnistuu, tarvitaan atomiaseen rakentamiseen vain riittävä määrä atomiasekelpoista rikastettua uraania.

”Keväällä 2006 presidentti Mahmud Ahmadinežad ilmoitti julkisesti, että Iran on atomiklubin-jäsen. Tästä hetkestä alkaen Iran on testannut aitoa atomiasetta”.

Testaamisessa Irania auttoi Pohjois-Korea antamalla maanalaisen testialueensa Iranin käyttöön. Vuoden 2010 testi voitiin jo todeta maanjäristyksiä mittaavilla laitteilla.

Obama vaati tiedustelupiirejä vaikenemaan

USA:n presidentti Obama sanoi virkaanastujaisissaan: ”Ei sodalle Iranin kanssa, ei Iranin ydinaseelle” ja ilmoitti tavoitteekseen sopimuksen Iranin kanssa.

Tiedustelupiirit informoivat presidenttiä Iranin tilanteesta, mutta Obama vaati radiohiljaisuutta asian tiimoilta.

Edellisen presidentin George W. Bush:in alaisuudessa toiminut ”Iran-Task Force” muotoili tilanteen muuttumisen pian Obaman astuttua valtaan näin:

”Joko salainen palvelu valehtelee jatkossakin tai Obamaa kohtaa katastrofi.”

Politiikan saavutus oli Iran-sopimus, joka vapautti Iranin ydinohjelman virallisen osan tarkastuksille, mutta sulki sotilaallisen osan tarkastusten ulkopuolelle.

”Tärkeintä tässä kuitenkin oli se seikka, että Iranilla oli taas käytössään useita miljardeja dollareita. Dollarivirta Iranin suuntaan nousi pian useisiin miljardeihin dollareihin”.

Nyt on myös ilmennyt suurien summien siirtoja Iranista USA:n kansalaisille. Näitä epäilyjä tutkitaan yhdysvaltalaisten viranomaisien toimesta koko ajan. Lisäksi vuodesta 2013 virassaan ollut IAEA-johtaja on irtisanoutunut ilman julkista syytä.

Jäämme odottamaan mitä tässä asiassa seuraavaksi tapahtuu.

Lähde: Welt

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit