Eurooppa

ISIS extra: Islamilaisen valtion huolestuttava yliote

Islamilaisen valtion taistelijat menettävät maaperää Syyriassa ja Irakissa. Tämän johdosta jihadistit ovat siirtämässä tarkoituksella terroria Euroopan pääkaupunkeihin – suunnitteluosaaminen on korkeatasoista ja iskujen tekijätyypit ovat uudenlaisia.


Ranskan kotimaan tiedustelupalvelun DGSI:n mies tekee jo melkein rutiiniksi muodostuneen kysymyksen: ”Onko tiedossanne jotakin Ranskaan tai Eurooppaan mahdollisesti suunniteltua iskua?” Hänen vastapäätään istuu ranskalainen jihadisti Réda Hame.

Hänet pidätettiin kahta päivää aiemmin. Hame oli juuri palannut Syyriasta, jossa hän toimi Islamilaisen valtion (IS) terrorimiliisin jäsenenä. Hänen vastauksensa oli kuin varoitus: ”Voin vain sanoa, että se tulee tapahtumaan hyvin pian. Siellä (Syyria) on suoranainen tehdas ja he aikovat iskeä Ranskaan tai Eurooppaan.”

Syyriasta palanneen ranskalaisen kuulustelu tapahtui 13.8.2015. Kuulustelupöytäkirja on ”Welt am Sonntagin” hallussa.

Jihdisti Hamen varoituksesta tuli tarkalleen kolme kuukautta myöhemmin veristä todellisuutta. Perjantai-iltana, 13.11.2015, islamistinen tappajaryhmä murhasi 129 ihmistä Pariisissa.

Kahviloissa, konserttisalissa ja jalkapallostadionilla. IS oli kouluttanut miehet Syyriassa ja lähettänyt heidät murhaavaan tehtäväänsä.

Heillä oli avustajia Ranskassa, Belgiassa ja oletettavasti myös muualla Euroopassa. Belgialaiset tutkijat olivat juuri paljastamassa iskujen tekijöiden tukiverkostoa – ratsioita seurasivat pidätykset, henkilö toisensa perään tuli ilmi, silti se kesti kauan. Mahdollisesti liian kauan.

Pariisin iskujen taustoja ei oltu vielä täysin selvitetty, kun uusi terrori-isku jo ravisutti Eurooppaa. Tämän viikon tiistai-aamuna jihadistit iskivät uudelleen, tällä kertaa Brysseliin. 31 ihmistä tapettiin Kalashnikovin luodein ja pommein lentokentällä ja metrossa Belgian pääkaupungissa.

Iskuista kerrottiin ennalta

Kolme hyökkääjistä, veljekset Khalid ja Ibrahim El Bakraoui, ja oletettu pomminrakentaja Najim Laachraoui, räjäyttivät itsensä kappaleiksi. Neljäs mies pakeni, mutta Fayçal C. pidätettiin torstaina Brysselissä. Muutamia tunteja iskun jälkeen IS ilmoitti tehneensä iskut. Lisäksi se ilmoitti: ”Me lupaamme synkkiä päiviä ristiretki-valtioille, jotka ovat liittoutuneet Islamilaista valtiota vastaan!”

IS:n ja Euroopan turvallisuusviranomaisten välillä on alkanut kuolettava kissa ja hiiri leikki. Ja tähän asti salaiset palvelut ovat useimmiten vetäneet lyhyemmän korren. Yli 160 kuollutta ja yli 700 haavoittunutta pelkästään 13.11.2015 jälkeen – se on terroristien saldo Euroopassa. IS on ottanut mantereen tähtäimeensä. Se käy huomattavan menestyksekkäästi veristä sotaansa demokraattisten valtioiden metropoleissa.

Pariisin ja Brysselin terrori-iskuja ei oltu vain valmisteltu pitkään – ne tapahtuivat ennalta ilmoitetun mukaisesti. Kun IS kaksi vuotta sitten aloitti kuolemaa kylvävän operaationsa Syyriassa ja Irakissa, niin eurooppalaiset turvallisuusviranomaiset eivät aluksi olleet juurikaan huolissaan. Silloin todettiin, että jihadistien agenda on vain ”paikallinen”, kyse on ”alueen laajentamisesta”, ”vaikutusvyöhykkeestä” ja ”maaperän valtaamisesta”. Terrori-organisaatio al-Quaida on paljon vaarallisempi ja ammattimaisempi, kuin Islamilainen valtio.

Nykyisin on selvää, että tämä oli pelkkää toiveajattelua. Todellisuudessa IS ei vain kouluttanut tuhansia Lännestä tulleita taistelijoita leireillään, opettanut heille pommien valmistamista, rynnäkkökiväärin käyttöä ja harjaannuttanut heitä kommando-taktiikkoihin. Se on onnistunut saamaan turvallisuuspalvelujen häiritsemättä myös jalansijan Euroopassa. Se on rakentanut menestyksekkäästi nukkujasolujen, logistikkojen ja avustajien verkoston – terroristisen infrastruktuurin, joka iskee nyt kaikella häikäilemättömyydellä. Eikä ajankohtakaan ole sattumaa.

IS on paineen alla perinteisellä alueellaan

”Ns. Islamilainen valtio on heikentynyt Syyriassa ja Irakissa”, sanoi Saksan liittovaltion rikosviraston (BKA) puheenjohtaja Holger Münch tällä viikolla. ”Siksi terroriryhmittymä on paineen alla ja se tarvitsee näyttäviä toimia saadakseen huomiota ja osoittaakseen voimaansa.”

Syyriassa ja Irakissa terroriorganisaatiolla menee todellakin heikosti kaikilla sektoreilla. Irakissa IS on menettänyt jopa 40% alueestaan, Syyriassa aiemmasta alueesta on enää noin 20% jäljellä. USA:n mukaan yli 10.000 taistelijaa on tapettu. Aluemenetysten myötä moraali laskee IS:n riveissä, palanneet kertovat sisäisistä riidoista.

Jihadistit, jotka halusivat vuosi sitten vallata koko maailman, ovat joutuneet puolustuskannalle. Viimeksi perjantaina kalifaatti joutui kokemaan raskaan iskun: Pentagon ilmoitti, että ilmaiskuissa oli tapettu IS:n vara- ja talousjohtaja, sekä muita johtohenkilöitä. Aiemmin oli tapettu jo sotilasjohtaja.

Jo torstaina alkoi Irakin armeijan ja kurdien Peschmerga-joukkojen hyökkäys Irakissa sijaitsevaa IS:n Mosulin tukikohtaa vastaan. Samaan aikaan Syyrian armeija oli lauantaina etenemässä kohti muinaista Palmyran kaupunkia. Hyökkäys IS:n pääkaupunkiin, Syyrian Rakkaan, on alkamassa. Kaupungin asukkaita on jo viikkojen ajan neuvottu lentolehtisten välityksellä varastoimaan vettä ja säilyviä elintarvikkeita. IS joutuu ydinalueellaan pelkäämään vakavissaan olemassaolonsa puolesta.

Silti länsimaihin suuntautuvissa iskuissaan IS:n tappajat vaikuttavat olevat kyvykkäämpiä kuin koskaan aiemmin. ”Haavoittunut Islamilainen valtio on vaarallisempi Islamilainen valtio”, kirjoitti äskettäin amerikkalainen ”Foreign Policy” -lehti. Terrorismitutkija Peter Neumann Lontoon King’s Collegesta ennusti Brysselin iskujen jälkeen tulevan lisää väkivaltaa.

Kuoleman kylvö Eurooppaan

”Olen vakuuttunut, että tämä ei tule olemaan viimeinen isku”, totesi Neumann ”Welt am Sonntagille”. ”IS on useita kertoja ilmoittanut hyökkäävänsä kaikkiin niihin maihin, jotka taistelevat sitä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Ne eivät ole tyhjiä uhkauksia. Tällaisia iskuja valmistellaan kuumeisesti.”

Omatoimisesti terroristi-kalifiksi ja IS-johtajaksi julistautunut Abu Bakr al-Bagdadi on julistanut sodan Länttä vastaan. Hän ei vain kehota kannattajiaan tekemään iskuja kaikkialla maailmassa ”uskottomia” vastaan, vaan hänellä on myös erityinen suunnitteluesikunta kehittelemässä näyttäviä iskuja.

Saksan turvallisuusviranomaisten mukaan IS:n aiempi tiedottaja, taistelijanimeltään Abu Mohammed al-Adnani, on nykyisin ulkomaisten iskujen suunnittelujohtaja.

Hänen alaisuudessaan on joukko jihadisteja, joiden tehtävä on kehittää murhasuunnitelmia ja lähettää valittuja iskujen tekijöitä. Heidän tehtävänsä on kylvää kuolemaa Eurooppaan.

Palaaja rikkoi hiljaisuuden

IS-suunnitteluesikuntaan kuuluvista henkilöistä on erilaisia näkemyksiä. Tiedustelupalvelut katsovat, että he ovat henkilöitä, jotka ovat kasvaneet Euroopassa.

Ranskalaisen Fabien Clainin, 35-vuotias islamisti, oletetaan olevan yksi heistä. Turvallisuuspiireissä ollaan vakuuttuneita, että hän on laatinut Pariisin iskujen jälkeen julkaistun vastuunottoviestin.

Clainin oletetaan olevan myös IS:n ranskankielisen ”Dar al-Islamin” -lehden takana. Clainin sivustolla epäilyn kohteena on taas algerialais-ranskalainen terroristi Salim Benghalem, joka oli IS:n Aleppon turvallisuusjohtaja.

Keskeisessä roolissa katsotaan olleen myös Charaffe el-Mouadan, joka on Pariisin Drancyn lähiössä asuneen Pariisin iskun jo kuolleen tekijän Samy Amimourin pitkäaikainen ystävä. El-Mouadan kuoli ilmeisesti joulukuussa USA:n ilmaiskussa Syyriassa.

Turvallisuusviranomaiset tiesivät ”Welt am Sonntagin” saamien tietojen mukaan jo ennen Pariisin iskuja kuinka vakavissaan IS pyrki tuomaan terroria Eurooppaan. Eräät Syyriasta Ranskaan ja Saksaan palanneet rikkoivat kuulusteluissa hiljaisuuden viime vuoden aikana. Kun Réda Hame varoitti Ranskan tiedustelupalvelua elokuussa 2015 Syyrian ”terroritehtaasta”, niin hän mainitsi samalla erään miehen, joka oli saanut IS:ltä tehtäväksi suorittaa iskuja Euroopassa: Abdelhamid Abaaoud.

Hame kertoi tutkijoille, että Ranskan poliisin muutama päivä Pariisin iskujen jälkeen Pariisin lähiössä ampuma belgialainen oli kysynyt häneltä, haluaisiko hän osallistua tällaisiin ”operaatioihin”. Abaaoud oli puhunut myös yksityiskohdista. Hamen tulisi Ranskaan palattua ”valita helppo kohde, väkijoukko, esimerkiksi konsertti, jossa on paljon ihmisiä”.

Abaaoud oli ollut värväyspuheessaan vieläkin yksityiskohtaisempi, sanoi Hame: ”Minun piti sitten iskun jälkeen odottaa, kunnes turvallisuusjoukot tulevat paikalle ja kuolla sitten tappaessani panttivankeja.” Abaaoud paljasti myös, mihin IS pyrki näillä iskuilla: Ranska tulee muuttamaan ulkopolitiikkaansa, kun monet siviilit alkavat kuolla, hän ennusti.

Réda Hamedin kuvaukset ovat yhdenmukaisia muiden IS:n värväysyritysten kohteiksi päätyneiden ranskalaisten jihadistien kertomuksien kanssa. Islamiin kääntynyt Nicolas Moreau kertoi vastaavista suunnitelmista eräässä kuulustelussa kesäkuussa 2015. IS:n turvallisuusosasto nimeltään ”Amni” oli saanut tehtäväkseen Eurooppaan lähetettävien iskujoukkojen koulutuksen. Moreau kertoi, että Euroopan osalta vastuussa oli eräs ”Abu Omar al-Belschiki”, hän valitsee iskujen tekijät – taistelijanimeltään hän on Abdelhamid Abaaoud.

Pariisin iskujen suunnittelija on ollut kuolleena viikon ajan

Abaaoud oli monien epäonnistuneiden tai paljastuneiden terrori-iskujen pääsuunnittelija. Hän ilmeisesti tunsi Syyriasta palanneen Mehdi Nemmouchen, joka toukokuussa 2014 ampui Brysselin juutalaisessa museossa neljä ihmistä. Tammikuussa 2015 paljastui Belgian Verviers’ssä terrorisolu, joka suunnitteli poliisien murhaamista. Valtionsyyttäjän mukaan Abaaoud johti sitä.

Abaaoudin oletetaan olleen myös huhtikuussa 2015 pidätetyn informatiikan opiskelija Sid Ahmed Ghlamin ohjaaja. Hänen piti järjestää sunnuntaimessun aikana verilöyly eräässä Ranskan kirkossa. Samoin belgialaisen katsotaan sekaantuneen myös Thalys-pikajunaan viime vuoden elokuussa suunnitellun iskun valmisteluun.

”Welt am Sonntagin” eurooppalaisilta turvallisuuspiireiltä saamien tietojen mukaan ranskalaiset tutkijat eivät katso Abdelhamid Abaaoudin olevan IS:n Euroopan johtaja. Hän ilmeisesti kuitenkin johti Pariisin terroriryhmää. Pariisin iskujen suunnittelusta ja ohjaamisesta taas vastasi toinen henkilö. Turvallisuuspiirit uskovat, että 35-vuotias algerialainen Mohamed Belkaid, joka asui Belgiassa valenimellä Samir Bouzid, oli iskujen pääsuunnittelija. Hän kuoli viikko sitten poliisin kanssa käydyssä tulitaistelussa Brysselin Forestin kaupunginosassa.

IS:n ammattimainen tapa suunnitella iskuja Eurooppaan, kattava logistiikka, tukijoiden määrä – kaikki tämä on yllättänyt tutkijat. Tähän asti he ovat olettaneet, että jihadistit panostavat pikemminkin yksittäisiin iskijöihin, ”yksinäisiin susiin”. Propagandassaan IS viittaa jatkuvasti tällaisiin lähinnä amatöörimäisiin hyökkäyksiin. On samantekevää tehdäänkö se keittiöveitsen avulla, ruokaa myrkyttämällä tai ajamalla autolla jalankulkijoiden päälle – uskottomia on tapettava kaikilla mahdollisilla tavoilla. Siksi suunnitelma ei saa olla ”liian monimutkainen”, neuvoo IS:n propagandalehti ”Dabiq”, muuten uhkana on iskun epäonnistuminen tai sen paljastuminen.

Uusi tekijätyyppi huolestuttaa tutkijoita

Kaikessa hiljaisuudessa terroristit kuitenkin valmistelevat erittäin taitavasti hämmästyttävän monimutkaisia iskuja, kuten nykyään jo tiedetään. Etenkin ranskalaisia ja belgialaisia värvätään näiden tekijöiksi. Väärennettyjen syyrialaisten passien avulla ainakin osa terroristeista solutettiin Eurooppaan pakolaisiksi naamioituneina. Tähänkään tiedustelupalvelut eivät olleet varautuneita.

”Meillä ei ole tällä hetkellä mitään konkreettisia todisteita siitä, että pakolaisten joukossa olisi terroristeja”, totesi Saksan valtiollisen tiedusteluorganisaation (BND) puheenjohtaja Gerhard Schindler vielä syyskuussa. IS:n ei tarvitse laittaa terroristeja pakolaisveneisiin päästäkseen Eurooppaan, rauhoitteli Schindler. IS kuitenkin teki juuri näin, kuten nykyisin tiedämme.

Tiedustelupalveluja ei huolestuta pelkästään IS:n korkea suunnittelukompetenssi, vaan myös uusi tekijätyyppi. Belgialais-ranskalaisia terrorisoluja tarkastelemalla havaitaan, että useiden jihadistien kohdalla kyse on entisistä pikkurikollisista. Nuoria miehiä, jotka ovat olleet jo varhaisnuoruudesta lähtien konfliktissa lain suhteen.

Sellaisia olivat veljekset Khalid ja Ibrahim El Bakraoui, jotka räjäyttivät itsensä kappaleiksi tiistaina Brysselin lentokentällä ja metrossa. He seisoivat useita kertoja tuomarin edessä ja heidät tuomittiin toisinaan pitkiin vankeusrangaistuksiin. Khalid oli ryöstänyt valuutanvaihtopisteen ja ampunut paikalle saapuneita poliiseja Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä. Hänen veljensä varasteli autoja.

”Kyse on toisen polven jihadisteista. Nämä henkilöt olivat enemmän tai vähemmän menestyneitä rikollisia. Nyt he ovat menestyneitä terroristeja.” Näin asian kiteyttää saksalainen turvallisuusviranomainen, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Hän kuvaa kasvavaa trendiä: Rikollisuuden islamisoituminen.

Päivittäistä diilereiden ja pikkurikollisten toimintaa

Heistä koituu etuja IS:lle – Pariisin ja Brysselin iskujen tekijöillä oli tärkeitä ominaisuuksia terrori-iskujen kannalta. He pitivät yllä kontaktia rikollispiireihin, joista he osittain itsekin tulivat. He pystyivät ilmeisen helposti hankkimaan aseita ja väärennettyjä passeja ja turvautumaan avustajiin, jotka tarjosivat heille turvallisia piilopaikkoja.

Poliisin ja oikeuslaitoksen karttelu oli monelle näistä henkilöistä tuttu toimi. He kommunikoivat jälkiään peitellen, heillä oli käytössään tusinoittain SIM-kortteja ja useita matkapuhelimia, joita he käyttivät aina vain yhden päivän ajan. Se mikä vaikuttaa perusteelliselta terroristikoulutukselta, on tosiasiassa huumediilereiden ja muiden pikkurikollisten normaalia päivittäistä toimintaa. Lyhyesti sanoen, Pariisin ja Brysselin tappajien ei tarvinnut juurikaan muuttaa harjoittamaansa rutiinia.

”Osama Bin Ladenilla ei ollut tätä kytköstä rikolliseen maailmaan”, sanoo Mohammad-Mahmoud Ould Mohammedou Geneven turvallisuuspolitiikan keskuksesta. Al-Qaidan kohdalla kyse oli vielä fundamentaalisiin vakaumuksiin perustuvasta terrorismista. Nykyiset IS-terroristit eivät enää ole niin tiukasti sidoksissa ideologiaan ja uskontoon – he ovat kuitenkin yhtä määrätietoisia.

Juuri tämä aiheuttaa suurinta huolta turvallisuusviranomaisille. ”Jos myös avustajat ovat valmiita ryhtymään iskujen tekijöiksi ja räjäyttämään itsensä kappaleiksi, niin se jo osoittaa, kuinka vaarallisten henkilöiden kanssa olemme tekemisissä”, totesi eräs saksalainen turvallisuusviranomainen. Tämä herättää kysymyksen: Onko IS:llä terrorisoluja myös Saksassa?

Syyriaan on lähtenyt yli 800 islamistia

Turvallisuusviranomaisilla ei ole tällä hetkellä konkreettista tietoa Saksaa uhkaavista iskuista. Saksa on kuitenkin varmasti yksi IS:n kohdemaista. Näin todetaan heidän propagandakirjoituksissaan, näin ovat saksalaiset jihadistit useita kertoja ilmoittaneet videoviesteissään. Tähän mennessä IS on etupäässä yrittänyt motivoida täällä asuvia islamisteja tekemään iskuja.

Ulkomaisilta tiedustelupalveluilta tulee kyllä jatkuvasti ilmoituksia, että terrori-ryhmät ovat matkalla kohti Saksaa – viimeksi Münchenissä uudenvuodenaattona. Nämä varoitukset ovat kuitenkin tähän mennessä osoittautuneet vääriksi hälytyksiksi.

Pelkästään Saksan kasvavat islamisti-piirit osoittavat, että on olemassa kaikki perusteet huoleen. Liittovaltion perustuslakisuojaviraston mukaan Saksassa asuu nykyisin 8.000 salafistia. Yli 800 islamistia on lisäksi lähtenyt Syyriaan ja Irakiin, kolmannes heistä on palannut jo takaisin Saksaan.

IS haluaa värvätä Saksaan kohdistuvien iskujen tekijöitä

BKA luokittelee 440 islamistia ns. ”riskitapauksiksi”, eli henkilöiksi, joille voidaan milloin tahansa antaa suoritettavaksi tuhoisa isku. Heistä noin 220 oleskelee tällä hetkellä maassa, muuta ekstremistit ovat Syyriassa tai Irakissa – tai ovat kuolleet.

Ei ole pienintäkään epäilystä siitä, että IS haluaa värvätä tekijöitä Saksaan tehtäville iskuille. Viranomaiset ovat olleet perillä tästä jo viimeistään viime vuoden lokakuusta lähtien, kun eräs Syyriasta palannut avautui Bremenissä. Islamiin kääntynyt ghanalaisen maahanmuuttajan poika Harry S. oli keväällä matkustanut Syyriaan. Siellä häntä opetettiin käyttämään ampuma-asetta ja hän tottui teloituksiin.

Lopulta hän sai hepatiitin ja palasi Turkin kautta takaisin Bremeniin. Harry S. on siitä lähtien istunut tutkintavankeudessa ja odottaa syytettään. Bremenin perustuslakisuojavirasto kuulusteli islamistia kaksi kertaa lokakuussa. Pöytäkirjasta tuli 100 sivua pitkä. Syyrialaisessa Rakkan kaupungissa oli eräänä päivänä ajanut jeeppi hänen eteensä, kertoi Harry S. kuulustelijoilleen. Mustiin naamioituneet miehet astuivat ulos jeepistä ja kysyivät häneltä, oliko hän halukas tekemään terrori-iskuja Saksassa.

Harry S. väittää, että hän kieltäytyi. Hän kertoi perustuslakisuojavirastolle, että jokaiselle eurooppalaiselle jihadistille esitettiin tämä sama kysymys. Samalla hän esitti synkän ennusteen: ”He haluavat jotakin sellaista, mikä tapahtuu kaikkialla samanaikaisesti.”

Asiasta uutisoi Die Welt 27.3.2016

Toimitus
28.3.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa