Eurooppa

Istanbulissa saksalainen koulu vietti pitkäperjantain töissä – Turkin presidentti Erdoğanin epäillään olevan tapauksen taustalla

Kuva Immanuel Giel / Wikimedia Commons / public domain

Istanbulin saksalaisessa koulussa vietettiin pitkäperjantaita työn ja opiskelun merkeissä. Koulu jätti ensimmäistä kertaa juhlimatta kristittyjen yhtä tärkeimmistä juhlapäivistä.

Turkissa Istanbulissa toimiva saksalainen koulu julisti pitkäperjantain normaaliksi koulupäiväksi, kertoo Kronen Zeitung. Tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun koulun oppilaat ja opettajat jättivät kristittyjen yhden tärkeimmän juhlapäivän juhlimatta. Tapauksen taustalla epäillään olevan painostusta Turkin islamisaatiota ajavan hallinnon taholta.

– Kyllä, pitkäperjantaina oli oppitunteja, vahvistaa Saksan opetushallituksen tiedottaja. Ulkoministeriö on antanut koululle tuntikehyksen, ja koulu voi päättää itse, milloin oppitunteja pidetään. Pääsiäismaanantai on koulussa kuitenkin vapaapäivä.

Koulun oppilaat ja heidän vanhempansa ovat olleet kummissaan, sillä koskaan aiemmin tuntikehystä ei ole soviteltu pitämällä oppitunteja juhlapäivinä.

– Tämä sotii täydellisesti molemminpuolista kulttuurien kunnioitusta, suvaitsevaisuutta ja kansainvälistä yhteisymmärrystä vastaan, sanoo Saksan opettajien ammattiliiton puheenjohtaja Heinz-Peter Meidinger.

Saksalainen Bild-julkaisu epäilee, että tapauksen taustalla on itse Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Hänen valtaan tulonsa jälkeen islamilais-konservatiivinen AKP-puolue (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) on ajanut voimakkaasti maan kulttuurin yhdenmukaistamista. Turkin opetusministeriö ehdotti vuonna 2017 Charles Darwinin evoluutiosta kertovia osioita poistettavaksi opetusmateriaaleista, sillä tämä olisi tuonut lisää tilaa uskonnolliselle sisällölle.

1000-vuotisen islamisaation tuloksena Turkissa on kristittyjä enää 0,2 prosenttia väestöstä

Islam aloitti juurtumisensa aiemmin kristittyyn Turkkiin 1100-luvulla. Turkissa asuvien kristittyjen määrä on pudonnut vuoden 1914 jälkeen 20 prosentista 0,2 prosenttiin. Maassa arvioidaan olevan nykyään 200 000 – 320 000 kristittyä.

Turkissa toimii vuonna 1924 perustettu uskonnollisten asioiden ministeriö Diyanet, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea islamia. Diyanet hallitsee myös maan 77 500 moskeijaa. Ministeriön budjetti on 21,6 kertaa suurempi kuin Turkin EU-ministeriön ja 1,8 kertaa suurempi kuin maan sosiaaliministeriön budjetti.

Diyanet on nykyään paneurooppalainen poliittinen ja uskonnollinen voima ja pyrkii yhdistämään kaikki Euroopan muslimimaahanmuuttajat turkkilaisen lipun alle.

  • 199
    Shares

Liity kannattajajäseneksi