Eurooppa Politiikka

Itävallan ex-kanslerit tukkanuottasilla

Christian Kern. Kuva Manfred Werner / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0; Sebastian Kurz. Kuva EU2017EE / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Itävallan poliittisen elämän sekasorto jatkuu nyt kiistassa liittokanslerin viraston tietokoneiden kovalevyjen tuhoamisesta.

Hiljattain kävi ilmi, että eroamaan joutuneen Sebastian Kurzin (ÖVP) kansliaministeriön työntekijä oli saanut tehtävän viedä virkakäytössä olleiden tietokoneiden kovalevyt tuhottavaksi. Kurzin hallinto selitti kyseessä olleen tavanomainen toimenpide hallinnon vaihtuessa. Sebastian Kurz väitti saman tapahtuneen edellisen kanslerin, joulukuussa 2017 eronneen Christian Kernin (SPÖ) hallinnossa. Kern vaatii kollegaa peruuttamaan väitteensä oikeusjutun uhalla.

Kern on vastannut, että hänen hallintonsa päätyttyä kovalevyjä ei tuhottu, vaan ne puhdistettiin niihin sisältyneiden 40 000 aineiston valtionarkistolle luovuttamisen jälkeen, normaalina virkatyönä, kun hallituksen vaihdos oli tosiasia. Kovalevyjä ei viety ulkopuolisille tahoille, yrityksille käsiteltäväksi. Tämän hoitivat virkatyönä hallinnon työntekijät. Kovalevyt palautettiin uudelleen virkakäyttöön tietokoneissa. Kern väittää Kurzin siten puhuvan muunneltua totuutta ja käyttävän väärää vertailua.

Kurzin alaisen kanslian työntekijä toteutti nyt esille nousseen tuhoamisen salaisesti ja ennen kuin hallinnon vaihtuminen oli edes tapahtunut tosiasia, neljä päivää ennen Kurzin hallituksen lopullisesti kaatanutta liittopäivien äänestystä. Kern sanoo Kurzin hallinnolla olevan selvästi jotakin salattavaa. Tiedostot ja kovalevyt tuhottiin muutama päivä niin sanotun Ibiza-jutun jälkeen, mutta luottamusäänestys oli vasta tulossa.

Tapauksilla on suora yhteys puolueiden johtajien suhteisiin. Kern ja Kurz olivat hallituskumppaneita, kunnes ÖVP:n johtaja muodosti hallituksen Itävallan Vapauspuolue FPÖ:n kanssa. Vapauspuolue syrjäytettiin hallituksesta toukokuussa paljastuneen Ibiza-jupakan aiheuttamana.

Itävallan politiikan menu vaihtuu ennen syksyn parlamenttivaaleja nopeammin kuin painomuste kuivuu.

  • 18
    Shares