Eurooppa Rikos

Iskua Ranskaan suunnitellut alaikäinen tyttö tutkintavankeuteen

16-vuotias tyttö jäljitettiin Telegramiin lähetettyjen ”levottomuutta herättävien” viestien johdosta. Maanantaina hänet otettiin tutkintaan ja passitettiin vankilaan. Asiasta kertoo Le Figaro.


Samalla kun Eurooppa ja erityisesti Ranska on tänä kesänä jo useita kertoja joutunut Islamilaisen valtion nimiinsä ottamien iskujen kohteeksi, niin maanantaina oikeuden eteen tuotiin 16-vuotias alaikäinen tyttö. Melun’ssa (Seine-et-Marne) tehdyn terrorisminvastaisen operaation yhteydessä torstaina pidätetty nuori oli ilmoittanut olevansa valmis tekemään iskun Ranskaan. Häntä syytettiin ”terroriteon valmistelusta” ja ”kiihottamisesta terroritekoon viestintävälineiden avulla”.

Poliisin eliittiyksikkö Raidin etsinnöissä, erityisesti nuoren tytön perheen kotona, ei löydetty aseita tai räjähteitä. Tytön tietokone ja puhelin takavarikoitiin tutkittavaksi ja ”tällä hetkellä ei ole vielä tehty muita pidätyksiä”, kerrotaan samasta lähteestä.

”Erittäin radikalisoitunut” nuori oli erään Telegram viestintäpalvelussa toimineen ryhmän administraattori ja hän oli ”lähettänyt edelleen useita jihadistiorganisaation propagandaviestejä, sekä kehotuksia iskujen tekemiseen ja hän oli myös itse ilmoittanut aikomuksestaan tehdä iskun”, kerrotaan tutkimusta lähellä olevasta lähteestä. Tutkijat onnistuivat näiden viestien avulla jäljittämään tytön, jolla ei ollut aiempaa rikosrekisteriä.

Le Figaron maanantain-iltana tavoittama republikaanipuolueen kansanedustaja ja parlamentin vuoden 2015 iskujen tutkintakomitean puheenjohtaja Georges Fenech arvioi uhkan ”vakavaksi” Euroopassa viime kuukausien aikana raivonneiden terroristien käyttämän Telegram viestipalvelun johdosta. Hän on myös ”tyytyväinen tuomareiden tekemästä päätöksestä” ottaa tyttö tutkintavankeuteen. ”Uhkatekijät huomioiden alaikäinen 16-17 -vuotias voidaan aivan hyvin vangita. Ei ole mitään syytä tehdä erottelua iän perusteella, etenkin koska terroristit radikalisoituvat entistä nuorempina”, hän totesi.

Telegram, ongelmia aiheuttava viestisovellus

Vuonna 2013 julkistettu venäläisten koodaama Telegram on ollut säännöllisesti viranomaisten huomion kohteena, sillä se on jihadistien suosima kommunikaatioväline salausjärjestelmänsä takia. Saint-Étienne-du-Rouvray’n kirkkoon tehdyn iskun tekijät Adel Kermiche ja Abdel Malik Petitjean tutustuivat keskenään tämän sovelluksen välityksellä vain muutama päivä ennen messua pitäneen isä Jacques Hamel’n murhaa.

Kermiche oli kuvannut jo ennalta 26. heinäkuuta tehdyn hyökkäyksen toimintatapaa mainiten ”veitsen” ja ”kirkon”, ja Petitjean oli lähettänyt heinäkuun alussa palveluun videon, jossa hän vannoi uskollisuutta Islamilaiselle valtiolle ja puhui väkivaltaisesta toiminnasta Ranskaa vastaan. ”Nämä salatut viestintäpalvelut ovat todellinen haaste tiedustelupalveluillemme. ”Jos osoittautuu, että Ranskan agentit ovat onnistuneet kaappaamaan huolestuttavia viestejä tästä sovelluksesta, niin silloin kyse on todellisesta läpimurrosta”, vahvisti Georges Fenech.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit