Eurooppa Politiikka

Italia: Viiden tähden liikkeen uusi johtaja haluaa Italian pysyvän EU:ssa mutta irtautuvan eurosta

Luigi Di Maio. Kuva Wikimedia Commons.
Italialainen kansallismielinen populistipuolue M5S valitsi lauantaina 23. syyskuuta uuden puheenjohtajan vuodesta 2010 puheenjohtajana toimineen perustajajäsenen Beppe Grillon tilalle.

Luigi Di Maio, Italian kansallismielisen populistipuolueen, Viiden tähden liikkeen (Movimento 5 Stelle, M5S) uusi johtaja ja puolueen pääministeriehdokas kertoi sunnuntaina, että puolue ei halua maan EU-eroa, mutta haluaa muuttaa unionin sääntöjä.

Haluamme pysyä EU:ssa mutta muuttaa lukuisia sopimuksia, jotka aiheuttavat vahinkoa taloudellemme, Di Maio kertoi.

M5S on asettanut tavoitteekseen voiton Italian tulevissa parlamenttivaaleissa 15. maaliskuuta 2018. Puolue on pitkään vaatinut kansanäänestystä yhteisvaluutta euroon kuulumisesta ja antanut ymmärtää, että yhteisvaluuttaan kuulumisesta saattaa muodostua puolueen keskeinen vaaliteema.

Olemme esitelleet EU-parlamentille 7-kohtaisen ohjelman euroa koskien, ja sen viimeinen kohta on kansanäänestys yhteisvaluuttaan kuulumisesta, Di Maio sanoi.

Jos ilmapiiri vaikuttaa avoimelta, haluamme ottaa osaa keskusteluun pelisääntöjen muuttamisesta. Jos näin ei ole, pyydämme italialaisia kertomaan mielipiteensä kansanäänestyksellä, puoluejohtaja painotti.

M5S, joka pohjautuu hyvin pitkälle korruption ja hyväveli-verkostojen vastaiseen taisteluun, ei profiloi itseään sen kummemmin oikealle kuin vasemmallekaan. Puolue on maahanmuuttokriittisyyteen kallellaan ja kannattaa suoraa demokratiaa. Puolue ei kannata Italian NATO-jäsenyyttä.

Emme todellakaan halua olla rahoittamassa Natoa ylimääräisellä 14 miljardilla eurolla, Di Maio sanoi viitaten puolustusmenoihin, jonka tulee NATO:n sääntöjen mukaan olla 2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Di Maio on kritisoinut voimakkaasti Välimerellä SAR-toimintaa harjoittavia, Italiaan turvapaikanhakijoita kuljettavia kansalaisjärjestöjä. Hallituksen ja EU:n turvapaikkapolitiikkaa hän kutsuu ”eristäytymispolitiikaksi”, jonka hän ei usko olevan kestävällä pohjalla.

Olemme ehdottaneet EU:lle että turvapaikkaa pitäisi hakea suoraan lähtömaista. Siten saisimme suodatettua poliittista turvapaikkaa hakevat elintasopakolaisista, hän sanoo.

The Local.it

Tilaa
Ilmoita
guest
10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

dissertation prospectus example https://dissertations-writing.org/

trackback

go dissertation help review https://mydissertationwritinghelp.com/

trackback

writing a literature based dissertation https://help-with-dissertations.com/

trackback
trackback

loosest slots san diego https://411slotmachine.com/

trackback
trackback

igt slots downloads https://slot-machine-sale.com/

trackback

real casino free slots https://pennyslotmachines.org/

trackback

free games slots https://2-free-slots.com/

trackback

1elongated

Kansalaisen verkkokauppa