Kolumnit

Italian sisäministeri Salvini ennen ja nyt

Matteo Salvini. Kuva Fabio Visconti / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Italian nationalistihallituksen sisäministeri, Legan johtaja  Matteo Salvini, on aiheuttanut sanomisillaan suuren kohun Euroopassa. Tämä kohujen saattelema tie on Salvinille tuttu. Hän astui sille jo EU-parlamenttiaikoinaan, eikä ole tinkinyt linjastaan.

Italian pääministerin Giuseppe Conten johtama konservatiivihallitus on ollut vallassa parin kuukauden ajan. Hallituksen sisäministeri Matteo Salvini on ollut otsikoissa yhtä pitkään, jopa Suomessa, mutta Suomen media on unohtanut tai vaiennut Salvinin menneisyydestä yhtenä EU-parlamentin värikkäimmistä puhujista Mr. Brexitin, UKIP:n Nigel Faragen rinnalla.

Salvini sai aikaan Euroopan laajuisen kohun uhkaamalla siivota mustalaisleirit, leikata pakolaisten tukirahat ja sulkea Italian satamat kansalaisjärjestöjen laivoilta. Tämä on järkyttänyt monia tahoja Euroopassa mutta saanut Italian hallituksen suosion ennen näkemättömään nousuun.

”Paljon vihollisia, paljon kunniaa!”

Salvini on järkyttänyt maailmaa ja varsinkin Eurooppaa twiittauksellaan ”Tanti nemici, tanto onore“, joka on suomeksi ”Paljon vihollisia, paljon kunniaa!”. Tämä lainaus tulkittiin olevan peräisin Italian toisen maailman sodan aikaiselta diktaattorilta Mussolinilta, vaikka lainaus on Julius Caesarilta.

Ministeri Salvini käytti lainausta reaktiona Affari Italiani – lehden tähtäysristikkoon kuvansa päällä lehden etusivulla. Italian sosiaalidemokraattien johtaja Matteo Orfini vaati Salvinilta anteeksipyyntöä tai eroa ministerin paikalta. Salvinin twiittaus osui onnekkaasti tai onnettomasti, kenties jopa suunnitellusti, juuri Mussolinin syntymäpäivän kohdalle 29. heinäkuuta.

Kansa ylistää ja kannattaa

Huolimatta kritiikistä Salvinia kohtaan hänen kannatuksensa kansan parissa nousee ennätysvauhdilla. Kyselytutkimuksiin erikoistuneen Ipsos:in tekemän Corriera della Sera – lehdessä julkaistun kyselyn mukaan 61 prosenttia italialaisista näkee hallituksen toimet positiivisessa valossa.

Lega-puolue on lisännyt kannatustaan vaalien jälkeen eniten. Pääministeri Giuseppe Contea kannattaa 61 prosenttia ja Salvinin toimia 52 prosenttia italialaisista. Salvini kertoi ottaessaan sisäministeriön haltuunsa, että aikoo käyttää aikansa ”Italia ensin”-politiikkaan. Tämän taktiikan hän on tehnyt selväksi niin kotimaassaan kuin myös maan rajojen ulkopuolella. Italia ei ministerin mukaan aio seisoa EU:n toisessa rivissä ja kerjätä oikeutta olemassaoloonsa.

Salvini on ollut tukkanuottasilla EU-parlamentin kanssa aiemminkin

Jo vuonna 2017 Salvini kertoi suoraan, mitä ajattelee EU-parlamentin toiminnasta ja sitä johtavista ihmisistä.

Salvini sanoi tuolloin näin:

Minä pyydän anteeksi salin yleisöltä ja ruutujen ääressä katsojilta tämän talon hulluutta. Minun mielestäni te ette ole normaaleja. Meillä on Euroopassa 20 miljoonaa työtöntä. Meillä on islamilaista terrorismia. Meillä on hallitsematonta maahanmuuttoa. Mutta mitä tämä parlamentti miettii tänä keskiviikkoaamuna? Me mietimme, miten estää Facebook-keskusteluita ja valeuutisia. Teidän tulisi hakeutua psykiatriseen hoitoon.

Tässä välissä yleisölehterit puhkeavat taputtamaan.

Minä haluaisin mielelläni tietää …

Salvini keskeytetään.

– Hyvä herra Salvini, hyvä herra Salvini, yrittää eräs italialaispoliitikko sanoa.

Kiitos suosionosoituksistanne, mutta jos jatkatte taputtamista tiedät tullaan poistamaan salista, Salvini varoittaa yleisöä.

– Hyvä herra Salvini, suotte kai anteeksi …

Saan kai jatkaa?, kysyy Salvini.

– Ette. Teitä meidän ei tarvitse kuunnella. Teidän ei tule pelkästään kunnioittaa tämän talon demokratiaa … vaan kunnioittaa myös teidän kanssa työskenteleviä.

Minä kerroin vain kunnioittavan mielipiteeni, että te ette ole normaaleja. Saanko nyt jatkaa? kysyy Salvini.

– Herra Salvini. Minä haluan tuoda teille selväksi, että teidän tulee käyttää sanojanne varovasti. Kiitos.

Tämä uhkaus ei tee vaikuta minuun mitenkään. Jos eurooppalaiset kansat ovat islamilaista terrorismia vastaan, te kutsutte sitä islamofobiaksi. Jos taas vastustaa homojen adoptio-oikeutta, te kutsutte sitä homofobiaksi. Jos haluamme puhdistaa mustalaisten leirit tai lopettaa pakolaisaallon, tämä tarkoittaa, että olemme rasisteja, sanoo Salvini.

Ei, tämä tarkoittaa, että vapailla ihmisillä on vielä maalaisjärki tallella. Teillä menee huonosti, kun ette enää onnistu ostamaan ihmisten aivoja kontrolloimalla lehdistöä, televisiota ja radiota. Iso-Britannia äänesti miten halusi, USA äänesti miten halusi ja Italia äänesti miten halusi.

Te olette sekoamassa, joten mikä avuksi? Facebook-keskusteluille pitää saada suukapula. Suukapula, jolla voidaan rahastaa 5 miljoonaa, 50 miljoonaa. Teillä on käytössä George Orwellin totuusministeriö. Propagandaministeriö. Minä odotan vain sitä hetkeä, kun EU-parlamentti ottaa käyttöön psykopoliisin, joka jahtaa kaikkia, jotka ajattelevat väärin. Niitä jotka eivät seuraa teidän asettamaanne ”yhtä totuutta”.

Te voitte tehdä mitä mielitte, mutta ainut, mitä teidän tulisi tehdä, on pakata laukku ja etsiä oikeita töitä, koska totuutta ei voi pysäyttää. Ei täällä eikä muuallakaan. Kiitos, kauan eläköön internet ja kauan eläköön Facebook,  sanoi Salvini EU-parlamentissa 05.04.2017 pitämässään kahden minuutin puheenvuorossa.

Lähteet: Affari Italiani, Corriere della Sera, video Salvinin puheesta

  • 118
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset