Eurooppa Talous

Italian hallitus kaavailee eurolle rinnakkaisvaluuttaa

Kuva Antischokke / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Italian kansallismielisen ja EU-kriittisen Lega-puolueen ajama euron rinnakkaisvaluutta eteni tiistaina, kun Italian parlamentti hyväksyi lakialoitteen.

Italian hallitus on valmiina vastaiskuun Brysseliä vastaan, kertoo Le Figaro. Italian parlamentti hyväksyi tiistaina lakialoitteen, joka edetessään toisi eurolle rinnakkaisvaluutan. Uusi valuutta oli jo viime vuonna esillä hallituksessa.

Mini-BOT -rinnakkaisvaluuttaa voisi käyttää esimerkiksi polttoaineen maksamiseen valtion omistamilla huoltoasemilla.

Rinnakkaisvaluuttaa ajaa eritoten Lega-puolueen talousasiantuntija Claudio Borghi. Borghi on eurokriittinen, ja hän uskoo, että rinnakkaisvaluutta auttaisi Italian taloutta selviämään, jos Italia päättää erota eurojärjestelmästä.

Euroopan komissio on painostanut Italiaa sopeuttamaan budjettinsa Brysselin vaatimuksiin. EU-komissio lähetti keskiviikkona Italian hallitukselle selvityspyynnön, jossa komissio moittii maata sen tähänastisten saavutusten riittämättömyydestä. Italia saattaa joutua maksamaan sakkoa, joka olisi 0,2 prosenttia maan bruttokansantuotteesta tai 3,5 miljardia euroa.

Italian varapääministeri ja sisäministeri, Legan johtaja Matteo Salvini uhmasi Brysseliä sanoen, että hän ”ei hallitsisi maata polvistuneena.”  Italian euroeron ja myös euroalueen hajoamisen todennäköisyys on edennyt taas yhden askeleen eteenpäin.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa