Eurooppa Politiikka

Islam-kriittinen Nye Borgerlige rynnistää Tanskassa

Kuva News Oresund / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Uusi kannatuskysely ravistelee Tanskan poliittista karttaa. Islam-kriittinen kansallismielinen Nye Borgerlige on noussut kannatukseltaan jo neljänneksi.

Pernille Vermundin johtama Nye Borgerlige (Uusi oikeisto, NB) kasvattaa suosiotaan nopeasti. Vuonna 2019 puolue osallistui ensimmäistä kertaa parlamenttivaaleihin ja sai tuolloin 2,4 prosenttia annetuista äänistä.

Viimeisimmässä YouGov-mielipidemittauksessa puolueella oli jo 9,4 prosentin kannatus. Puolue on siten neljänneksi suosituin Tanskassa. Kannatuksella puolue saisi 17 paikkaa Tanskan parlamentista.

Pernille Vermund. Kuva Ulla Højgaard / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Siirtolaisia Pernille Vermund on kuvaillut laiskoiksi, epälojaaleiksi, kiittämättömiksi ja rikollisiksi ja ryöpyttänyt siirtolaismyönteisiä, koska hänen mielestään nämä hyväksyvät naisten, lasten, homoseksuaalien sekä ei-muslimien alistamisen.

Vermund myös vastustaa elitististä politiikkaa. Puoluejohtaja tapaa kritisoida voimakkaasti poliittisia kilpailijoitaan maahanmuuttoon liittyvissä asioissa liiasta pehmeydestä sekä sanoo näiden ”puhuvan liikaa, tekevän liian vähän”.

Hänen kovan linjan politiikkansa pitää sisällään islam-vastaisuuden, päähuivien kieltämisen kouluissa, tiukemman suhtautumisen siirtolaisuuteen ja Tanskan EU-eron. Hän haluaa myös rajoittaa Tanskan kansalaisuuden koskemaan vain sellaisia siirtolaisia, jotka pystyvät antamaan jotain yhteiskunnalle ja työllistyvät. Turvapaikat hän rajaisi vain YK:n pakolaistoimiston kautta tuleville uudelleen sijoitettaville pakolaisille.

Vermund ja hänen puolueensa pysyttelevät kaukana uskonnollisesta konservatismista mutta puolustavat länsimaisia arvoja islamilta.

Puolueen ultraliberaali talouspolitiikka, yksilönvapauden ajaminen sekä vaatimus irrottaa Tanska Euroopan unionista ovat saaneet hänelle ja puolueelle paljon kannattajia, jotka aiemmin eivät olisi harkinneet oikealla laidalla olevan puolueen tukemista.

Suurin osa Nye Borgerligen potentiaalisista äänestäjistä onkin valkoisia keski-ikäisiä miehiä, joilla on korkeakoulututkinto ja jotka ovat taloudellisesti hyvin toimeen tulevia.

  • 337
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset