Kolumnit

Italian kevätvaalien suuret teemat ovat maahanmuutto ja talous

Kuva Pixabay

Italian 28.04.2018 pidettävien parlamenttivaalien voittajaksi ennustetaan Silvio Berlusconiin henkilöitynyttä keskustaoikeistolaista-liittoutumaa ja Luigi Di Maion Viiden tähden liikettä (Movimento 5 Stelle, M5S), joiden liitto olisi vahva. Liitto ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu.

Maahanmuutto ja talous ratkaisee vaalit.

Berlusconi ei olisi Berlusconi, jos hänellä ei olisi suunnitelman A lisäksi suunnitelmia B ja C. Berlusconin muistoissa on edelleenkin 26. tammikuuta 1994, jolloin hänen ilmoituksensa politiikkaan siirtymisestä aiheutti suuren naurunremakan Italian vasemmistossa. Kaksi kuukautta myöhemmin Berlusconi vei vaalivoiton vasemmiston nenän edestä, ja vasemmisto muuttui hänen ikuiseksi vihamiehekseen.

Monilla italialaisilla on kaksi kuumaa teemaa vaaleihin: taloustilanne ja maahanmuuttokysymys. Puolue, joka osaa kirjoittaa näihin sairauksiin parhaat lääkkeet, voittaa vaalit. Vuodesta 2008 alkaen Italian talous on ollut pysyvässä kriisissä. Kriisistä kertoo osaltaan se seikka, että joka vuosi italialaisia muuttaa maasta enemmän kuin Italiaan kohdistuva muuttoliike tuo uusia kansalaisia. Tämä tarkoittaa yhä vain kiihtyvää demografista muutosta maassa.

Viiden tähden liikkeellä ja Lega Nordilla on ratkaisu pakolaisongelmaan

Pakolaiskysymyksessä Viiden tähden liike ja Matteo Salvinin Pohjoisen Liitto (Lega Nord, LN) ovat samalla kurssilla. Ideologisesti samoilla linjoilla ovat myös keskustaoikeistolaiseen liittoumaan kuuluvat Silvio Berlusconin liberaalikonservatiivinen Forza Italia (FI) ja Giorgia Melonin johtama kansalliskonservatiivinen, maahanmuuttokriittinen ja eurovastainen puolue Italian veljet (Fratelli d’Italia, FdI).

Keskustaoikeiston voiton jälkeinen liitto lisäisi EU-alueen hallitusten määrää, jotka eivät allekirjoita Brysselistä ja Berliinistä vaadittua ”vapaat rajat”-politiikkaa. Berlusconin – vaikka hän toimisikin vain taka-alalla – johtama hallitus nousisi vastustamaan Brysselin ylivaltaa ja suuntaisi tarmonsa itsensä puolustamiseen ja tervehdyttämiseen.

Mielipidekyselyissä noin puolet alle 40-vuotiaista ilmoittivat äänestävänsä Viiden tähden liikettä. Tämä osoittaa, etteivät äänestäjät luota saavansa parhaita lääkkeitä nykyiseltä vasemmistohallitukselta. Toisaalta äänestäjät eivät myöskään luota 81-vuotiaan Berlusconin ja Lega Nordin liittoon. Berlusconin kannattajat keskittyvät pohjoiseen. Esimerkiksi Venetsiassa kannatus on 30 prosentin luokkaa. Lega Nord on lyhentänyt puolueen nimestä sanan ”Nord” (pohjoinen) pois muuttaakseen puolueen yleis-italialaiseksi oikeistopuolueeksi. Onnistuuko muodonmuutospokeri, jää nähtäväksi.

Vaalien lopputulos on arvoitus ilman Viiden tähden liiton ja Legan liittoa

Tällä hetkellä on kolme mahdollisuutta ja haavetta hallitukseen oikeuttavaan vaalivoittoon. Kukaan ei voi varmuudella sanoa mikä liitto toteutuu. Lega Nordin ja Viiden tähden liitto olisi varma voittaja. Yhdessä he jättäisivät vasemmiston ja keskustan kauas taakseen. Yhteisiä teemoja ja linjoja löytyy maahanmuuttoasioissa, suorassa demokratiassa ja EU-kriittisyydessä. Tämä liitto ei kuitenkaan ole mikään itsestään selvyys ja Italia pysyy edelleenkin epävarmuuden epävarmuutena Brysselin ja Berliinin painajaisissa.

Viimeisin mielipidekysely

Viimeisimmässä mielipidekyselyssä Demokraattinen puolue (Partito Democratico, PD) on vajonnut alle 25 prosentin. Useissa vaalipiireissä vasemmisto näyttää saavan rökäletappion. Tähän on varmasti vaikuttanut vasemmiston kieltäytyminen liitosta Viiden Tähden liikkeen kanssa. Vasemmiston kieltäytyminen varmistaa samalla keskustaoikeiston vaalivoiton.

Metropolisin 11. tammikuuta tekemän kyselyn mukaan prosentit jakautuvat seuraavasti: keskustaoikeisto (FI, Lega, FdI, muut) 36,3%, Viiden tähden liike 29,2 %, keskustavasemmisto 27 % (PD 23,1%), muut yhteensä 6,5%.

  • 38
    Shares

Liity kannattajajäseneksi