Eurooppa Maahanmuutto

Italia pidätti Open Arms -järjestön aluksen – Välimerellä vain yksi kansalaisjärjestö enää toiminnassa

Kuvituskuva. Kuva Ajuntament Barcelona / Flickr / CC BY-ND 2.0
Italian viranomaiset ovat maaliskuun 18. pidättäneet espanjalaisen Open Arms -järjestön aluksen laittomasta maahantulon järjestelemisestä. Aiemmin Välimerellä toimineista 12 kansalaisjärjestöstä vain yksi on enää toiminnassa.

Italian viranomaiset Sisilian Cataniassa ovat määränneet espanjalaisomisteisen Open Arms -kansalaisjärjestön aluksen pidätettäväksi laittoman maahantulon järjestelystä sekä ottamisesta osaa rikolliseen toimintaan. Pidätysmääräys annettiin järjestön aluksen otettua 218 siirtolaista alukselle Välimerellä. Alus on nyt pidätettynä italialaisessa Pozzallon satamassa.

Catanian yleinen syyttäjä on väittänyt järjestön ”pyrkivän tuomaan siirtolaisia Italiaan” ja syyttänyt järjestöä kansainvälisten sopimusten rikkomisesta, koska tämä ei ole luovuttanut siirtolaisia Libyan viranomaisille.

Libyan merivartiosto on syyttänyt järjestöä ja kaikkia muita siirtolaisia kuljetukseen etsiviä viranomaisten toiminnan häiritsemisestä ja aluevesirajojen rikkomisesta.

Kansalaisjärjestön aluksen pidättäminen tapahtui vain hieman sen jälkeen, kun Italian äänestäjät tukivat tiukan maahanmuuttopolitiikan puolueita maan parlamenttivaaleissa, joissa kansalliskonservatiivisen koalition puolueet lupasivat karkottaa maasta satoja tuhansia siirtolaisia.

– Lopultakin italialainen syyttäjä, joka estää ihmissalakuljetusta, italialaisen Liiton  (entinen Lega Nord, Pohjoisen liitto) johtaja Matteo Salvini twiittasi pidätysmääräyksen antamisen jälkeen.

Kansalaisjärjestöt vetäytyvät Välimereltä

Aiemmin Välimerellä siirtolaisia Afrikan rannikolta Eurooppaan kuljettaneista 12 kansalaisjärjestöstä vain yksi on enää toiminnassa.

Elokuussa 2017 saksalaisen Jugend Rettet -järjestön Iuventa pidätettiin Trapanissa. Save the children -järjestön alukselle määrättiin myös tarkastus, minkä jälkeen järjestö vetäytyi Välimereltä. Myös MOAS teki saman päätöksen sen jälkeen, kun julkisuudessa oli raportoitu kansalaisjärjestöjen ja Libyan rannikkovartioston välisistä yhteenotoista. Sea Eye on myös lopettanut toimintansa Välimerellä, kuten myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö. Sea Watch on ankkuroituneena Espanjassa.

Vain SOS Méditerranéen Aquarius on jäljellä kuljettamassa siirtolaisia Pohjois-Afrikasta Eurooppaan.

– Kunhan alus on ollut satamassa muutamia päiviä tankkaamassa ja vaihtamassa miehistöä, Aquarius on valmis palaamaan kansainvälisille vesille sääolosuhteiden parannuttua. SosMedItalia -tiimit ovat valmiita pelastamaan taas henkiä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit