Eurooppa Politiikka

Itä-Ukrainan rauha etenee

Kuva PublicDomainPictures.net

Neljän valtiojohtajan huippukokouksessa Pariisissa päästiin sopimukseen itäisen Ukrainan rauhoittamisen jatkosta. Täysi aselepo, miinojen poistaminen ja vankien vaihto toteutetaan vuoden loppuun mennessä. Osapuolet olivat tyytyväisiä tuloksiin. Seuraava huippukokous pidetään maaliskuun lopulla.

Presidentti Emmanuel Macronin isännöimässä, seitsemän tuntia kestäneessä huippukokouksessa sovittiin, että 31. joulukuuta mennessä saatetaan voimaan täysi aselepo niilläkin rintamaosuuksilla, joissa joukkojen vetäyttämistä vielä ei ollut toteutettu. Kaikki loput vangit vapautetaan myös; heitä on useita satoja. Vähän aikaa sitten vapautettiin 35 vankia puolin ja toisin, ensimmäisenä merkkinä rauhanteosta uuden sopimuksen nojalla. Vankeja oli aiemmin vaihdettu tilanteen ollessa jäissä kolmen vuoden ajan.

Siviiliväestölle luodaan rintamalinjan ylittäviä reittejä joulukuun loppuun mennessä. Miinojen poisto aloitetaan myös vielä vetäyttämättömillä osuuksilla, joilla joukkojen ja aseistuksen poistamisen takaraja on 31. maaliskuuta.

Vahvistettiin, että Steinmeierin formulana tunnetun ´tiekartan´ mukaisesti Ukrainan lainsäädäntöön tulee sisällyttää mm. alueiden itsehallinto ja sotatoimiin osallistuneiden armahdukset. Sovittavilla toimilla tulee siten olla lakiperusta, johon kaikki osapuolet voivat luottaa.

Huippukokous ei vielä sopinut Ukrainan itärajan palauttamisesta Ukrainan hallintaan, ei myöskään aluevaaleista. Ne kuuluvat osana tiekarttaan, mutta toteuttamisjärjestyksestä vallitsee vielä eri näkemys. Ukraina tahtoo rajan valvontaansa ennen vaaleja, Venäjän mielestä vaalit tulisi pitää ensin. Asiaan palataan maaliskuun kokouksessa. Presidentti Zelenski on väläyttänyt aluevaaleja koko maassa vuoden lopulla, jossa yhteydessä alueiden yleinen autonomia olisi laissa säädetty.

Varsinaisen neljän vallan huippukokouksen jälkeen presidentit Vladimir Putin ja Volodymyr Zelenski tapasivat ensimmäistä kertaa kahden kesken. Keskustelu kesti lähes puolitoista tuntia. Presidentit ovat aiemmin olleet puhelinyhteydessä useamman kerran.

Kaikki osapuolet ilmoittivat tyytyväisyytensä huippukokoukseen, joka viimeksi oli pidetty yli kolme vuotta sitten. Monia kysymyksiä jäi jatkon varaan, mutta nyt on päästy dialogissa vihdoin eteenpäin, sanoi Zelenski. Myös Putin ilmaisi tyytyväisyytensä tuloksiin erityisesti humanitaariselta kannalta. Erinäisiä toimenpiteitä ja valvontaa jää hoidettavaksi paikallisen yhteysryhmän eli ns. kolmikantaryhmän vastattavaksi. Myös ETYJ:n tarkkalijoilla ja Punaisella Ristillä on roolinsa.

Huippukokouksen päättyessä Zelenski mainitsi, että Venäjän ja Ukrainan kaasuneuvotteluissa ollaan ilmeisesti päästy vaikeimpien esteiden ylitse. Vuodenvaihteessa katkolla oleva maakaasun kauttakulkusopimus on hiottavana ja saataneen voimaan siihen mennessä. Mahdollisesti samalla sovitaan myös maiden keskinäisen kaasukaupan jatkumisesta monen vuoden tauon jälkeen.

Lähteet Kyivpost (1, 2), Spiegel, n-tv

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit