Eurooppa Politiikka

Italian parlamenttivaaleissa 4. maaliskuuta perinteiset puolueet eivät voita, jos kannatuskyselyitä on uskominen

Kuva Pixabay
Italiassa järjestetään parlamenttivaalit 4. maaliskuuta 2018. Kannatuskyselyiden mukaan perinteiset puolueet eivät saavuta vaalivoittoa.

Italian hallitus päätti torstaina 28. joulukuuta presidentin hajotettua parlamentin, että maassa järjestetään parlamenttivaalit 4. maaliskuuta.

Keskusta-vasemmisto on ollut Italiassa vallankahvassa vuodesta 2013 asti, mutta kärsinyt kuluneiden 2 vuoden aikana muualla Euroopassa huomattavia vaalitappioita.

Vuoden 2013 jälkeen keskusta-vasemmistolaisella hallituksella on ollut jo kolme pääministeriä, ja tulevat vaalit saattavat merkitä Paolo Gentilonin pääministerikauden päättymistä.

Perinteiset puolueet eivät voita, jos kannatuskyselyitä on uskominen

Kannatuskyselyjen mukaan perinteisten puolueiden koalitiot eivät tulisi saamaan vaaleissa enemmistöä.

Tällä hetkellä kannatuskyselyjä johtaa noin 29% kannatuksella Beppe Grillon perustama Viiden tähden liike (Movimento 5 Stelle, M5S), populistipuolue, joka kuuluu samaan EU-parlamenttiryhmään – Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD – kuin UK:n itsenäisyyspuolue UKIP.

Eliitinvastaisen puolueen puheenjohtaja ja pääministeriehdokas Luigi Di Maio on kertonut, että puolue ei halua maan EU-eroa, mutta haluaa muuttaa unionin sääntöjä.

Haluamme pysyä EU:ssa mutta muuttaa lukuisia sopimuksia, jotka aiheuttavat vahinkoa taloudellemme, Di Maio on sanonut.

M5S on asettanut tavoitteekseen voiton Italian tulevissa parlamenttivaaleissa 2018. Puolue on pitkään vaatinut kansanäänestystä yhteisvaluutta euroon kuulumisesta ja antanut ymmärtää, että yhteisvaluuttaan kuulumisesta saattaa muodostua puolueen keskeinen vaaliteema.

Olemme esitelleet EU-parlamentille 7-kohtaisen ohjelman euroa koskien, ja sen viimeinen kohta on kansanäänestys yhteisvaluuttaan kuulumisesta, Di Maio on sanonut.

M5S ei lähde mukaan vaaliliittoihin, mutta on sanonut tekevänsä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa jäädessään alle 40% kannatuksen.

Hyvin itsensä kannatuskyselyissä on asemoinut myös Matteo Salvinin johtama Pohjoisen liitto (Lega Nord, LN). Vuoden 2013 vaaleissa 4% kannatuksen saanut puolue kerää yli 12% kannatuksen tällä hetkellä.

Salvinin LN saattaakin olla merkittävä tekijä keskusta-oikeistolaista hallituskoalitiota muodostettaessa. Puolue on  muuttunut alueellisesta, osittaista autonomiaa Pohjois-Italiaan ajavasta puolueesta kansalliseksi, koko Italian kattavaksi puolueeksi.

Salvini, ylpeä Trumpin kannattaja ja tiukkojen siirtolaislakien puolestapuhuja, on käyttänyt puhuessaan termiä “Euroopan kulttuurisota.” Hän sanoo, että yksilöt eivät ole ongelma, vaan islam – uskonto, jonka hän sanoo olevan yhteensopimaton eurooppalaisten yhteisöjen kanssa.

Eurooppa, Salvini on sanonut, ei koskaan ole ollut pehmeämpi, maanosa on kadottamassa arvonsa, siltä puuttuu turvallisuutta, se on kadottamassa identiteettinsä, eikä sillä ole enää ylpeyttä, Salvini on sanonut.

Silvio Berlusconin Forza Italia puolestaan saavuttaisi kannatuskyselyiden perusteella noin 12% kannatuksen. Puolue – tuolloin eri nimellä – sai vuonna 2008 38% äänistä, mutta vuoteen 2013 mennessä kannatus oli pudonnut 20%:iin.  Puolueen kriisi on syvä, ja kiistanalaisessa maineessa oleva Berlusconi ei kykene ratkaisemaan puolueen ongelmia.On erittäin epätodennäköistä, että Berlusconi kykenisi vakavasti kamppailemaan pääministeriydestä, sillä häneltä muun muassa puuttuu strategia keskusta-oikeistolaisen vaaliliiton muodostamiseksi.

Kaiken lisäksi LN:n johtaja Matteo Salvini on sulkenut pois mahdollisuuden Berlusconin johtamasta vaaliliitosta, ja näkee itsensä keskusta-oikeisto -koalition mahdollisena johtajana.

Italian veljet (Fratelli d’Italia, FdI) puolestaan on Giorgia Melonin johtama kansalliskonservatiivinen, maahanmuuttokriittinen ja eurovastainen puolue. FdI saavuttaisi tällä hetkellä noin 5% kannatuksen, ja tulisi luultavasti olemaan osa kansalliskonservatiivista hallituskoalitiota sellaista muodostettaessa.

Demokraattinen puolue (Partito Democratico, PD) saavuttaisi tällä hetkellä noin 26% kannatuksen. Keskusta-vasemmistolaisen puolueen kannatus on pudonnut parin vuoden aikana muun muassa Italian pankkikriisin vuoksi. Puolue on nykyinen pääministeripuolue, ja vuoden 2013 jälkeen PD:n ollessa vallankahvassa, maalla on ollut jo kolme pääministeriä.

Vaikuttaakin selvältä, että myös Italian poliittisella kentällä on tapahtumassa muutoksia, kuten vuoden 2017 aikana on tapahtunut muun muassa Itävallassa perinteisten vasemmistopuolueiden menettäessä kannatustaan ja vihreiden pudottua parlamentista. Kuinka laajoja muutokset ovat, se selviää vasta vaalien jälkeen luultavasti monimutkaisten hallitusneuvotteluiden päätyttyä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit