Kotimaa Rikos

Isä pakotti väkivallalla tytärtään avioliittoon tuntemattoman miehen kanssa ja pukeutumaan heimoperinteen mukaisesti

Turun oikeustalo. Kuva Petri Saarela.

Tuomioon johtaneet tapahtumat saivat alkunsa lokakuussa 2017 Turun seudulla, kun irakilainen isä halusi tyttönsä menevän naimisiin huomattavasti vanhemman irakilaismiehen kanssa.

Isän valitsema sulho asui jossain päin Suomea, mutta tytär ei ollut koskaan nähnyt tätä. Tytär ei tiennyt sulhon ikää, nimeä eikä mitään muutakaan tästä. Isän mielestä eronneen naisen kohtalo on kuitenkin tosi huono. Siksi isä halusi heimon kunnian takia naitattaa lapsensa uudelleen.

Irakilaisisä painosti tytärtään, huusi tälle ja käytti erittäin rumaa kieltä. Painostaminen oli myös fyysistä – irakilaisisä löi tytärtään joskus nyrkillä tai eteensä sattuneella esineellä päähän, vatsaan, käsivarteen ja ylävartaloon.

Avioliittoon painostamista kesti noin kuukauden, eivätkä edes äidin rauhoitteluyritykset pystyneet katkaisemaan väkivaltaista kunnianpalautusta.

Heimon kunnian palauttaminen katkesi vasta kun naapurit puuttuivat erään kerran tilanteeseen ja poliisit veivät isän. Tällä kertaa pahoinpitely oli alkanut siitä, että irakilaisisä koki tyttärensä pukeutumisen liian paljastavaksi. Tytön olisi pitänyt pukeutua heimoperinteen mukaisesti.

Irakilaisisä oli pahoinpidellyt tytärtään myös aiemmin. Mies oli potkinut tyttöä selkään, jalkoihin ja käsiin. Joskus hän oli ottanut siivousmopin ja sen varrella hakannut tyttöä joka puolelle vartaloa. Lisäksi isä oli useasti vääntänyt tytön kättä.

Käräjäoikeudessa irakilaisisä kiisti olleensa väkivaltainen. Hän oli joskus työntänyt tyttöä ja huutanut tälle kun tämä ei ollut suostunut menemään nukkumaan. Pukeutumiseen oli puututtu vain yhden kerran, kun tyttö oli laittanut liian lyhyitä vaatteita, eikä sellainen ole sopivaa. Mistään avioliitosta ei ollut puhuttu.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi irakilaisisän tehneen tyttärelleen väkivaltaa, jonka motiivina oli ollut avioliittoon pakottaminen ja heimoperinteen vastaisen pukeutumisen estäminen.

Fyysisellä väkivallalla sekä muulla toiminnallaan irakilaisisä oli aiheuttanut tyttärelleen voimakasta ahdistusta, kipua rintaan ja vatsaan sekä oksentelua ja oli näin syyllistynyt pahoinpitelyyn.

Tuomioksi irakilaisisälle tuli 40 päivää ehdollista vankeutta.

Lähde Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit