Eurooppa Politiikka

Itävallan hallitustunnustelut: Kansanpuolue kosii vihreitä

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz. Kuva EU2017EE / Flickr / CC BY 2.0

Itävallan liittopresidentti Alexander Van der Bellen antaa 7. lokakuuta ÖVP:n puheenjohtajan Sebastian Kurzin tehtäväksi muodostaa maahan uusi hallitus.

Poliittiset ennusmerkit vihjaavat, että Itävalta on saamassa kansanpuolueen ja vihreiden hallituksen – ensimmäistä kertaa.

Maanantaille on varattu aika keskustelulle vihreiden edellisen puheenjohtajan kanssa. Vaikka muitakin tavataan, on poliittisen tilanteen johdosta todennäköistä yhteistyö Werner Köglerin johtaman Grünen kanssa. Sillä olisi selvä enemmistö eduskunnassa (Nationalrat), kuten olisi myös vapauspuolueen tai sosialidemokraattien kanssa.

Hallituskumppani FPÖ kärsi vaaleissa rökäletappion ja maine on pilalla Ibiza-jutun vuoksi. SPÖ:n kanssa välit ovat lapsellisen riitaiset, kuten media toteaa, joten tie lienee tukossa.

Vihreät palasivat ryminällä liittopäiville pudottuaan kaksi vuotta sitten äänikynnyksen alle. Ilmastokeskustelu on nostanut kannatusta takaisin yli 10 prosentin. Hiilineutraalisuuden tavoittelu on kuitenkin uusille kumppaneille hankala, samoin kuin turvapaikkapolitiikka, jossa ÖVP esiintyy yhä tiukalla linjalla. Itävalta ei kuitenkaan ole Saksa. Maahanmuuton linjaa tiukennettiin jo SPÖ:n ollessa hallituksen johdossa.

Kurierin kommentaattori Michael Bachler sanoo ÖVP:n olevan vakavissaan uutta hakemassa. Samaa viestii vihreiden kokous perjantailta. Kögler sanoo nyt olevan reaalipolitiikan aika. Toisaalta odotetaan kansanpuolueen tulevan neuvotteluissa vastaan.

Lähde Kurier

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit