Eurooppa

Italialainen tutkija epäilee koronaviruksen saapuneen Eurooppaan paljon luultua aiemmin

Koronavirus SARS-CoV-2, COVID-19. Kuva NIH / public domain.

Italialainen tutkija haluaa perehtyä Lombardian tilanteeseen tarkemmin, sillä maakunnassa oli vuoden 2019 kolmen viimeisen kuukauden aikana epätavallisen paljon keuhkokuume- ja influenssatapauksia. Tutkija epäilee, että pahamaineinen koronavirus on saattanut levitä Kiinasta Eurooppaan jo paljon luultua aiemmin.

Milanon yliopiston professori ja väestöterveystieteen asiantuntija Adriano Decarli sanoo, että sairaalahoitoon joutuneiden influenssa- ja keuhkokuumepotilaiden määrä Milanon ja Lodin alueella kasvoi merkittävästi viime vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana. Tapauksia alueella oli jopa satoja enemmän edellisvuosiin verrattuna.

Reuters kertoo Decarlin pyrkivän nyt sairaaloiden tilastoihin ja kliinisiin yksityiskohtiin perehtymällä päättelemään, olisiko koronavirus voinut päätyä Italiaan jo paljon luultua aiemmin.

– Haluamme tietää, oliko virus Italiassa vuoden 2019 lopussa, ja jos oli, miksi sitä ei havaittu pitkään aikaan, Decarli toteaa ja painottaa tietoa tarvittavan viruksen mahdollisen toisen aallon varalta.

Maailman terveysjärjestä WHO on ilmoittanut, että koronavirus COVID-19 oli tuntematon vuoden 2019 loppuun saakka, jolloin raju epidemia puhkesi Wuhanissa Kiinassa.

Jotkut tutkijat epäilevät Decarlin teoriaa viruksen leviämisestä maailmalle ennen vuoden 2019 loppua.

– Pidän äärimmäisen epätodennäköisenä, että virus olisi ollut Euroopassa ennen tammikuuta, toteaa Paul Hunter, Itä-Englannin yliopiston lääketieteen professori.

Hunterin mukaan Decarlin teoria saa painoarvoa vasta jos italialaiset tutkijat löytävät todisteita Decarlin epäilyille. Todisteiden saamiseksi italialaiset tutkijat saattavat joutua pyytämään viranomaisilta lupaa nostaa koronavirukseen menehtyneiden ruumiita ylös haudasta näytteiden ottoa varten.

  • 77
    Shares
Tagit