Eurooppa

Irlannin uusi kouluruokaohjelma on islamin vaatimusten mukainen

Kuva Shutterstock.

Irlannin asukkaista 1 prosentti on muslimeja. Uusi kouluruokaohjelma on laadittu sopimaan kaikille, joten kouluissa tarjoiltava ruoka on sopivaa myös muslimeille.

Irlannin uuden kouluruokaohjelman mukaan kaikki koulussa tarjoiltava ruoka on islamin vaatimusten mukaista, halal-sertifioitua.

RTÉ:n 3. syyskuuta julkaiseman uutiskatsauksen mukaan uusi kouluruokailua koskeva ohjelma keskittyi aluksi Lady of Lourdes -alakouluun Inchicoressa Dublinissa, mutta nyt ohjelmaa on laajennettu 36 kouluun koko maassa.

Halal tarkoittaa islamissa kaikkea sallittua, ”sitä, minkä Jumala on sallinut”. Halal-ruoka on ruokaa, jota muslimit saavat syödä islamin uskonnollisten sääntöjen mukaan. Muslimeille sallitut ruokalajit ovat peräisin Koraanista, sunnasta ja haditheista.

Islamin käsitykset halal-ruoasta ovat samankaltaisia kuin juutalaisten käsitykset siitä, mikä ruoka on sallittua eli košer.

Halal-liha tulee teurastaa viiltämällä eläimen kaulavaltimo auki. Jotta liha olisi halal, tulee teurastajan olla muslimi. Teurastuksen aikana eläimen pää käännetään kohti Mekkaa ja lausutaan rukous.

Jos ravinto ei ole kelvollista muslimille, se on haram. Haram-ruokia ovat muun muassa possu ja veri. Valkosipuli ei varsinaisesti ole haram, mutta valkosipulia syöneen muslimin tulee pysyä kaukana moskeijasta ja muista muslimeista, kunnes haju on kaikonnut.

Vuoden 2016 väestötietojen mukaan Irlannin asukkaista 63 343 eli noin 1 prosentti oli muslimeja.

  • 1.2K
    Shares