Eurooppa Rikos

ISIS-päällikölle Saksassa kymmenen vuotta vankeutta

Kuva Shutterstock.

Saksassa on sikäläisen ISIS-järjestön pääideologina ja komentajana pidetty Abu Walaa tuomittu yli kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Hän ja kolme muuta tuomittiin radikalisoituneiden nuorten miesten värväämisestä terroristijärjestön toimintaan Lähi-idässä.

Syntyjään irakilainen, 37-vuotias pääsyytetty johti terroristien rekrytointia etenkin Niedersachsenin (Alasaksi) sekä Ruhrin alueella. Kolmen muun syytetyn tuomiot vaihtelivat neljästä kahdeksaan vuotta vankeutta. Syytetyt olivat värväämisen lisäksi avustaneet lähtijöitä taloudellisesti sekä yhteydenpidossa ISIS:n verkostoon kohdemaissa. Tuomio annettiin Hannoverin pohjoispuolella sijaitsevan Cellen alueoikeudessa.

Abu Walaa, oikealta nimeltään Ahmad Abdulaziz Abdullah A. oli aiemmin Hannoverin eteläpuolella sijaitsevan moskeijan imaami. Kyseinen moskeija ja sitä ylläpitänyt islamistinen yhdistys on tätä nykyä kielletty. Sen piirissä toimi salafisteja ja jihadisteja. Radikalisoituneita henkilöitä koulutettiin itsemurhaiskuihin Syyriaan ja Irakiin. Kolme vuotta vaatinut oikeusprosessi tuli maksamaan lähes 10 miljoonaa euroa. Abu Walaa pidätettiin marraskuussa 2016.

Abu Walaa saapui perheineen Saksaan v. 2000. Hän toimi v. 2012 perustetun Hildesheimin moskeijan uskonoppineena. Hän oli yhteydessä mm. tunisialaiseen Anis Amriin, joka teki terrori-iskun Berliinissä, Breitscheidplatzin joulumarkkinoilla 2016. Amri ohjasi kuorma-auton väkijoukkoon, surmaten 12 henkilöä ja haavoittaen 56 henkilöä.

Lähteet Junge Freiheit, DW, Oberlandsgericht.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit