Eurooppa Politiikka

Italiaan ei uusia vaaleja – eurokraatti muodostamaan uutta hallitusta

Kuva David Baxendale / Flickr / CC BY-ND 2.0

Italian presidentti Sergio Mattarella on pyytänyt entistä Euroopan keskuspankin pääjohtajaa Mario Draghia muodostamaan Italiaan hallituksen.

Giuseppe Conten johtama Italian hallitus joutui kiistaan siitä, kuinka 750 miljardin euron EU-elvytyspaketista tukina ja matalakorkoisina lainoina saatavat 208 miljardia käytettäisiin. Sosialistisesta Pd-puolueesta, marxistisesta M5S-liikkeestä sekä aiemmin Pd-puolueeseen kuuluneen Matteo Renzin johtamasta Italia Viva -puolueesta koostuva hallitus lopulta hajosi, kun Renzi veti tukensa pois koalitiolta,

Renzin mielestä pääministeri Conten elvytyssuunnitelma ei ollut tarpeeksi kunnianhimoinen ottaen huomioon sen, että Italian talous oli suurissa vaikeuksissa jo ennen koronapandemiaa ja maa on EU-alueella toiseksi velkaantunein.

Jotta Italia välttyisi uusilta vaaleilta ja poliittisten voimasuhteiden uusjaolta, presidentti Sergio Mattarella pyysi Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajaa Mario Draghia muodostamaan uuden hallituksen, minkä tehtävän Draghi ilmoitti keskiviikkona ottavansa vastaan.

Draghi aloittaa hallitustunnustelut, mutta jos ne kariutuvat, hän joutuu kieltäytymään pääministerin paikasta.

Kansallismielisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini on valmis hyväksymään Draghin nimittämisen pääministeriksi tietyin ehdoin. Hän haluaa takeet siitä, että maassa järjestetään uudet vaalit kesään mennessä. Salvini ei myöskään hyväksy minkäänlaisia veronkorotuksia.

Draghin nimitys näyttää repivän pitkään kannatuskyselyissä laskussa ollutta M5S-liikettä hajalle.

– Uskomme, että ainoa tie eteenpäin ovat ennenaikaiset vaalit. Kansalaisten pitää saada valita, kenen on elvytettävä maamme, senaatin varapuheenjohtaja Paola Taverna (M5S) sanoi.

Lähde Breitbart.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit