Eurooppa Politiikka

Italian sisäministeri Salvinista Jean-Claude Junckerin seuraaja EU-komission puheenjohtajaksi?

Matteo Salvini. Kuva Shutterstock.
Italian vahva mies, maan sisäministeri, varapääministeri ja nationalistisen Legan johtaja Matteo Salvini saattaa lähteä ehdolle Jean-Claude Junckerin seuraajaksi Euroopan komission puheenjohtajaksi ensi kevään EU-parlamenttivaalien jälkeen.

Italiassa erittäin suosittu sisäministeri Matteo Salvini on kertonut harkitsevansa ehdokkuutta EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin paikalle seuraavan komission johtoon. Salvini kertoo, että useista maista tulleet kyselyt ovat saaneet hänet arvioimaan tilanteen uudelleen ja hän saattaa lähteä kilpaan Suomen Alexander Stubbia vastaan, jos Stubb lyö saksalaisen Manfred Weberin parlamenttiryhmän esivaaleissa

– Olen iloinen, että ystäväni näkevät minut kansojen pelastajana myös Italian rajojen ulkopuolella, sanoi Salvini La Repubblica–lehdelle antamassaan haastattelussa. Ehdokkuutta Salvini ei kertomansa mukaan ole ehtinyt juuri ajattelemaan ministerikiireiden keskellä. – Kevääseen on vielä pitkä aika. Katsotaan, sanoi Salvini lehdelle.

Salvini on ollut vuodesta 2013 Lega Nord  -puolueen puheenjohtaja. Sittemmin Legaksi nimensä muuttanut puolue on vahvasti EU-kriittinen ja tekee mottonsa ”Italia ensin” mukaista politiikkaa. Italian edellisissä parlamenttivaaleissa Lega–puolue sai 17 prosentin kannatuksen ja muodosti hallituksen ”Viiden tähden liikkeen” kanssa. Sisäministerinä Salvini on taistellut laitonta maahanmuuttoa vastaan voitokkaasti ja kerännyt taakseen kansan vahvan kannatuksen.

Italian hallituksen ja EU:n välit ovat tulehtuneet Italian uuden hallituksen ja juuri Salvinin aikaansaannosten kautta. Bryssel on tuohduksissaan Italian hallituksen budjetista, jonka alijäämäisyyttä EU-komissio pitää EU-sääntöjen vastaisena.

Avoimet rajat yhteistyölle

Matteo Salvini aloitti yhdessä ranskalaisen poliitikon Marie Le Penin kanssa yhteisen kampanjan tuleviin eurovaaleihin. Kampanja kritisoi EU:a vahvasti ja lähettää terveisiä ”Brysselin bunkkeriin Euroopan todellisille vihollisille”.

Lisävoimaa EU-kriittinen ja kansallismielinen yhteislinja on saamassa ainakin Itävallasta, Alankomaista, Puolasta, Tsekistä ja Unkarista. Saksan AfD-puolueessa on pientä kinaa siitä, liittyykö puolue kansallismielisten yhteisrintamaan ja mahdollisesti uuteen EU-parlamenttiin perustettavaan kriittiseen ryhmään.

– Mitä suurempi ryhmä sitä parempi, sanoi Itävallan MEP Harald Vilimsky (FPÖ) Kurier-lehdelle.

Lähteet: Kronen Zeitung, La Repubblica, Kurier

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa