Eurooppa Maahanmuutto

Italia ja Ranska ovat valmiita Schengenin sivuuttamiseen

Kuva Pixabay.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoittavat olevansa yksimielisiä uudesta, automaattisesta siirtolaisten jakamisesta EU-maiden kesken. Kysymys on Afrikasta saapuvista siirtolaisista. Saksa on suunnitelmassa mukana, samoin Luxemburg, Malta, Portugali, Espanja ja Romania. Hanke on esillä sisäministerien kokouksessa Maltalla ensi maanantain.

Ranskan ja Italian samanmielisyys on seurausta hallituksen vaihdoksesta saapasmaassa. DW kertoo Giuseppe Conten hehkuttaneen, että pakolaiskysymystä ei Italiassa enää käsitellä ”anti-eurooppalaisessa hengessä”, jolla viitataan Legan ja eronneen sisäministeri Matteo Salvinin politiikkaan.

Suunnitelma joutuu varmasti koville kokouksessa, koska itäeurooppalaiset maat eivät tahdo tulla mukaan, etenkin kun kyseessä olisi automatiikan tavoin toimiva tulijoiden jako jäsenmaihin. Kysymyksessä on myös periaatteellinen muutos, poikkeama Schengenin sopimuksesta ja niin kutsutusta ensimmäisen maan periaatteesta, minkä Macron nosti avoimesti esille.

On ilmeistä, että aikomus padota muuttoliikettä Afrikasta sysätään sivuun ja salakuljetuksesta muodostuu pysyvä rakenne, juuri kun sitä oltiin suitsimassa.

Jäsenmaat eivät ole olleet solidaarisia Italialle, Emmanuel Macron sanoi. Ranska ja Italia uhkaavat poisjääviä maita taloudellisilla rankaisutoimilla. Näin rakennettu pakkoyksimielisyyden vaatimus saattaa uhata EU:n olemassaoloa. Tilanne on valmiiksi tulehtunut Unkarin ja Puolan ollessa Brysselin tarkkailussa.

Conten hallitus reivaa nyt perusteellisesti edellisen hallituksen linjaa. Pääministeri puhui, että on päästävä ”rakenteelliseen ratkaisuun” hätäisten toimenpiteiden sijasta. On ilmeistä, että aikomus padota muuttoliikettä Afrikasta sysätään sivuun ja salakuljetuksesta muodostuu pysyvä rakenne, juuri kun sitä oltiin suitsimassa.

  • 597
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset