Muu maailma

Iranissa 12-vuotias tyttö sytytti itsensä tuleen jouduttuaan pakkoavioliittoon vanhemman miehen kanssa

Kuva Shutterstock.

Itsensä polttaminen ja muut itsemurhatavat liittyvät yleensä Iranin köyhillä alueilla lasten pakkoavioliittoihin.

12-vuotias tyttö sytytti itsensä tuleen Iranissa Ilamin maakunnassa jouduttuaan pakotetuksi avioliittoon itseään vanhemman miehen kanssa.

Raha-niminen tyttö on niiden lasten symboli, jotka joutuvat avioliittoon köyhyyden ja patriarkaalisen kulttuurin vuoksi. Itsensä polttaminen ja muut itsemurhatavat liittyvät yleensä Iranin köyhillä alueilla lasten pakkoavioliittoihin.

– Raha ei ole alueella ainoa, joka on pakotettu avioliittoon. Järjettömiin avioliittoihin pakotetut tytöt saattavat tehdä itsemurhan muutaman vuoden kuluttua, sanoo Zahra Rahimi, iranilainen lastenoikeusaktivisti.

Iranin parlamenttiin tuotiin vuonna 2016 lakialoite alle 13-vuotiaiden tyttölasten ja alle 16-vuotiaiden poikien avioliittojen kieltämiseksi. Lakialoite sai kuitenkin vastustusta parlamentissa.

– Mielestämme lakialoitteessa on ongelmia, koska useat sen kriteereistä eivät ole hyväksyttäviä. Lakikomission mukaan 15-vuotias tyttö ei ole lapsi ja on siten sopiva avioliittoon, Hassan Nourozi, pappi ja Iranin parlamentin lakikomission tiedottaja sanoi.

Nourozi jatkoi, että islamin lakien – sharian – mukaan tyttö on jo 9-vuotiaana murrosiässä ja sopivan ikäinen avioliittoon.

Iranissa 99,4 prosenttia väestöstä on islaminuskoisia.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit