Eurooppa

ISIS-naisten vaarallisuutta aliarvioidaan

Al-Hol lokakuussa 2019. Kuva VOA / public domain.

Kansainväliset turvallisuuselimet aliarvioivat ISIS-naisten vaarallisuutta. Näin muistuttaa YK:n terrorisminvastaisen komitean asiantuntijavaltuuskunnan puheenjohtaja.

YK:n terrorisminvastaisen komitean asiantuntijavaltuuskunnan (CTED) puheenjohtaja Michèle Coninsx kertoo Independentille, että heinäkuussa 2020 julkaistussa turvallisuusraportissa on monia haasteita koskien Lähi-idästä Eurooppaan palaavia ISIS-naisia. Hän kertoo myös, että kaikilla mailla tulisi olla räätälöity tapauskohtainen ja sukupuolet huomioiva lainsäädäntö, joka ottaa vakavasti naisten roolin islamilaisissa terroristijärjestöissä.

Toistaiseksi vain pieni osa arvioidusta 4700 ISIS-naisesta on palannut kotimaihinsa. Yksi syy tähän saattaa olla se, että islamilaisten lakien mukaan naiset eivät saa matkustaa ilman miespuolista saattajaa.

Coninsx varoittaa, että tutkimukset koskien naispuolisia jihadisteja laahaavat pahasti jäljessä, eikä viimeaikaisia tuloksia ole otettu mukaan käytännön politiikkaan.

– Lainsäätäjien ja toimeenpanijoiden parissa tietämys kasvaa, että terrorisminvastaisessa toiminnassa naisiin tulee kiinnittää enemmän huomiota, mutta sukupuoliennakkoluulot vallitsevat tässä asiassa edelleen.

– On tärkeää huomata, että tämä ei tarkoita vain sitä, että naisten aiheuttamia uhkia aliarvioidaan edelleen. Miten ja miksi naiset osallistuvat terrorismiin – se vaatii monipuolista tarkastelua.

CTED-raportti nostaa esille sen, että naiset voivat samanaikaisesti olla ISIS:n uhreja ja kannattajia. Raportissa todetaan myös, että islamilaiseen kalifaattiin liittyneet naiset ovat tukeneet ja edesauttaneet sotarikoksia ja terrori-iskuja.

– Vaikka naiset ovat usein aktiivisia verkossa toimivia propagandisteja ja rekrytoijia, heidän osallistumisensa muun tyyppisiin toimiin, väkivalta mukaan lukien, on dokumentoitu vähemmän näkyvästi ISIS:n sukupuoleen liittyvien normien vuoksi

Raportin mukaan jäsenvaltiot käyttävät erilaisia lähestymistapoja palaavien naisten riskinarviointeihin ja rikostutkintoihin. Jotkut valtiot tutkivat rutiininomaisesti kaikki palaajat sukupuolesta riippumatta, toiset tekevät niin tapauskohtaisesti. Toiset eivät tutki naisia lainkaan koska olettavat heidän olevan ”uhreja”.

  • 496
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset