Eurooppa Talous

Italian pankit saattavat kaatua, jos Renzi häviää kansanäänestyksen – EU:n kohtalo vaakalaudalla

Matteo Renzi

Italian vaikeuksissa olevat pankit saattavat kaatua, jos pääministeri Matteo Renzi häviää Italian kansanäänestyksen perustuslain uudistuksesta ensi viikonloppuna.Jopa kahdeksan Italian pankkia keikkuu jyrkänteen reunalla, odottaen, että ei-äänien aikaansaama taloudellinen turbulenssi työntää ne laidan yli syöksykierteeseen kohti kuilun pohjaa. Pankit ovat varoittaneet, että ei-äänien aikaansaama epävarmuus lisäisi markkinoiden värähtelyä, ja vaarantaisi jo ennestään kovan paineen alaisena olevat pankit.

Italian pankeista kahdeksan kokee jo maan velkataakan kovana rasitteena. Monte Dei Paschi di Siena – Italian kolmanneksi suurin pankki joka kantaa suurimman osan riskeistä, sekä keskikokoinen Popolare di Vicenza, Veneto Banca ja Carice, sekä neljä muuta pienempää pankkia, joita elvytettiin jo viime vuonna.

Italialaisten pankkien luotottajat ovat jo lähes puolittaneet antolainojensa määrän tänä vuonna, sillä huoli pankkien 360 miljardin euron suuruisista ongelmalainoista on kasvanut. Italia on tällä hetkellä euroalueen kolmanneksi suurin talousalue, ja huoli ongelmien eskaloitumisesta on laajentunut koko unionin alueelle.

Ei-puolen kannatus on lisääntynyt Italiassa. Viimeinen mielipidekysely ennen vaalia osoittaa, että poliittista eliittiä vastustavan puolen, ei-äänien, kannatus on noin viiden prosenttiyksikön verran johdossa. Epävarmojen äänestäjien uskotaan äänestävän ei-puolta vain sen vuoksi, että he äänestävät näin Renziä vastaan – Renzi ei ole ollut viime aikoina kovin suosittu pääministeri.

Renzillä on suuria suunnitelmia kansanäänestyksen suhteen, sillä hän haluaa virtaviivaistaa Italian hallinnon. Nuori vasemmisto-keskustajohtaja haluaa karsia maan parlamentin ylähuoneen perustuslaillista päätäntävaltaa. Kansanäänestyksessä äänestetään maan parlamentin alahuoneen eli edustajainhuoneen päätösvallan vahvistamisesta ja ylähuoneen eli senaatin päätösvallan heikentämisestä. Maakunnat menettäisivät jonkin verran päätäntävaltaa, päätösvallan liukuessa keskushallinnolle.

Renzi on sanonut eroavansa, jos hän ei voita kansanäänestystä. Seurauksena olisi poliittisen epävarmuuden aika. Renzin ero olisi jo kolmas iso isku poliittista eliittiä kohtaan läntisissä maissa Brexitin ja Trumpin valinnan jälkeen. Renzi on sanonut, että uudistus on välttämätön Italialle talouden saattamiseksi kasvu-uralle. Vastustajat sanovat, että uudistus heikentäisi demokratiaa. Italialla on ollut 63 hallitusta vuoden 1948 jälkeen.

Joulukuun ensimmäisellä viikolla Italian kolmanneksi suurimman pankin, Monte dei Paschi di Sienan, täytyy saada rahoitusta 5 miljardin euron arvosta. Sijoittajien arvellaan karttavan epävarmaa poliittista tilannetta, mikä tarkoittaa, että valtion täytyisi taata pankin rahoitus romahduksen välttämiseksi.

Renzin tappio kansanäänestyksessä toisi lisää todisteita äänestäjien raivosta Euroopassa, ja antaisi osviittaa Ranskan ja Saksan ensi vuoden äänestysten trendistä.

Italian kansanäänestys järjestetään 4. joulukuuta 2016.

Express

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset