Eurooppa Politiikka

Itävallan kansanpuolue ja vihreät hallituskumppaneiksi?

Itävallan parlamentti Wienissä. Kuva Gerd Eichmann / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Itävallan tuleva hallituspohja vaikuttaa selvältä. Wieniin saataneen konservatiivisen ÖVP:n ja vihreän puolueen Grünen hallitus. Sosiaalidemokraattinen SPÖ ja liberaali NEOS ovat ilmoittautuneet jättäytyvänsä sondeerauksen ulkopuolelle mutta käyvänsä yhä keskusteluja tulevan liittokanslerin Sebastian Kurzin kanssa.

Poliittiset tarkkailijat pitivät ilmeisenä uutta hallituspohjaa pian vaalien jälkeen. Vapauspuolue FPÖ ei enää voinut tulla kysymykseen kärsittyään suuren tappion ja etenkin puolueen maineen ollessa alamaissa. Toisaalta SPÖ:n välit konservatiivien kanssa ovat kärsineet vaalikamppailun aikana.

ÖVP voisi muodostaa enemmistöhallituksen kolmella eri koalitiolla, mutta realiteettina ainoa mahdollinen on nyt yhteistyö vihreiden kanssa. Sebastian Kurz sanoi eroavuuksien puolueiden välillä olevan suuria ja siksi tarvittavan myös mittavia ponnistuksia. Vihreiden Werner Kogler oli aiemmin korostanut tarvetta kompromisseihin. Puolue palasi liittovaltion parlamenttiin saaden 14 prosenttia äänistä. Enemmistö ÖVP:n 37 prosentin kanssa on siten riittävä.

Suuret linjat jo sovittu?

FPÖ:n uusi liittopäiväryhmän johtomies, edellisen hallituksen sisäministeri Herbert Kickl pitää selvänä, että suuret linjat on jo sovittu Kurzin ja Koglerin kesken. Sitäpaitsi liittopresidentti Alexander Van der Bellen näyttää ryhtyneen uuden hallituksen kätilöksi, toteaa Kickl.

Viime päivinä oli esitetty arveluja Kurzin ratkaisun siirtymisestä Steiermarkin osavaltiovaalien ylitse. Vaali on 24. marraskuuta. Kurz on ilmoittanut päättävänsä ehdotuksestaan 8. marraskuuta. Steiermarkin viime vaaleissa kolme suurta oli lähes tasoissa yhden prosentin eroilla. FPÖ sai 2015 suurvoiton ja vastaavasti kaksi muuta suuren tappion.

Lähde Kurier

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa