Eurooppa Politiikka

Italian, Ranskan ja Saksan EU-huippukokous – Pahan työn kirous

Italian, Ranskan ja Saksan hallitusten päämiehet ovat keskustelleet italialaisella lentotukialuksella Euroopan tulevaisuudesta. Tulokset kertovat avuttomuudesta: Lisää armeijaa, lisää salaista palvelua, lisää paatosta. EU saa nyt kokea pahan työn kirouksen: Sen asenne Syyriaa kohtaan on ajanut uskottavuutensa menettäneet Euroopan poliitikot tuuliajolle.

Tämä ”kolmen huippukokous” osoittaa, kuinka hajalla ja heikko EU on: 27 jäsenvaltion kesken mikään ei enää toimi, koska keskeisissä kysymyksissä – pakolaiset, pankit ja velat – maiden pyrkimykset ovat täysin vastakkaisia. Edes kolmella ”suurella” ei ole samoja tavoitteita: Italian Matteo Renzi vaati jo edeltä käsin irtautumaan rahan ensisijaisuudesta. Hän haluaa rakentaa ”toisenlaista Eurooppaa, joka kiinnittää enemmän huomiota arvoihin ja vähemmän suurpääomaan”, kirjoitti Renzi Facebook-sivullaan. Brexit-äänestyksen jälkeen tulee luoda Eurooppa, jonka ideaalit perustuvat ”yhtenäisyyteen ja rauhaan, vapauteen ja unelmiin, dialogiin ja identiteettiin”.

Tuo kaikki on hölynpölyä. Euroopan ja myös EU:n ongelmia ei voida ratkaista ”unelmilla”. Se seikka, että kolme valtiota kokoontuu keskenään pyytämättä mukaan yhtäkään edustajaa Eurooppa-neuvostosta, EU-komissiosta tai EU-parlamentista osoittaa, kuinka sekava tilanne on.

Eräs syy EU:n heikkoon tilaan on se, että Saksan liittokansleri on itsepäisesti kieltäytynyt tunnustamasta realiteetteja ja kausaliteetteja. EU:n suurin kriisi on ilman epäilyksen häivääkään pakolaiskriisi. Se tulee repimään Euroopan hajalle – ei siksi, että pakolaiset olisivat vaarallisia tai integroitumishaluttomia. Pahan työn kirous on Merkelin jatkuva satujen sepittäminen, että Syyriassa on kyse ”sisällissodasta”, jota ei voitu ennalta havaita ulkopäin tai että siihen olisi voitu vaikuttaa. Syyrian sota on monikansallinen resurssien ryöstöretki, johon Länsimaat osallistuvat Persianlahden liittolaismaidensa kanssa tuhotakseen kokonaisen valtion. Suurin osa pakolaisista ja maahanmuuttajista tulee Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Kaikissa kolmessa maassa Länsi on tehnyt sotilaallisen intervention ja hajottanut vallinneet valtiolliset ja etniset rakenteet, sekä ajanut miljoonia ihmisiä pakomatkalle. Väittämällä eksplisiittisesti, että hallitsemattomalle maahanmuutolle ei ole vaihtoehtoja, on Angela Merkel vahvistanut niin paljon äärioikeistolaisia ja ksenofobisia virtauksia Euroopassa, että myös Eurooppaan voi syntyä sisällissodan kaltaiset olosuhteet.

Ns. ”islamilainen terrori” on suoraa seurausta Syyrian sodasta. Kymmenistä valtioista tulleiden palkkasotureiden käyttö operaatioihin luo täydellisen kasvualustan terrorille. Tuhannet taistelijat kaikkialta maailmasta operoivat Syyriassa ja suurin osa heistä on yksityisten yhtiöiden palkkalistoilla. He käyttävät kyllä valtiollisia asepukuja, kuten esim. USA:n erikoisjoukot, jotka käyttävät YPG-kurdimiliisin tunnuksia. Kuitenkin saatujen toimeksiantojen mukaan miliisit vaihtavat rintamaa ja palkkasotilaat vihollistaan. Islamistien pyrkimykset salata taistelutehtäviään johtavat sitten poikkeuksellisiin julmuuksiin.

Syyrian sodassa salaisilla palveluilla on tärkeä rooli. CIA, britit, turkkilaiset, saudit ja monet muut tahot ovat salaa mukana operaatioissa. Joskus heidän todelliset aikeensa nousevat esiin, esim. kun entinen CIA-johtaja Morell sanoi amerikkalaisessa tv-ohjelmassa, että venäläiset ja iranilaiset tulee tappaa ja kommandohyökkäyksillä tulee saada presidentti Assad ahdistumaan ja pelkäämään.

Merkel salaa tämän todellisen tilanteen. Hänen näkemyksensä tulee esiin uutistoimisto dpa:n kautta: ”Me koemme, että meidän on islamistien terrorin ja Syyrian sisällissodan takia tehtävä enemmän sisäisen ja ulkoisen turvallisuutemme eteen.” Tuo on häpeällistä – etenkin, koska voimassa ovat edelleen EU:n massiiviset Syyrian kansan vastaiset sanktiot, joiden kumoaminen olisi geopoliittisista intresseistä huolimatta humanitaarinen velvollisuus.

Nyt salaisten palvelujen tulisi olla ratkaisu, vaikka jotkut niistä on selkeästi osa ongelmaa. Kun Merkel, Renzi ja Hollande sanovat lentotukialus ”Garibaldilla”, että eurooppalaista yhteistyötä on rakennettava puolustussektorilla – mm. vaihtamalla enemmän tietoja salaisten palveluiden välillä, niin se kuulostaa jo poliittiselta antautumiselta. Hollande sanoi viitaten USA:n salaisten palvelujen ylivaltaan Euroopassa ja Lähi-idässä: ”Euroopan tulee ottaa hallintaansa nykyistä tiukemmin oma puolustuksensa.” EU-maiden tulee myös panostaa lisää yhteisiin puolustusponnistuksiin. Ranska tulee kantamaan tästä osansa. Nuo ovat merkityksettömiä sanoja. Hollande on aloittamassa vaalikampanjaansa ja hänen anti-amerikkalaiset puheensa ovat yritys kaivaa maata Marine Le Penin alta.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa