Muu maailma

Israel uhkaa afrikkalaispakolaisia karkotuksella tai vankilalla

Kuva Pixabay
Israelin hallitus ei anna periksi afrikkalaispakolaisten karkottamisissa.

Israelin hallitus on ilmoittanut karkoittavansa tai vangitsevansa Sudanista ja Eritreasta tulleet turvapaikanhakijat. Hallituksen linja on kansan keskuudessa suosittu, ja kansalle on itsestään selvää, että juutalainen maa rajoittaa maahanmuuttoa.

Yläruumis paljaana, käsiraudoilla ja ketjuilla sidottuna sekä musta teippi suun päälle liimattuna Clinton Osunwa osallistuu mielenosoitukseen Ruandan suurlähetystön edessä Israelin Tel Avisissa. Hän huutaa uudelleen ja uudelleen: ”Minulla on lapsia jotka minun on elätettävä!”.

Vapaaehtoinen paluu kotiin tai rajoittamaton vankeus

Mieltään osoittavassa joukossa suurin osa on kotoisin Eritreasta tai Sudanista. Näitä ihmisiä kutsutaan poliittisessa puheessa termillä ”infiltrater”, jolla tarkoitetaan joko vihollista tai terroristia, joka on soluttautunut maahan.

Clinton, joka tuli noin kymmenen vuotta sitten Egytin kautta Israeliin, osoittaa mieltään odottavaa karkoitusta vastaan. Israel vahvisti viime joulukuussa ns. infiltrater-lain, jolla voidaan karkoittaa kaikki afrikkalaiset siirtolaiset. Israel on myös ilmoittanut sulkevansa Holotin pakolaisleirin ja karkoittavansa leiriläiset. Niitä, jotka tavataan maasta ilma papereita huhtikuun lopun jälkeen uhkaa sulkeminen Sharonim:in vankilaan.

Vapaaehtoista paluuta kotiin Israelin hallitus tukee 3 400 Sveitsin frangin suuruusluokkaa olevalla summalla. Tämän lisäksi lähtijät saavat ilmaisen lentolipun kotiinsa tai kolmanteen maahan, kuten Uganda tai Ruanda. Hallituksen linjaus koskee kaikkia henkilöitä, jotka eivät ole jättäneet asianmukaista turvapaikkahakemusta vuoden 2017 loppuun mennessä tai ovat saaneet kielteisen päätöksen hakemukseensa.

Vuosien 2013 ja 2017 välillä Israelin tarjoukseen on tarttunut jo noin 4 000 eritrealaista ja sudanilaista. Pakolaisia on virrannut Israeliin jo vuodesta 2005 alkaen, vaikka suuri muuttoaalto alkoi vasta 2010 ja kohosi arvioiden mukaan yli 60 000 maahanmuuttajan tasolle. Tähän Israel reagoi rakentamalla 230 kilometriä pitkän aidan Egyptin rajalle.

Aita ja paluumuuttoa tukeva ohjelma on selvästi auttanut Israelia. Sisäministeriön mukaan Israelissa on tällä hetkellä noin 38 000 afrikkalaista. Näistä 72 prosenttia on Eritreasta ja 20 prosenttia Sudanista. Vaikka Israel on allekirjoittanut YK-pakolaisjulistuksen vuodelta 1951, on mainituista maista tulleille vain kymmenelle myönnetty pakolaisasema: kahdeksan eritrealaisille ja kaksi sudanilaisille.

Lähde: Neue Zürcher Zeitung

  • 477
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset