Eurooppa

Islamilaisterroristit eivät ole köyhiä ja oppimattomia

Kuva Shutterstock.

Italialainen toimittaja Giulio Meotti viittaa alankomaalaistutkimukseen, jonka mukaan mitä paremmin muslimitaustaiset nuoret integroidaan, sitä todennäköisemmin he radikalisoituvat.

  • ”Mitä paremmin nuoret ovat integroituneet, sitä todennäköisemmin he radikalisoituvat. Tälle hypoteesille on monia todisteita”. — Rotterdamin Erasmus-yliopiston tutkijoiden raportti.
  • Maailmanpankin raportin mukaan ”[ISIS:in] johtajien ja itsemurhaiskijöiden osuus korostuu koulutettujen joukossa. …Lisäksi itsemurhapommittajaksi tarjoutuvia oli keskimääräistä enemmän koulutetuimpien ryhmässä.”
  • Britannian tiedustelupalvelu paljasti, että ”2/3 brittiepäillyistä oli keskiluokkainen tausta ja ne, jotka haluavat itsemurhapommittajiksi ovat usein koulutetuimpia”.
  • Tutkijat havaitsivat, että ”mitä rikkaammasta maasta kyse, niin sitä todennäköisemmin sieltä värväydyttiin [ISIS-]terroristijärjestöön.”
    Länsimaissa näyttää olevan vaikeuksia hyväksyä se, että terrorismiin ei aja epätasa-arvo, vaan viha länsimaista kulttuuria ja sen juutalais-kristillisiä arvoja kohtaan.
  • Natsien mielestä ”alempi rotu” (juutalaiset) ei ansainnut olemassaoloa, stalinistien mielestä ”kansanvihollisilla” ei ollut oikeutta jatkaa elämäänsä, islamistien mielestä koko länsi ei ansaitse olemassaoloa.
  • Köyhyyden sijasta antisemitismi sai palestiinalaishallinnon nimeämään koulun Abu Daoudin mukaan, joka suunitteli israelilaisurheilijoiden massamurhan Münchenin olympialaisissa 1972.
 Integroituminen lisää terrorismin mahdollisuutta
  • ”Stereotypian mukaan Euroopasta Syyriaan lähteneet nuoret ovat yhteiskunnan uhreja, joita ei hyväksytä ja joille ei tarjota riittävästi mahdollisuuksia … Toisen belgialaisessa keskustelussa yleisen stereotypian mukaan radikalisoitumisen aivan liian usein luullaan johtuvan epäonnistuneesta integraatiosta, vaikka tutkimuksen mukaan tämä ei pidä paikkansa… siksi uskallan sanoa, että mitä paremmin nuoret integroidaan, sitä todennäköisemmin he radikalisoituvat. Tätä hypoteesia tukevat monet todisteet.”

Tähän tulokseen päätyi erittäin tärkeä alankomaalainen tutkimus, jota johti joukko Rotterdamin Erasmus-yliopiston tutkijoita. Terroristit näyttävät olevan onnistuneeen integroinnin malleja: esimerkkinä marokkolais-hollantilainen terroristi Mohammed Boyeri, joka vuonna 2004 ampui elokuvaohjaaja Theo van Goghin kuoliaaksi, minkä jälkeen puukotti häntä ja leikkasi häneltä kurkun. ”Hänellä [Boyerilla] oli hyvä koulutus ja tulevaisuus”, sanoi työväenpuoluetta edustava Amsterdamin pormestari Job Cohen.

Hollantilaista tutkimusta seurasi ranskalainen tutkimus, joka esitti lisätodisteita liberaalia uskomusta vastaan, jonka mukaan Euroopan olisi investoitava taloudellisiin mahdollisuuksiin ja sosiaaliseen integraatioon. Islamilaista radikalismia tutkivaa, ranskalaista Ennaltäehkäisyn, rauhoittamisen ja seurannan (CPDSI) keskusta johtava Dounia Bouzar tutki 160 perhettä, joiden lapset olivat lähteneet Ranskasta taistelemaan Syyriaan. Kaksi kolmasosaa heistä kuului keskiluokkaan. Nämä havainnot murtavat myyttiä köyhälistön terrorista. Maailmanpankin uuden raportin mukaan ”ISIS:n värvätyt olivat maanmiehiään paremmin koulutettuja”.

John Kerryn mukaan köyhyys ja puute eivät ole ”terrorismin perussyy.” 331 ISIS-värvätyn taustoja tutkineen Maailmanpankin mukaan 69 prosenttia oli käynyt vähintään lukion, joista neljännes oli suorittanut opistotason. Valtaosalla näistä terroristeista oli työpaikka tai ammatti ennen islamistiseen järjestöön liittymistä. ”Johtajien ja itsemurhaiskijöiden osuus korostuu koulutettujen joukossa” Maailmanpankin raportin mukaan. ”Lisäksi itsemurhapommittajaksi tarjoutuvia oli keskimääräistä enemmän koulutetuimpien ryhmässä.”

Alle 2 prosenttia terroristeista oli lukutaidottomia. Tutkimus osoitti myös maat, joista värväytyi ISIS:in eniten: Saudi-Arabia, Tunisia, Marokko, Turkki ja Egypti. Näiden maiden taloustilannetta tarkasteltaessa tutkijat havaitsivat, että ”mitä rikkaammasta maasta kyse, sitä todennäköisemmin sieltä värväydyttin ulkomaille terroristijärjestöön.”

Länsi perusteettomasti syyllistää itseään terrorismista

Toisen raportin mukaan ”maailman köyhimmistä maissa ei ole poikkeuksellisen paljon terrorismia”. Todisteista huolimatta edistyksellisen mantra toistaa väitettä, että islamilainen terrorismi on seurausta epäoikeudenmukaisuudesta, köyhyydestä, lamasta ja yhteiskunnallisesta levottomuudesta. Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Nykyisin kaikkialle lännessä on ranskalaisesta ekonomisti Thomas Pikettystä paavi Franciscukseen tarttunut väite, jonka mukaan köyhyys synnyttää terrorismia. Tämä käsityksen suosio perustunee lännen kollektiivisen syyllisyyden hyväksikäyttämiseen, pyrkimys perustella sitä mikä lännellä näyttää olevan vaikeata hyväksyä: terroristeiksi ei aja epätasa-arvo, vaan viha länsimaista kulttuuria ja lännen judeo-kristillisiä arvoja kohtaan. Israelille tämä tarkoittaa: Mitä juutalaiset tekevät maassa – jota kuitenkin on 3000 vuotta kutsuttu Juudeaksi – mielestämme tulisi antaa palestiinalaisterroristeille? Ja nämä terroristit todennäköisesti ihmettelevät miksi heidän pitäisi neuvotella, jos sen sijaan he voisivat ottaa kaiken haluamansa.

Natsien mielestä ”alempi rotu” (juutalaiset) ei ansainnut olemassaoloa vaan kaasukammion, stalinistien mielestä ”kansanvihollisilla” ei ollut oikeutta elää vaan kuolla Gulagissa pakkotyöhön ja kylmään, islamistien mielestä koko länsi ei ansaitse olemassaoloa vaan tulisi räjäyttää.

Köyhyyden sijasta antisemitismi sai palestiinalaishallinnon nimeämään koulun Abu Daoudin mukaan, joka suunitteli israelilaisurheilijoiden massamurhan Münchenin 1972 olympialaisissa.

Terroristeilla hyvä koulutustausta

Pariisin pommi-iskut toteutti ideologia, joka ei pyri torjumaan köyhyyttä vaan hankkii valtaa terrorin avulla. Kyseinen islamistinen ideologia murhasi Charlie Hebdon toimittajat ja heitä suojelleet poliisit, pakotti kirjailija Salman Rushdien piiloutumaan vuosikymmeniksi, leikkasi isä Jacques Hamelin kurkun, teurasti Lontoossa, Brysselissä ja Madridissa työmatkalaisia, murhasi Israelissa satoja juutalaisia busseissa ja ravintoloissa, tappoi 3000 ihmistä Yhdysvalloissa 11. syyskuuta 2001, murhasi Theo Van Goghin Amsterdamin kadulle elokuvan vuoksi, joukkoraiskasi Euroopassa ja joukkomurhasi Syyrian ja Irakin kaupungeissa ja aavikoilla, räjäytti 132 lasta Peshawarissa ja tappaa säännöllisesti niin monta nigerialaista, ettei asiaan viitsitä kiinnittää enää huomiota.

Islamistinen ideologia ajaa terrorismiiin, ei köyhyys, korruptio tai epätoivo. He ovat syyllisiä, emme me. Koko poliittisen terrorin historiaa leimaa hyvän koulutuksen omaavat fanaatikot, jotka ovat julistaneet sodan omaa yhteiskuntaansa vastaan. Kommunististen punaisten khmerien Kambodžassa tekemä kansanmurha sai alkunsa Pariisin Sorbonnen luokkahuoneista, missä heidän johtajansa Pol Pot opiskeli eurooppalaisten kommunistien kirjoituksia. Italiassa Punaiset prikaatit oli rikkaiden etuoikeutettujen keskiluokkaisten poikien ja tyttöjen hanke. Vuosina 1969-1985 Italiassa kuoli 428 ihmistä terrorismissa. Japanin punainen armeijakunta -terroristiryhmän johtaja Fusako Shigenobu oli korkeasti koulutettu kirjallisuusasiantuntija. Perussa yksi historian häikäilemättömpiin kuuluvan sissiryhmän, Loistavan polun, perustaja Abimael Guzman opetti Ayacuchon yliopistossa, jossa hän vakuuttui ”tyhjien vatsojan demokratian”vastaisesta sodasta.

Terroristit hyväosaisista perheistä

1970-luvun kaikkein pahamaineisin terroristi Carlos ”Shakaali” oli Venezuelan rikkaimpiin kuuluvan asianajajan, Jose Altagracia Ramirezin, poika. Baskien terroristijärjestö ETA:n johtaja Mikel Albizu Iriarte oli varakkaasta perheestä San Sebastiánista. ”Abu Nidal” nimellä tunnettu palestiinalaisterroristi Sabri al-Banna syntyi varakkaan kauppiaan poikana Jaffassa.

Jotkut ISIS:in liittyneet brittiterroristit tulevat varakkaista perheistä ja ovat opiskelleet Britannian arvostetuimmissa kouluissa. Abdul Waheed Majid teki pitkän matkan Crawleyn englantilaiskaupungista Syyrian Aleppoon, jossa räjäytti itsensä. Amerikkalaistoimittaja Daniel Pearlin sieppauksesta ja tappamisesta vastannut Ahmed Omar Saeed Sheikh valmistui London School of Economics -yliopistosta. Räjähteillä lastatun Jeepin Glasgow’n lentokentälle ajanut Kafeel Ahmed oli Belfastin yliopistossa islamilaisen yhteisön johtaja. New Yorkissa Times Squaren terrori-iskussa epäonnistunut Faisal Shahzad oli Pakistanin armeijan korkea-arvoisen upseerin poika. 911-iskujen ”20. kaappaajalla” Zacarias Moussaouilla oli kansainvälisen talouden tohtorintutkinto Lontoon South Bank University -yliopistosta. Reittilentokoneen räjäyttämistä tavoitellut Saajid Badat opiskeli Lontoon yliopistossa optikoksi. Balilla pommeja valmistanut terroristi Azahari Husin opiskeli Readingin yliopistossa.

Britannian tiedustelupalvelu paljasti, että ”kahdella kolmasosalla epäillyistä briteistä oli keskiluokkainen tausta ja ne, jotka halusivat itsemurhapommittajiksi ovat usein kaikkein koulutetuimpia.” Useimmilla brittiterroristeilla oli myös vaimo ja lapsia,mikä murtaa myyttiä terroristeista yhteiskunnan häviäjinä. Eräs 7.7.2005 itsemurhaiskuun osallistuneista, Mohammad Sidique Khan, opiskeli Leedsin Metropolitan Universityssä. Omar Khan Sharifilla oli stipendi Lontoon King’s Collegeen suorittaessaan itsemurhaiskua Tel Avivin rantabulevardilla vuonna 2003. Sharif ei etsinyt taloudellista menetystä, vaan halusi teurastaa niin monta juutalaista kuin mahdollista.

Käytännössä kaikki kansainvälisten terroristiryhmien johtajat ovat etuoikeutetuista perheistä, eläen suojattua elämää ennen siirtymistään terroristeiksi. 19:sta 11. syyskuun itsemurhapommittajasta 15 tuli Lähi-idän merkittävistä perheistä. Mohammed Atta oli asianajajan poika Kairosta. Lento 93:n mukana Pennsylvaniassa maahan syöksynyt Ziad Jarrah kuului erääseen Libanonin vauraimpaan perheeseen.

Palestiinalaisista itsemurhapommittajista asiantuntijaraportin The New Yorkeriin kirjoittanut Nasra Hassan kerto, että ”250 itsemurhapommittajasta yksikään ei ollut lukutaidoton, köyhä tai masentunut.” Työttömät näyttävät tukevan vähiten terrori-iskuja.

Vastenmielisyys länttä kohtaan

Eurooppa ja Amerikka tarjosi kaiken näille terroristeille: koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia, populaariviihdettä ja seksuaalista mielihyvää, tuloja ja hyvinvointia sekä uskonnonvapauden. Nämä terroristit, kuten pankkiirin poika ”alusvaatepommittaja” Umar Farouk Abulmutallab, eivät ole nähneet päivääkään köyhyyttä elämässään.

Pariisin terroristit hylkäsivät vapauden, veljeyden ja tasa-arvon sekulaarit arvot. Lontoossa pommi-iskeneet ja nyt kalifaatin puolesta taistelevat brittijihadist hylkäsivät monikulttuurisuuden, Theo van Goghin Amsterdamissa tappanut islamisti torjui hollantilaisen relativismin, Orlandon Pulse-klubin teurastamoksi muuttanut ISIS:n sotilas Omar Mateen sanoi haluavansa puhdistaa sen minkä näki elostelevana irstautena ja ilmeisesti omina homofiilisinä toiveinaan.

Jos länsi ei ymmärrä tämän vihan todellista lähdettä, vaan sen sijaan perusteelee valheellisilla syillä kuten köyhyydellä, se ei voita tätä meitä vastaan käytävää sotaa.

Il Foglio-lehden kulttuuritoimittaja Giulio Meotti on italialainen toimittaja ja kirjailija.

Gatestone Institute

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa