Eurooppa Rikos

ISIS värvää vankilassa postin välityksellä

Saint-Gillesin vankila. Kuva Wikimedia Commons.
ISIS on kokeillut syyskuun alussa uutta värväysmenetelmää lähettämällä postia belgialaisessa vankilassa olleelle vangille. Tapauksesta on aloitettu tutkinta.

ISIS on värväämisen asiantuntija. Internet on tähän asti ollut värvääjien suosima pelikenttä. He ottavat sosiaalisissa verkoissa vastuun iskuistaan ja tekevät myös yhteydenottoja saadakseen vaikutteille eniten alttiita henkilöitä liittymään riveihinsä.

Syyskuun alussa Belgian Saint-Gilles’n vankilassa sattui kuitenkin ennenkuulumaton tapaus. Eräs vanki sai hyvin syrjässä tunnetusta kyberterrorismista kirjeen, jossa häntä kutsuttiin liittymään ISIS:iin luvaten hänelle ”maatilkkua” palkkioksi. Tämä kirje oli saapunut hänen sellinsä oven alta ja sen mukana tuli opas Syyriaan lähtöä varten, ilmoittivat vankilaviranomaiset ja Belgian syyttäjälaitos. Postimerkillä varustetussa lähetyksessä häntä kutsuttiin lähtemään taistelualueille ”tarkoituksen löytämiseksi elämälleen”, täsmensi tiedon julkaissut La Capitale -lehti.

– Yhtään vastaavaa aiempaa tapausta ei ole tiedossa”, kertoi AFP:lle Belgian vankihallinnon tiedottaja Kathleen Van De Vijver.

Tiedottajan mukaan kyseinen vanki ei ollut poliisin tuttu terrorihankkeiden johdosta. Hänet oli vangittu huumejuttujen ja varkauksien takia. Postilähetyksen mukana oli kuva aseistautuneesta taistelijasta, kertoi La Capitale. Lähettäjä kehotti häntä ottamaan yhteyttä ennalta määritellyllä tavalla erääseen asioista perillä olevaan henkilöön Brysselin alueella.

Poliisitutkimus on aloitettu lähettäjän/lähettäjien henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Belgia radikalisoitumisen kourissa

Belgia on Ranskan lisäksi niitä Euroopan maita, joita islamistinen radikalisoituminen ja taistelijoiden lähtö Irakiin ja Syyriaan koskettaa pahiten.

Viime vuosien aikana 412 belgialaista on lähtenyt noille alueille, ja vain 30% heistä on palannut Belgiaan, kertovat viimeisimmät viralliset luvut. Matkaan lähteneistä 288 belgialaisesta taistelijasta 126 oletetaan kuolleen.

Vain vähän aikaa sitten pidätettiin Brysselin lähistöllä eräs marokkolaistaustainen espanjalainen, jonka Espanjan viranomaiset epäilevät johtaneen Belgiasta käsin Islamilaisen valtion värväyssolua ja suunnitelleen iskuja. 26-vuotiaan miehen epäillään hoitaneen vuodesta 2014 lähtien ”värväystä ja indoktrinointia asunnossaan ja Brysselin kahviloissa”, ilmoitti Espanjan poliisi.

Pidätetty oli jakanut muiden solun jäsenten kanssa videoita, jotka sisälsivät ”itsemurhaiskuja, teloituksia, päänkatkomisia ja yllytystä terrori-iskuihin Euroopassa”.  Hän kehotti ”harrastamaan taistelulajeja, jonka harjoittelun lopullisena tavoitteena oli lähtö konfliktialueille” Irakiin ja Syyriaan.

Le Figaro

  • 36
    Shares