Eurooppa Politiikka

Italian entinen sisäministeri Salvini esti laittomien siirtolaisten maahan pääsyn – nyt senaatti poisti syytesuojan ja oikeudenkäynnit odottavat

Matteo Salvini. Kuva Shutterstock.

Senaatti äänesti niukasti syytesuojan poistamisen puolesta äänin 149 vastaan 141.

Torstaina Italian senaatti äänesti Matteo Salvinin syytesuojan poistamisen puolesta. Salvini saattaa näin joutua jo toistamiseen oikeuden eteen. Syytteet koskevat laittomasti maahan pyrkivien Pohjois-Afrikasta liikkeelle lähteneiden siirtolaisten maahantulon estämistä Salvinin toimiessa Italian sisäministerinä.

Senaatti äänesti niukasti syytesuojan poistamisen puolesta äänin 149 vastaan 141. Jos Salvini tuomittaisiin, häntä saattaisi odottaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus.

Kansallismielisen Lega-puolueen johtaja Salvini otti tiedon tyynesti vastaan.

– Olen ylpeä puolustaessani Italiaa. Tekisin sen uudelleen ja teen sen uudelleen, myös koska heinäkuussa tulijoita oli kuusi kertaa enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuosi sitten, jolloin Lega oli hallituksessa, Salvini totesi.

– Jatkan pystypäisenä ja puhtain omatunnoin katson lapsiani silmiin, koska olen tehnyt velvollisuuteni päättäväisesti ja järkevästi, Salvini jatkoi.

Salvini korosti, että hänen toimensa olivat perustuslain mukaisia ja oikeudenkäynneissä kyse on poliittisesta pelistä.

– Noudatan perustuslain 52 artiklaa (Isänmaan puolustaminen on kansalaisen pyhä velvollisuus) ja muistutan Luigi Einaudin sanoista: ”Kun politiikka tulee oikeuteen, oikeus lentää ulos ikkunasta”.

Libyan pääministeri Fayez al-Sarraj totesi keväällä 2019, että Libyan levottoman tilanteen vuoksi jopa 800 000 siirtolaista saattaa lähteä liikkeelle Libyasta kohti Eurooppaa.

– Heidän joukossaan on rikollisia ja ennen kaikkea ISIS-jihadisteja, al-Sarraj painotti.

– Libyan vankiloissa on ainakin 500 terroristia, emme halua heidän saapuvan tänne meren yli. Jos pääministeri vahvistaa islamilaisten terroristien olevan riski, satamien avaaminen olisi itsemurha, Salvini sanoi.

Sisäministerikaudellaan Salvini pitikin määrätietoisesti Italian satamat suljettuina laittomilta siirtolaisilta.

– Kun satamat ovat suljettuina, henkiä säästyy, Salvini sanoi viitaten myös Välimerellä tapahtuviin laittomien siirtolaisten hukkumistapauksiin.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa