Eurooppa Talous

Italian pankkien pelastaminen on hukattua aikaa

Joulukuussa Italian hallitus päätti 20 miljardin Euron pelastuspaketista ongelmiin joutuneille pankeille. Tällä kerrottiin pelastettavan kansalaisten säästöjä. Albert Edwards, Société Générale (SocGen) analyytikko, mielestä tämä on hukattua aikaa ja turhaa vaivaa. Hänen mielestään Italialla on vain yksi mahdollisuus pelastautua, erota Eurosta.

EKP:n syksyllä julkaisemat luvut puhuvat omaa karua kieltään. Euroopan pankkien vaarallisien luottojen määrä 124 pankin osalta on 940 miljardia Euroa. Suuri osa näistä löytyy Italian pankkeista. Italian pankkien mätien luottojen osuus on 271 miljardia. Tämä on 29% koko Euroopan kriittisien luottojen määrästä.

Ei siis ole ihme, jos sijoittajat eivät luota Italiaan ja sen pankkeihin. Tässä on muhimassa uusi „Kreikka“ ja uusi „Lehman“ yhdessä ja jos mukaan lasketaan myös Deutsche Bankin ongelmat US-markkinoilla on kyseessä jo „Armageddon“

Saksalainen Deutsche Bank, joka on Euroopan suurin rahalaitos, on sopinut 14 miljardin riitansa US-hallinnon kanssa. Deutsche Bank sai soviteltua summan 7,2 miljardin tasolle, mutta se on edelleenkin noin kaksi miljardia yli Deutsche Bankin „kriisivaraston“, joka oli viimeisen tarkastuksen mukaan 5,5 miljardia.

Akuuttiin ongelmaansa Deutsche Bank on leikannut työntekijöidensä bonuksia. Joissain tapauksissa, jopa 90%.

Deutsche Bankilla on USA-oikeusasteissa useita joukkokanteita vastattavanaan. Eräässä ilmoituksessa näitä „muutaman miljoonan“ – haasteita oli kirjattuna noin 300 kappaletta. Nämä eivät yksittäisinä pankkia heilluttaisi, mutta pienistä puroista kasvaa suuria jokia.

Suuriakin jokia on Deutsche Bankilla ylitettävänä. Uusin kanne on jätetty Floridassa ja käsittelee juutalaistaustaisen organisaation monimutkaista vaatimusta Deutsche Bankilta ja sen tytäryhtiöiltä.

Kyseessä on frankfurtilaisen yrittäjäperheen Wertheim:in vaatimus.

Keskiviikkkona oikeudelle jätetyssä syytekirjelmässä esitetään Deutsche Bankille 3.0 miljardin Dollarin (2,8 miljardia Euroa) vaatimus. Oikeus ei ole vielä päättänyt käsitelläänkö asia.

Kaikkineen on Euroopan pankkien tila erittäin huolestuttava ja EKP:n osto-ohjelmat ovat vain silmänlumetta, joka ei korjaa ongelmaa, vaan siirtää sitä tulevaisuuteen kasvattaen sitä päivittäin.

  • 30
    Shares